«Καινοτομία και Ανάπτυξη» - Πολυσυνέδριο… ουσίας

Δημιουργείται γραφείο εξαγωγών στο Επιμελητήριο!

23/06/2016 - 16:15

Παρά την αφόρητη ζέστη του Σαββάτου, το 10ο Πολυσυνέδριο «Καινοτομία και Ανάπτυξη» που έγινε στον 1ο όροφο του Επιμελητηρίου, στέφθηκε με επιτυχία από την παρουσία επιχειρηματιών, εκπαιδευτικών, δημοσιογράφων, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και του πολιτισμού, καθώς και πολιτικών και ακαδημαϊκών, αλλά και από την απήχηση που έλαβε διαδικτυακώς, όπου η ημερίδα προβαλλόταν σε απευθείας μετάδοση.

Παρά την αφόρητη ζέστη του Σαββάτου, το 10ο Πολυσυνέδριο «Καινοτομία και Ανάπτυξη» που έγινε στον 1ο όροφο του Επιμελητηρίου, στέφθηκε με επιτυχία από την παρουσία επιχειρηματιών, εκπαιδευτικών, δημοσιογράφων, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και του πολιτισμού, καθώς και πολιτικών και ακαδημαϊκών, αλλά και από την απήχηση που έλαβε διαδικτυακώς, όπου η ημερίδα προβαλλόταν σε απευθείας μετάδοση.

Η ώθηση, λοιπόν, που έδωσε ο πρόεδρος της Λέσχης Πλωμαρίου, «Βενιαμίν ο Λέσβιος», Ξενοφών Μαυραγάνης, στη δημοσιογράφο Ραλλιώ Λεπίδου να το πραγματοποιήσει στη Λέσβο, υπό την αιγίδα του μοναδικού διαδικτυακού καναλιού για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη ka-business.gr, έπιασε τόπο! Και μάλιστα σε αυτή αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, Θράσος Καλογρίδης.

«Θα βγούμε μόνοι μας από την κρίση. Οι επενδύσεις δεν θα έρθουν από τους ξένους αλλά από τους ίδιους τους Έλληνες. Είμαστε εδώ θέλοντας να αναδείξουμε τους ανθρώπους αυτού του νησιού, που συνέβαλαν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής και της ανθρωπιστικής κρίσης και την ίδια ώρα πρέπει να επιβιώσει και να συνεχίσει να επιχειρεί. Η επιχειρηματική ζωή συνεχίζεται και μετά την προσφυγική κρίση», σημείωσε η κ. Λεπίδου, ανοίγοντας τις εργασίες του 10ου Πολυσυνεδρίου.

«Δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή του νησιού. Για να είμαστε υγιείς πρέπει να συνεργαστούμε. Πρέπει να έχουμε συντονισμό στη φωνή μας για την ανάπτυξη του τουρισμού», δήλωσε από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και πρέσβειρα τουρισμού της Ελλάδας, Βούλα Πατουλίδου. Η κ. Πατουλίδου έκανε στο 10ο Πολυσυνέδριο την πρώτη της εμφάνιση και ομιλία ως «πρέσβειρα EDEN» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, ο αντιδήμαρχος Έργων, Στρατής Τζιμής, αλλά και ο κ. Μαυραγάνης, που εστίασε στην απουσία ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ Λέσβου και Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας στη συνέχεια τη σπουδαιότητα της πολιτιστικής ανάπτυξης.

«Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε υπηρεσίες και επιχειρήσεις με φρέσκα μυαλά και φρέσκιες ιδέες. Να αλλάξουμε το δαιδαλώδες και απαρχαιωμένο επιχειρηματικό πλαίσιο. Να αγκαλιάσουμε και να ενθαρρύνουμε το επιχειρείν» σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Μυρσινιάς. Τα προβλήματα που προέκυψαν από το προσφυγικό στο Δήμο Λέσβου, ανέλυσε ο αντιδήμαρχος Κώστας Κατσαρός, ενώ ο γενικός διευθυντής της ΕΤΑΛ, Τάσος Περιμένης, εστίασε στα κίνητρα που πρέπει να δοθούν για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στο νησί αλλά και την ενίσχυση της τοπικής αναπτυξιακής πρακτικής.

 

Συνεργασία με Σύνδεσμο Εξαγωγών Βορ. Ελλάδας

Στην σύναψη συμφωνίας προχώρησαν το Επιμελητήριο Λέσβου με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Για την ακρίβεια δημιουργείται γραφείο εξαγωγών με έδρα τη Λέσβο. Αυτό ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια των εργασιών του Πολυσυνεδρίου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλης Μυρσινιάς. Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ του κ. Μυρσινιά με τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ, Κυριάκο Λουφάκη.

Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει μεταξύ άλλων, τη δημιουργία γραφείου εξαγωγών στο Επιμελητήριο Λέσβου, όπου ο κάθε επιχειρηματίας θα μπορεί να το επισκέπτεται και να ενημερώνεται.
Προβλέπεται επίσης, η πραγματοποίηση κοινών δράσεων, αποστολών και δράσεων σε ευρωπαϊκά προγράμματα. «Ξεκινάμε ένα παράρτημα του ΣΕΒΕ για να εξάγουν οι λεσβιακές επιχειρήσεις σ’ όλο τον κόσμο. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντική η καλλιέργεια του ανθρώπινου δυναμικού», σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Κυριάκος Λουφάκης.

 

Πανεπιστήμιο - Επιμελητήριο

Κατά τη διάρκεια της τρίτης ενότητας του Πολυσυνεδρίου «Next Generation: Πηγή ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας», ανακοινώθηκε η υπογραφή συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Επιμελητηρίου Λέσβου. Όπως επισημάνθηκε, θα υπάρξει κοινό μέτωπο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στο νησί μέσω ειδικού προγράμματος «Επιχειρώ στη Λέσβο» και θα σχετίζεται με τη στήριξη των νέων και καινοτομικών επιχειρηματιών της αγοράς Λέσβου.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ιδρυματικός υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιάννης Χαραλαμπίδης, είπε πως πρέπει να δημιουργηθούν 10.000 νέες επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προϊόντα της Λέσβου ανταποκρίνονται στο 1,5% του ΑΕΠ. Πρέπει, όπως δήλωσε, να δημιουργηθούν στην περιοχή 200 νέες επιχειρήσεις. Για να γίνει όμως αυτό, απαιτούνται 20.000 νέες ιδέες.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νικόλαος Ζούρος, αναφέρθηκε στα γεωπάρκα του νησιού, που μπορούν να αξιοποιηθούν για να προσελκύσουν πλήθος τουριστών.

 

Συνεργασία ζητά ο Δήμος Αϊβαλιού

Ο αντιδήμαρχος Αϊβαλιού, Ο. Οβάν

Ο αντιδήμαρχος του Αϊβαλιού δήλωσε παρών, ζητώντας κοινές δράσεις και συνεργασία για την τουριστική προβολή Ελλάδας - Τουρκίας, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του δημάρχου και του προέδρου του Επιμελητηρίου στην Τουρκία.
«Σας χαιρετώ από την καρδιά μου. Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Πρέπει να συνεργαστούμε και στον τουρισμό το Αϊβαλί και η Λέσβος, όπως και στο εμπόριο. Πρέπει να κάνουμε ένα τουριστικό πακέτο τέσσερις μέρες Λέσβος και τρεις μέρες στο Αϊβαλί γιατί η απόσταση είναι μικρή και σε λίγη ώρα ο τουρίστας βρίσκεται από τη Λέσβο στα παράλια της Τουρκίας. Δεν πρέπει να χάνουμε καιρό», δήλωσε ο αντιδήμαρχος από το Αϊβαλί, Οφούκ Οβάν, που βρέθηκε στο Επιμελητήριο Λέσβου.

 


Επιχειρηματίες που καινοτομούν!

Επιτυχημένα μοντέλα επιχειρηματιών της Λέσβου, παρουσιάστηκαν κατά την τέταρτη ενότητα του Συνεδρίου.

Ο ιδιοκτήτης της «Olivia», Μιχάλης Τζωρτζής, αναφέρθηκε στη διαδικασία παραγωγής και τυποποίησης του ελαιολάδου που παράγει η εταιρία του, η οποία έχει λάβει μέχρι στιγμής 28 βραβεύσεις, τρεις συσκευασίας και οι υπόλοιπες ποιότητας.
Για τα λουτρά «Therma Spa Mytilini» μίλησε η Δέσποινα Καλιάλη, τονίζοντας ότι το εγχείρημα της εταιρίας της «αγκαλιάστηκε» από τον κόσμο. Η Μάρω Βατή της Βιοτεχνίας Παραδοσιακού Σαπουνιού και Κεριού «Electras’s Secrets», εξήγησε πως η εταιρία που εκπροσωπεί και λειτουργεί από το 2005, κατάφερε να βρίσκεται στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.
Ο Χρήστος Βαλασέλλης, δημιουργός του προγράμματος «Jazler», που χρησιμοποιεί το 90% των ραδιοφωνικών σταθμών στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι η διάδοσή του έγινε μέσω... Google και διαδικτυακής διαφήμισης.
Η Φωτεινή Ποριάζη από την εταιρία «ΑΦΟΙ Ποριάζη Παξιμάδια - Κουλούρια» της Λήμνου, αναφέρθηκε στην ιστορία της εταιρίας, που μετρά από το 1912. Ο Πρόδρομος Πατερέλης, εκπρόσωπος της εταιρίας «Οινοφόρος», μίλησε για το γαμήλιο τουρισμό, που μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του νησιού.
Από την πλευρά του, ο Χρήστος Μητσάκης, διευθυντής της «Ούζο Πλωμάρι - Ισίδωρος Αρβανίτης» αναφέρθηκε στην ιστορία της εταιρίας που σήμερα απασχολεί 65 άτομα και τους θερινούς μήνες επιπλέον 15 άτομα. «Μέσα από διαφημιστικές καμπάνιες στο πέρασμα των χρόνων, επιδιώκαμε και επιδιώκουμε να κάνουμε γνωστό σε όλο τον κόσμο το Πλωμάρι και το νησί» είπε ο κ. Μητσάκης.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey