Μόνο αιρετός μπορεί να αναλάβει την προεδρία!

24/06/2016 - 14:11

Από το χθεσινό μας δημοσίευμα εκτιμούσαμε πως ο διάδοχος του Δημήτρη Ακριώτη στην προεδρία της ΔΕΥΑΛ θα είναι ένα πρόσωπο που δεν θα είναι δημοτικός σύμβουλος. Εξάλλου από το ρεπορτάζ προέκυπτε πως ακόμα και πριν από το -αιφνιδιαστικό σε κάθε περίπτωση- διαζύγιο Γαληνού-Ακριώτη, ο δήμαρχος είχε «ψαχτεί» με τουλάχιστον δύο πρόσωπα εκτός της παράταξής του για να είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο.

Από το χθεσινό μας δημοσίευμα εκτιμούσαμε πως ο διάδοχος του Δημήτρη Ακριώτη στην προεδρία της ΔΕΥΑΛ θα είναι ένα πρόσωπο που δεν θα είναι δημοτικός σύμβουλος. Εξάλλου από το ρεπορτάζ προέκυπτε πως ακόμα και πριν από το -αιφνιδιαστικό σε κάθε περίπτωση- διαζύγιο Γαληνού-Ακριώτη, ο δήμαρχος είχε «ψαχτεί» με τουλάχιστον δύο πρόσωπα εκτός της παράταξής του για να είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο.

Μάλιστα από χθες το πρωί η φημολογία είχε οργιάσει ότι ο Σπύρος Γαληνός κάλεσε στο τηλέφωνο τον πρώην δήμαρχο Μυτιλήνης Άρη Χατζηκομνηνό ζητώντας του να αναλάβει τα ηνία της ΔΕΥΑΛ (φημολογία που δεν επιβεβαιωνόταν), έχοντας όμως σε αναμονή ένα ακόμη πρόσωπο που «φωτογραφίσαμε» χθες και είχε και στο παρελθόν περάσει από την προεδρία της δημοτικής εταιρείας. 

Ωστόσο, παρά το ότι είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη η διάθεση του δημάρχου να τραβήξει έναν «άσσο» εκτός της παράταξής του για τη ΔΕΥΑΛ, το «Ε» σήμερα αποκαλύπτει ένα σημαντικό γραφειοκρατικό αδιέξοδο που κάνει πολύ δύσκολη την προοπτική να αναλάβει κάποιος μη αιρετός την προεδρία της εταιρείας το αμέσως προσεχές διάστημα. Και αυτό γιατί στη συστατική πράξη της ΔΕΥΑΛ, που επικυρώθηκε από την ΑΔΑ το 2011, προβλέπεται πρόεδρος της εταιρείας να είναι μόνο αιρετός…

 

Γιατί θέλει κάποιον… εκτός παράταξης

Το ότι ο δήμαρχος κοιτάζει περιπτώσεις εκτός της παράταξής του για να καλύψει το κενό του Δημήτρη Ακριώτη έχει αρκετές εξηγήσεις: Πρώτα απ’ όλα, η απροθυμία αρκετών στελεχών του να αναλάβουν ένα δύσκολο και απαιτητικό από κάθε άποψη πόστο που θα έχει ένα επιπρόσθετο πολιτικό κόστος.

Κατά δεύτερο, ο… μικρός ομολογουμένως «πάγκος», που λέμε, της παράταξης του δημάρχου με τις λιγοστές αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις. Κατά τρίτο, η δεδομένη ανάγκη να αναλάβει κάποιος τα ηνία της εταιρείας και να την… ανεβάσει με την εμπειρία του, την προσωπικότητά του, δουλεύοντας απερίσπαστος χωρίς να ενδιαφέρεται για το πολιτικό του προφίλ.

Στις τρεις αυτές εξηγήσεις εμείς θα προσθέσουμε και μία ακόμη, που θέλει το δήμαρχο μέσω της «ορφανής» θέσης στη ΔΕΥΑΛ να επιθυμεί να βάλει σε δράση το σχέδιο της διεύρυνσης του προσωπικού του προφίλ και της παράταξής του σε πολιτικό και κομματικό επίπεδο.

 

Ο Χατζηκομνηνός και η συστατική πράξη

Και αυτό με το να επιδιώκει μια συνεργασία είτε με το χώρο της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ. Ο Άρης Χατζηκομνηνός για παράδειγμα, που φέρεται να ήρθε σε επαφή με το δήμαρχο από χθες, είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να μην ενεργοποιείται σήμερα στη ΝΔ, αλλά έχει μεγάλη απήχηση στο χώρο.

Πριν πέσουμε όμως με τα μούτρα στην… ονοματολογία που ξεκίνησε από προχθές για την προεδρία της ΔΕΥΑΛ, καλό θα είναι να σταθούμε σε ένα βασικό ζήτημα που αποτελεί τροχοπέδη στη δεδομένη πρόθεση του δημάρχου να αξιοποιήσει πρόσωπα εκτός του δημοτικού συμβουλίου.

Ζήτημα που, αν κρίνουμε από τις ως τώρα κινήσεις του και πολύ περισσότερο από το θέμα που μπήκε στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου της ερχόμενης Δευτέρας «παραιτήσεις και αντικατάσταση μελών της ΔΕΥΑΛ», ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του μάλλον το αγνοούν.

Το ζήτημα προκύπτει από τη συστατική πράξη της ΔΕΥΑΛ (868/11) που επικυρώθηκε επί Φώτη Χατζημιχάλη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και προβλέπει ότι ο πρόεδρος της εταιρείας θα πρέπει να είναι από τα αιρετά μέλη που προτείνει το δημοτικό συμβούλιο, που πρακτικά σημαίνει πως ο δήμαρχος δεν μπορεί να κάνει «μεταγραφή» εκτός της παράταξής του και πως, ακόμα κι αν το επιδιώξει, θα χρειαστεί να υπερκεράσει… μπόλικη γραφειοκρατία που θα κάνει την αντικατάσταση του Δημήτρη Ακριώτη χρονοβόρα διαδικασία.

Και αυτό γιατί θα απαιτεί λήψη σχετικής απόφασης από το Δ.Σ. της εταιρείας, από το δημοτικό συμβούλιο και στη συνέχεια έγκριση εκ νέου από την ΑΔΑ…

Τη Δευτέρα θα φανούν οι προθέσεις

Σε κάθε περίπτωση βέβαια όλα όσα συζητιούνται ή αποτελούν πεδίο εκτιμήσεων ως σήμερα θα ξεκαθαριστούν την ερχόμενη Δευτέρα, όπου αναμένεται να γίνει και επίσημα η παραίτηση του Δημήτρη Ακριώτη ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου.

Στην ίδια συνεδρίαση θα φανεί και το αν ο δήμαρχος θα επικυρώσει απλά τη βούλησή του να πορευτεί η εταιρεία με προσωρινή λύση στην προεδρία της τον σημερινό αντιπρόεδρο Γιάννη Αμπουλό, προσθέτοντας τυπικά ένα ακόμη μέλος στο Δ.Σ. της εταιρείας, ή θα ανακοινώσει μια και καλή το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης του Δήμου.

Πάντως σε περίπτωση που θα επιμείνει σε λύση εκτός της παράταξής του, σημειώνουμε ξανά πως θα έχει πολύ δρόμο να διανύσει λόγω της παραπάνω γραφειοκρατίας.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey