«Η συγκυβέρνηση θα καταρρεύσει εκ των έσω»

11/06/2016 - 00:45

Κυριακή μεσημέρι λίγο προτού αναχωρήσει με το αεροπλάνο για Αθήνα. Η συζήτηση κάλυψε μεγάλο φάσμα, αλλά αδύνατον να αποτυπωθεί στον περιορισμένο χώρο της εφημερίδας. Είχε επισκεφθεί το Κέντρο Κράτησης στη Μόρια, είχε λάβει μέρος στην συνέλευση των κατοίκων, πρόλαβε να πάει στο αγαπημένο του χωριό, στην Αγία Παρασκευή, να δει κάποιους φίλους του και να αναχωρήσει για Αθήνα. Φανερά θλιμμένος για τις αποκαλύψεις μέσω μερίδας Τύπου, για δήθεν σκάνδαλα και τυχαίες στιχομυθίες. «Τι πράματα είναι αυτά που γράφουν;» μου είπε, εξηγώντας τη διαστρέβλωση των δημοσιευμάτων. Ίσως αυτά να είναι και θέμα της επόμενης συνέντευξης μαζί του. Ξεκινάμε λοιπόν με τα καθαρά πολιτικά…

Κυριακή μεσημέρι λίγο προτού αναχωρήσει με το αεροπλάνο για Αθήνα. Η συζήτηση κάλυψε μεγάλο φάσμα, αλλά αδύνατον να αποτυπωθεί στον περιορισμένο χώρο της εφημερίδας. Είχε επισκεφθεί το Κέντρο Κράτησης στη Μόρια, είχε λάβει μέρος στην συνέλευση των κατοίκων, πρόλαβε να πάει στο αγαπημένο του χωριό, στην Αγία Παρασκευή, να δει κάποιους φίλους του και να αναχωρήσει για Αθήνα. Φανερά θλιμμένος για τις αποκαλύψεις μέσω μερίδας Τύπου, για δήθεν σκάνδαλα και τυχαίες στιχομυθίες. «Τι πράματα είναι αυτά που γράφουν;» μου είπε, εξηγώντας τη διαστρέβλωση των δημοσιευμάτων. Ίσως αυτά να είναι και θέμα της επόμενης συνέντευξης μαζί του. Ξεκινάμε λοιπόν με τα καθαρά πολιτικά…

Πώς βλέπετε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πέντε μήνες μετά τη νίκη του;

«Ο Κυριάκος είναι ένας σύγχρονος πολιτικός, έχει όραμα και στόχος του είναι όχι τόσο να κερδίσει η ΝΔ, όσο μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα. Άλλωστε προς τα εκεί είναι ο προσανατολισμός μας».

Ναι, αλλά μπορεί να κρατήσει το εσωτερικό της ΝΔ ενωμένο δεδομένου ότι ιδεολογικά είναι εντόνως πολυτασικό;

«Δεν θα έλεγα ότι είναι πολυτασικό και δεν υπάρχει δύναμη να τη διασπάσει. Όλοι μας είχαμε τις προτιμήσεις μας και μπορεί να έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις, αλλά σε κεντρικό επίπεδο είμαστε ενωμένοι με κεντρικό στόχο την παραμονή στην ευρωζώνη, στην Ε.Ε., στη δημοκρατία. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα, είναι η συνείδηση όλων. Είμαι πεπεισμένος ότι η χώρα με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα ανακάμψει με νοικοκυροσύνη, θα βελτιωθεί έτσι ώστε να επανέλθει στο κλαμπ των ανεπτυγμένων χωρών».

Η Νέα Δημοκρατία έχει χαρακτηριστεί εδώ και χρόνια «φθαρμένο προϊόν», ένα κόμμα μηχανισμών, που δεν ανανεώνεται και δεν ελκύει νέους. Μπορεί ν’ αλλάξει αυτό;

«Δεν το αποδέχομαι αυτό. Μην ξεχνάτε ότι η ΝΔ είναι το κόμμα που στάθηκε πάνω από το κομματικό όφελος. Και δεν το αποδεχόμαστε διότι η ιστορία λέει το αντίθετο. Όταν αναλάμβανε η κεντροδεξιά, πάντα η ΝΔ κατάφερνε να ανανεώσει τη χώρα, να φέρνει την κοινωνική δικαιοσύνη. Και κάθε φορά συμμάζευε τα οικονομικά της χώρας, την οποία οδηγούσε στο δρόμο της ανάπτυξης. Φθαρμένα είναι τα κόμματα χωρίς πρόγραμμα και χωρίς προοπτική, που δίνουν υποσχέσεις χωρίς να μπορούν να πραγματοποιηθούν, προκειμένου να έχουν πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη. Αυτό είναι το φθαρμένο».

Η στροφή προς το κέντρο που επιχειρεί ο Μητσοτάκης, θα αποδώσει ή θα δεχθεί μεγάλες διαρροές από τα δεξιά;

«Πάντοτε η ΝΔ ήταν ένα κόμμα που ξεκινούσε από τις παρυφές της δημοκρατικής αριστεράς μέχρι τις παρυφές της δημοκρατικής δεξιάς και εξηγούμαι: Η αναφορά έγκειται στο να προσελκύει πολίτες που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, στο κράτος δικαίου και που έχουν ως πρόσταγμα την κοινωνική δικαιοσύνη, με λίγα λόγια που πιστεύουν στο κοινωνικό κράτος».

Η ΝΔ πρέπει να προβάλλει το αίτημα των εκλογών;

«Είναι ένα ερώτημα που έχει απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είπε ότι βεβαίως η χώρα δεν θα χρειαζόταν εκλογές εάν δεν είχαμε μια καταστροφική κυβέρνηση. Αυτό υποστηρίζω και προσωπικά, ότι δηλαδή το κόστος των εκλογών θα είναι μικρότερο από το κόστος των συνεπειών που θα έχουμε από τη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ».

Η πρόσφατη αποχώρηση της ΝΔ από τη Βουλή, κρίνετε ότι λειτούργησε αρνητικά;

«Δεν νομίζω ότι λειτούργησε αρνητικά δεδομένων των εξής:

- Της αντισυνταγματικότητας της διάταξης και της προχειρότητας με την οποία νομοθετεί η κυβέρνηση.

- Όπως είδατε, μια διάταξη ψηφίστηκε και σε λίγες μόνο μέρες, αφού ανακλήθηκε η αρχική, επαναδιατυπώθηκε».

Πώς κρίνετε τις κινήσεις Καρατζαφέρη - Μπαλτάκου και Κρανιδιώτη, για ένα δεξιό πατριωτικό συνασπισμό;

«Δεν νομίζω ότι αυτό θα αποτελέσει πολιτικό σχηματισμό κι ούτε θα επιβιώσει, πολύ περισσότερο που κινείται στις παρυφές της Χρυσής Αυγής. Και μην ξεχνάτε ότι ο κ. Μπαλτάκος υπήρξε προνομιακός συνομιλητής της Χ.Α.».

Η σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντέχει ή βλέπετε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις;

«Η συγκυβέρνηση θα καταρρεύσει εκ των έσω».

Δηλαδή;

«Γιατί απαρτιζόμενη από ετερόκλητες και αντιφατικές ιδεολογίες, δεν θα μπορέσει να αντέξει το βάρος από τη λαϊκή κατακραυγή εξαιτίας των πρόσφατων μέτρων που έχουν παρθεί».

Ναι, αλλά εάν ήταν η ΝΔ, δεν θα έπαιρνε τα ίδια μέτρα;

«Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, είναι αποτέλεσμα της ατολμίας, της αναποφασιστικότητας και του καιροσκοπισμού τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της με το δημοψήφισμα και τις αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες. Εάν τα μέτρα που έπαιρνε, ήταν σύμφωνα με όσα προέβλεπε το περίφημο e-mail Χαρδούβελλη (μέτρα περίπου 1,2 δις), δεν θα χρειαζόταν σήμερα να πάρουμε μέτρα άνω των 12 δις, με συνέπεια να επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις».

Για το προσφυγικό

Η οικονομία ή το προσφυγικό δοκιμάζει περισσότερο την κυβέρνηση;

«Και τα δύο ζητήματα είναι πολύ σοβαρά και απασχολούν τον ελληνικό λαό. Προσωπικά πιστεύω ότι το μέσο Έλληνα περισσότερο τον απασχολούν τα οικονομικά μέτρα, η καθημερινότητα και το αύριο των παιδιών του. Αυτό δεν σημαίνει ότι το προσφυγικό / μεταναστευτικό δεν είναι ένα σπουδαίο εθνικό ζήτημα, που απασχολεί κυρίως τις περιοχές, όπως η Λέσβος, οι οποίες και δέχθηκαν περισσότερο αυτήν την ανεξέλεγκτη εισροή παράνομων μεταναστών».

Ήταν τυχαίο γεγονός η αύξηση των προσφύγων;

«Τη μεγάλη ευθύνη έχει η ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και εξηγούμαι: Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει αρχίσει από το 2012, μαινόταν δε με σφοδρότητα το καλοκαίρι του 2014, κι όμως η εισδοχή στη χώρα μας μεταναστών και προσφύγων μέχρι το τέλος του 2014, ήταν ελάχιστη. Περίπου 78.000. Μόνο στη Λέσβο το 2015, εισήλθαν από τα παράλια της Τουρκίας περίπου 508.000. Κι αυτό οφείλεται στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία υιοθέτησε το δόγμα των ανοικτών συνόρων με τις γνωστές δηλώσεις της τότε υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής».

Είπατε κάποτε ότι υπάρχει μια υποκρισία από τους Ευρωπαίους όσον αφορά τη στάση τους απέναντι στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Λέσβος.

«Πράγματι αναφέρθηκα δημόσια σ’ αυτό διότι παρατηρούσαμε να έρχονται στη Λέσβο ο πρωθυπουργός της χώρας, συνοδεύοντας Ευρωπαίους αξιωματούχους (Σουλτς και Φάιμαν), να έρχονται εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ, επώνυμοι καλλιτέχνες και άλλοι, και το μόνο που έπρατταν ήταν να προβαίνουν σε διαπιστώσεις και να εκδηλώνουν την συμπάθεια τους. Από κανέναν δεν είδαμε όχι μόνο να επιφέρει κάποια λύση, αλλά ούτε και να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση του ζητήματος. Ένα παράδειγμα: Ο κ. Φάιμαν, καγκελάριος της Αυστρίας, όταν επισκέφθηκε τη Λέσβο με τον κ. Τσίπρα, έδωσε πολλές υποσχέσεις, όμως όταν στη Βιέννη συγκάλεσε σύσκεψη κρατών εμπλεκομένων στο μεταναστευτικό ζήτημα, δεν κάλεσε την κατεξοχήν ενδιαφερόμενη και πληττόμενη χώρα, δηλαδή την Ελλάδα».

«Είμαι περήφανος για το έργο μου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης»

Πολλά λέγονται και γράφονται για τις σχέσεις κυβέρνησης και Δικαιοσύνης. Πόσο αληθή είναι όλα αυτά;

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της Δικαιοσύνης, ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί καταγγέλλουν υπουργό Δικαιοσύνης για παρεμβάσεις στο έργο τους. Είναι ένα ζήτημα που εξετάζεται και από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, δεν θα ήθελα να εκφέρω ή να προδικάσω τίποτα».

Πώς μπορεί να εξισορροπήσει η λειτουργία του πολιτεύματος με τις τρεις εξουσίες;

«Ακούστε, είναι πολύ σωστή η ερώτηση. Οι τρεις λειτουργίες του κράτους, Νομοθετική, Εκτελεστική, Δικαστική είναι ισόκυρες και βεβαίως δεν είναι επιτρεπτό σε ένα κράτος δικαίου, η μία να παρεμβαίνει εξωθεσμικά στο έργο της άλλης. Εμείς ως κυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, σεβαστήκαμε αυτούς τους διακριτικούς ρόλους και ουδείς μπορεί να ισχυριστεί με συγκεκριμένα στοιχεία, ότι υπήρξαν παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, όπως τώρα επί ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ που ερευνάται. Η δυνατότητα επηρεασμού της δικαστικής εξουσίας από τη δικαστική θα επαλειφθεί αν γίνει αυτό που χρόνια υποστηρίζω, δηλαδή η επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων να μην γίνεται από την εκτελεστική εξουσία ή έστω να μην γίνεται αποκλειστικά απ’ αυτήν. Θέλω στο σημείο αυτό να βεβαιώσω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δικαστικών ασκούν τα καθήκοντα τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης χωρίς να επηρεάζονται από τυχόν παρεμβάσεις».

Κατά διαστήματα δέχεστε επικρίσεις για το έργο σας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Είμαι υπερήφανος για το έργο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ένα έργο που στηρίζεται στην κοινοτική νομοθεσία και στόχο είχε την πάταξη της διαφθοράς και την ανάπτυξη της χώρας. Οι τυχόν επικρίσεις που ακούστηκαν από ελάχιστους, έλαβαν τις δέουσες απαντήσεις, και στη Βουλή στην σχετική προ ημερήσιας διάταξης που έλαβε χώρα, και με την έκδοση αναλυτικών δελτίων Τύπου. Μερικοί εκ των επικριτών δεν είχαν την κατάλληλη νομική παιδεία για να αντιληφθούν το νομοθετικό έργο και ελάχιστοι, πολλοί ελάχιστοι, για τους δικούς τους αντιπολιτευτικούς λόγους, θέλησαν να μειώσουν το έργο αυτό».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey