Από τον Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. Μπαν Κι Μουν, που μας επισκέφτηκε το Σάββατο

Εύσημα στη «Λέσβο της ειρήνης»

22/06/2016 - 16:28

Με πρόσφυγες από χώρες του κόσμου «που έχουν υποφέρει πολύ», όπως χαρακτηριστικά είπε, συναντήθηκε το Σάββατο στη Λέσβο ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε. Μπαν Κι Μουν. Ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών είχε γεύμα με εθελοντικές οργανώσεις και ΜΚΟ στην Επάνω Σκάλα. Στη συνέχεια, μετέβη στο Κέντρο της Μόριας, ενώ πριν φύγει περιηγήθηκε στον καταυλισμό του Δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ. 

Με πρόσφυγες από χώρες του κόσμου «που έχουν υποφέρει πολύ», όπως χαρακτηριστικά είπε, συναντήθηκε το Σάββατο στη Λέσβο ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε. Μπαν Κι Μουν. Ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών είχε γεύμα με εθελοντικές οργανώσεις και ΜΚΟ στην Επάνω Σκάλα. Στη συνέχεια, μετέβη στο Κέντρο της Μόριας, ενώ πριν φύγει περιηγήθηκε στον καταυλισμό του Δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ.

Τελευταία του στάση ήταν το Δημαρχείο. Ισχυρά μέτρα ασφαλείας από τις τοπικές αρχές τηρούνταν καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης το Σάββατο, όπου οι δρόμοι κυκλοφορίας ήταν περιορισμένοι, ενώ η κυκλοφορία σε κεντρικούς δρόμους της προκυμαίας είχε απαγορευτεί από το μεσημέρι έως το απόγευμα.

«Ανοίξατε», είπε προς τους κατοίκους της Λέσβου αποχαιρετώντας το νησί, «τις καρδιές σας και τα σπίτια σας για να υποστηρίξετε αυτούς τους ανθρώπους που είχαν την ανάγκη σας. Οι οικογένειες των προσφύγων με τις οποίες συναντήθηκα σήμερα μοιράστηκαν μαζί σας τις ελπίδες τους. Σχολεία για τα παιδιά τους και δουλειές ώστε εκείνοι να προσφέρουν στις οικογένειές τους. Θέλουν, επίσης, την ευκαιρία να ανταποδώσουν στην κοινότητα όσα έχει κάνει για εκείνους. Θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αλλά γνωρίζουν ότι αυτό είναι ένα μακρινό όνειρο».

 

Χωρίς σχολείο

Ο κ. Μπαν Κι Μουν τόνισε πως «οι συνθήκες που ζουν οι πρόσφυγες είναι πάρα πολύ κακές. Πάρα πολλοί από αυτούς είναι αυτήν τη στιγμή σε πολύ φτωχικές συνθήκες. Τα μισά από τα παιδιά των προσφύγων δεν πηγαίνουν σχολείο. Πολλοί απ’ αυτούς αναγκάζονται να ζητιανεύουν στους δρόμους ή πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Οι προκλήσεις όλο και αυξάνονται. Αυτήν τη στιγμή χιλιάδες οικογένειες από όλο τον κόσμο αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Κάθε μήνα 450 άτομα χάνουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε δύο γεμάτα αεροπλάνα που διασχίζουν τον Ατλαντικό. Κι αυτό συμβαίνει κάθε μήνα που περνάει».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ υποστήριξε πως «η διεθνής κοινότητα θέλει να βοηθήσει στην επίλυση των συγκρούσεων αυτών και θέλει να αντιμετωπίσει όλους τους παράγοντες που δημιουργούν όλα αυτά τα προβλήματα. «Πρέπει να ενωθούμε και να αντισταθούμε στα εμπόδια που υψώνονται στους ανθρώπους αυτούς, στη μισαλλοδοξία αλλά και να αντιταχθούμε στους ανθρώπινους διακινητές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από τη θέση του, κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες «να ανταποκριθούν διαμορφώνοντας μια ανθρωπιστική προσέγγιση που εστιάζει στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η υποχρεωτική κράτηση δεν είναι λύση και πρέπει να σταματήσει αμέσως. Ας δουλέψουμε όλοι μαζί προκειμένου να γίνει εφικτή η μετεγκατάσταση των ανθρώπων αυτών προκειμένου να βρούμε νόμιμες οδούς για εκείνους. Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν δυσκολίες, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν οι δυνατότητες και οι ευκολίες για να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις».

«Φιλοξενία»

Ο κ. Μπαν Κι Μουν επιδοκίμασε «την κυβέρνηση, την επιχειρηματική κοινότητα, την κοινωνία των πολιτών, τις εθελοντικές οργανώσεις, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις φιλανθρωπικές αλλά και τις εκκλησιαστικές οργανώσεις για τη βοήθεια που παρέχουν στους ανθρώπους αυτούς αλλά και το ελληνικό λιμενικό σώμα και την ελληνική αστυνομία που έχουν κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά. Αυτή είναι η πολιτική αλλά και η ηθική μας υποχρέωση, αυτό είναι το καθήκον μας και αυτό πρέπει να κάνουμε.

Μια από τις πιο ωραίες λέξεις στα ελληνικά είναι η λέξη φιλοξενία, που σημαίνει αγάπη προς τους ξένους. Πολύ συχνά λέμε ότι οι ξένοι είναι σοφοί άνθρωποι. Αυτή τη φιλοξενία είναι που βίωσα κι εγώ σήμερα βλέποντας όλους αυτούς τους ανθρώπους που στηρίζουν ολόκληρη την ημέρα και συνεχώς τους πρόσφυγες», κατέληξε ο κ. Μπαν Κι Μουν αποχαιρετώντας τη Λέσβο.

Γαληνός: «Χρειαζόμαστε στήριξη»

Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός υποδέχθηκε τον κ. Μπαν Κι Μουν στο γραφείο του στο Παλαιό Δημαρχείο. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλει ο Δήμος Λέσβου και ολόκληρος ο λεσβιακός λαός για τη φιλοξενία των προσφύγων. Όπως σημείωσε, «ο κόσμος της Λέσβου χρειάζεται τώρα τη στήριξή σας περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Σας ευχαριστώ θερμά που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μου να έλθετε στη Λέσβο, επίσκεψη την οποία θεώρησα επιβεβλημένη, καθώς οι εξελίξεις που αφορούν την προσφυγική κρίση απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στο ευρύτερο διεθνές υποσύστημα.

Η Λέσβος διαχειρίζεται μια διεθνή κρίση με τις δυνάμεις που η ίδια διαθέτει. Βασιζόμαστε στη δική σας προσπάθεια και παρέμβαση, ώστε να ενεργοποιήσετε τη διεθνή κοινότητα στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της διαδικασίας καταγραφής και αναχώρησης των προσφύγων που βρίσκονται στη Λέσβο και την εφαρμογή ανθρώπινων και αποτελεσματικών πολιτικών για την επίλυση της κρίσης. Σας περιμένω ξανά στη Λέσβο για να κάνετε τις διακοπές σας και να απολαύσετε τις μοναδικές ομορφιές του νησιού μας».

Στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε.

Ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε., με τη σειρά του, είπε: «Το νησί της Λέσβου είναι το νησί της ειρήνης και ο λαός της Λέσβου είναι μια θάλασσα αλληλεγγύης. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά εσάς αλλά και όλους τους κατοίκους της Λέσβου, που υποδεχθήκατε με θέρμη και ανθρωπιά εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

Η εμπειρία μου από αυτήν την επίσκεψη είναι πραγματικά πολύτιμη, διότι θα μπορέσω να μεταφέρω στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε., τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, την ανάγκη για δράση όλων των κρατών μελών, προκειμένου να αναλάβουν το μέρος των βαρών που τους αναλογούν και φυσικά να στηρίξουν τη Λέσβο».

Στο τέλος της συνάντησης, ο δήμαρχος Λέσβου χάρισε στον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. ένα αντίγραφο του μνημείου της αλληλεγγύης, που θα στηθεί στο δημοτικό κήπο. Ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε. αποχωρώντας έγραψε στο βιβλίο εντυπώσεων επισκεπτών του Δήμου Λέσβου τα εξής: « Η Λέσβος είναι το νησί της ειρήνης και εσείς είστε μια θάλασσα αλληλεγγύης. Ας δουλέψουμε μαζί για να κάνουμε αυτόν τον κόσμο καλύτερο για όλους, μη αφήνοντας πίσω κανέναν».

Η Καλογήρου στον Γ.Γ. του Ο.Η.Ε.

Υποδεχόμενη τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν στη Μυτιλήνη, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου τον καλωσόρισε και ευχήθηκε οι συνομιλίες του στη διάρκεια της παραμονής του να είναι παραγωγικές και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιβαρύνσεων που έχουν δεχθεί οι κάτοικοι των νησιών μας.

Η περιφερειάρχης προσέφερε στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ένα δώρο συμβολισμού, ένα ομοίωμα πλοιαρίου που βρέθηκε σε ανασκαφή τάφου στο Αρχοντίκι Ψαρών, που χρονολογείται από την περίοδο 1350-1300 π.Χ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey