«Επιβάλλεται η απομάκρυνση των ΜΚΟ από το νησί μας»

11/06/2016 - 00:43

Έναν χρόνο και… δύο ημέρες μετά την ηχηρή παραίτησή του από την προεδρία της ΑΔΕΛ και την ανεξαρτητοποίησή του από τη δημοτική αρχή, ο δημοτικός σύμβουλος από το Μόλυβο Ιγνάτης Χατζηχρήστου μιλά στο «Ε». Τονίζοντας πως νιώθει δικαιωμένος για την τότε στάση του στο ζήτημα που προκάλεσε τη ρήξη του με το δήμαρχο για το περίφημο κάμπινγκ του Μολύβου και γενικά τη διαχείριση του προσφυγικού σε συνάρτηση πάντα με τον τουρισμό, ο κ. Χατζηχρήστου μιλά για τον προβληματισμό των επαγγελματιών του τουρισμού και της τοπικής κοινωνίας του Μολύβου για την επόμενη ημέρα, ενώ μιλά και για τις σημερινές δράσεις της ΑΔΕΛ, που δρομολογήθηκαν σε έναν μεγάλο βαθμό από τον ίδιο.

Έναν χρόνο και… δύο ημέρες μετά την ηχηρή παραίτησή του από την προεδρία της ΑΔΕΛ και την ανεξαρτητοποίησή του από τη δημοτική αρχή, ο δημοτικός σύμβουλος από το Μόλυβο Ιγνάτης Χατζηχρήστου μιλά στο «Ε». Τονίζοντας πως νιώθει δικαιωμένος για την τότε στάση του στο ζήτημα που προκάλεσε τη ρήξη του με το δήμαρχο για το περίφημο κάμπινγκ του Μολύβου και γενικά τη διαχείριση του προσφυγικού σε συνάρτηση πάντα με τον τουρισμό, ο κ. Χατζηχρήστου μιλά για τον προβληματισμό των επαγγελματιών του τουρισμού και της τοπικής κοινωνίας του Μολύβου για την επόμενη ημέρα, ενώ μιλά και για τις σημερινές δράσεις της ΑΔΕΛ, που δρομολογήθηκαν σε έναν μεγάλο βαθμό από τον ίδιο.
 

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που παραιτηθήκατε από την προεδρία της ΑΔΕΛ. Αφορμή ήταν, όπως είχατε επισημάνει τότε, η διαφορετική προσέγγισή σας από το δήμαρχο σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση του προσφυγικού σε συνάρτηση πάντα με τον τουρισμό και ειδικά σε μια περιοχή σαν το Μόλυβο, την Πέτρα, την Εφταλού και την Άναξο. Πώς αισθάνεστε έναν χρόνο μετά;

«Θλίψη και πόνο για τους μετανάστες, αλλά θλίψη και για τους κατοίκους του νησιού μας. Αγανάκτηση για όλους αυτούς που διαχειρίστηκαν το μεταναστευτικό ζήτημα, σε τοπικό, εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Δυστυχώς επαληθεύτηκαν οι φόβοι μου σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά από την απόφασή μου να αποχωρήσω από τη δημοτική αρχή. Βάσει των οδηγιών του ΟΗΕ , οι παράνομοι μετανάστες “συλλαμβάνονται” στα σημεία απόβασης και, αφού τους δοθούν οι πρώτες βοήθειες, οδηγούνται στα Σημεία Προσωρινής Παραμονής, όπου γίνονται όλες οι διαδικασίες καταγραφής. Τα σημεία φιλοξενίας είναι πάντα εκτός αστικών περιοχών σε πλήρως ελεγχόμενα στρατόπεδα. Ο λόγος είναι ότι δεν πρέπει να διακυβεύεται η ασφάλεια και η ομαλότητα της ζωής των κατοίκων».

Ακούγονται πολλά για το καλοκαίρι στο Μόλυβο, στην Πέτρα και στις γύρω περιοχές. Τελικά πώς είναι η κατάσταση ενόψει της νέας θερινής σεζόν στο πιο χαρακτηριστικό τουριστικό σημείο του νησιού;

«Αν και η τουριστική περίοδος στην ευρύτερη περιοχή της Πέτρας-Μήθυμνας θεωρητικά αλλά και πρακτικά ξεκινούσε από την 1ηεβδομάδα του Απριλίου, φέτος λόγω επιπτώσεων του μεταναστευτικού ξεκίνησε με καθυστέρηση και με αρκετή μείωση των παραθεριστών. Πέρα από λίγες επιχειρήσεις που δεν άνοιξαν φέτος, το μεγαλύτερο χτύπημα μαζί με τις επιχειρήσεις το δέχτηκαν και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό. Οι εργοδότες προσέλαβαν πολύ μικρότερο αριθμό εργαζομένων και οι πολίτες που δεν προσλήφθηκαν ή άλλαξαν επάγγελμα ή μετανάστευσαν σε άλλα σημεία της Ελλάδας ή του εξωτερικού ή παρέμειναν μέχρι αυτήν τη στιγμή που μιλάμε άνεργοι.

Από την άλλη, οι επιχειρηματίες που μπήκαν σε αναπτυξιακά προγράμματα, έχουν και δάνεια αλλά και δεσμεύσεις. Δεν θα μιλήσω για τα καταναλωτικά και τα στεγαστικά δάνεια που έχουν όλα τα νοικοκυριά και εδώ θα έπρεπε η κυβέρνηση να δώσει ένα χέρι βοήθειας με απαλλαγές ή εκπτώσεις φόρων τόσο στα φυσικά πρόσωπα όσο και στις επιχειρήσεις στο βόρειο Αιγαίο για μια διετία. Οι στόχοι μας θα πρέπει να είναι χωρισμένοι σε δύο χρονικές περιόδους. Στις άμεσες για το τρέχον καλοκαίρι, για να μην ζήσουμε εμείς και οι παραθεριστές τα περσινά γεγονότα, και μακροπρόθεσμα μια τουριστική καμπάνια από το 2017 έως το 2021. Τα γεγονότα στη Μόρια παίζονται ακόμα σε ξένα ειδησεογραφικά κανάλια του εξωτερικού. Τα βλέπουν δυνητικοί μας πελάτες, γιατί να έρθουν στον τόπο αυτό; Κάποιος πρέπει να σταματήσει τη δυσφήμιση του νησιού μας. Οι Χολιγουντιανοί και μη “αστέρες” που ήρθαν στο νησί μας, αν θέλουν να μας βοηθήσουν τώρα που ήμαστε στον πάτο, να έρθουν με τους φίλους τους διακοπές εδώ στη Λέσβο».

Ο ρόλος των ΜΚΟ

 

Πόσο καθοριστικός είναι ο τουρισμός στη λεσβιακή οικονομία;

«Κύριε Ορφανέ, όπως θα γνωρίζετε, ο τουρισμός είναι το κέντρο κάθε οικονομικής δραστηριότητας στη νησιωτική Ελλάδα. Αν και στη Λέσβο κατά καιρούς έγιναν προσπάθειες ανάδειξης και προβολής του φυσικού κάλλους, της γαστρονομίας και του αγροτουρισμού, δυστυχώς η προσπάθεια δεν ήταν συνεχής και παλλεσβιακή. Η πλαισίωση από καταρτισμένους και έμπειρους ανθρώπους του τουρισμού, οι συνεργασίες με εταιρείες τουριστικού marketing, με την αμέριστη βοήθεια όλων των φορέων του νησιού, με την αρωγή του Δήμου, της Περιφέρειας και του Υπουργείου Τουρισμού, θα πετύχουν την επανεκκίνηση της τουριστικής οικονομίας του νησιού μας που αργοπεθαίνει.

Στο νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης προβλέπονται σημαντικά κονδύλια για την ανάπτυξη της περιφέρειας. Θα υπάρξουν πολλαπλές δυνατότητες χρηματοδότησης τόσο από προγράμματα που διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και από τα αντίστοιχα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης αλλά και άλλων Υπουργείων και Οργανισμών. Αν και ο Θεός μάς έδωσε στο νησί μας σχεδόν τα πάντα, λείπουν τα κεφάλια -που λέμε λαϊκά- ή τα λεγόμενα think tank, για να ηγηθούν πρωτοβουλίες ανάδειξης. Το επιχειρησιακό σχέδιο μιας περιοχής το τρέχουν τεχνοκράτες διοικητικοί και όχι αυτοδιοικητικοί.

Αυτό όμως που όλοι οφείλουμε να προσέξουμε και γι’ αυτό να προσπαθήσουμε είναι πώς θα επιτύχουμε να ανεβάσουμε το επίπεδο της ποιότητας σε όλους τους τομείς της τουριστικής βιομηχανίας του νησιού, ώστε να έχουμε μια καθολική αναβάθμιση των υπηρεσιών. Οι ΜΚΟ που μας κατέκλυσαν ή μας κατέβαλαν εδώ και έναν χρόνο δρουν αρνητικά στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος που λέγεται Λέσβος. Όσο παραμένουν στο νησί τόσο απομακρυνόμαστε από την τουριστική βιομηχανία - οικονομία.

Γνωρίζω ότι λίγες επιχειρήσεις έκαναν εισπράξεις, τις λεγόμενες “αρπαχτές”, αλλά αυτό δεν είναι μακροπρόθεσμο όφελος, ούτε δικό τους ούτε των παιδιών τους. Οι ΜΚΟ, με τον αέρα που τους έδωσαν οι αρχές, εισέβαλαν στο νησί μας και επέβαλαν ένα αποικιοκρατικό σύστημα. Η λεγεώνα των ξένων υψηλόμισθων στελεχών έκανε χαμηλόμισθες προσλήψεις των δικών μας παιδιών, αφού πρώτα έσπειρε τη διχόνοια στις τοπικές κοινωνίες. Επιβάλλεται η απομάκρυνσή τους από το νησί σύντομα».

Να πάμε και στα της ΑΔΕΛ. Η σύμβαση που συζητιέται έντονα αυτές τις ημέρες για τα Τσαμάκια, αν δεν κάνουμε λάθος, ήταν μία υπόθεση που ξεκίνησε επί των ημερών σας…

«Ήταν η περίοδος που ξεκινούσαμε εξωραϊσμούς για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων της μοναδικής πλαζ τόσο κοντά στην πόλη. Σκεπτόμασταν μάλιστα να τοποθετήσουμε ράμπα πρόσβασης για ΑΜΕΑ, που τόσο πολύ θα βοηθούσε στην πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες εντός του χώρου λούσης.

Πράγματι το σημερινό επιχειρηματία στην πλαζ Τσαμάκια, τον κ. Παναγιώτη Αφεντούλη, τον γνώρισα τον Απρίλιο του 2015, όταν -μέσω του εκπροσώπου του στο νησί μας- έμαθα ότι έχει ανάλογες επιχειρήσεις σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα. Τον γνώρισα έτσι στο δήμαρχο και εγώ από την πλευρά της ΑΔΕΛ με τους συνεργάτες μου ετοιμάζαμε το διαγωνισμό για την πλαζ μήπως και υπήρχαν και άλλοι ενδιαφερόμενοι να λάβουν μέρος.

Μας πρόλαβε η παραίτησή μου και ο διαγωνισμός τον Ιούνιο του 2015 δεν ολοκληρώθηκε. Χαίρομαι που τελικά ολοκληρώθηκε και θα υπάρχει μια πλαζ ανάλογη των προσδοκιών των λουομένων της πόλης της Μυτιλήνης. Το ότι βρίσκεται η παραλία αυτή τόσο κοντά στην πόλη και στο σημείο αποβίβασης των παραθεριστών των κρουαζιερόπλοιων θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια πολυσύχναστη παραλία υψηλών προδιαγραφών.

Βέβαια τα Τσαμάκια είναι ένας ενιαίος χώρος δημόσιας χρήσης και ως εκ τούτου έπρεπε να σχεδιαστούν ως: α. πάρκο αναψυχής, β. χώρος κοινωνικών εκδηλώσεων, γ. χώρος αθλοπαιδιών, δ. παιδότοπος, ε. πλαζ λουομένων και στ. χώρος καλλιτεχνικών και εμπορικών δραστηριοτήτων. Το επιχειρησιακό σχέδιο θα πρέπει να προβλέπει 12μηνη χρήση και όχι 4μηνη».

Η ΑΔΕΛ γνωρίζουμε ότι έχει μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες. Μπορούμε να πούμε πως επί των ημερών σας αλλά και γενικά επί της δημοτικής αρχής Γαληνού μπαίνει για πρώτη φορά σε μια σοβαρή διαδικασία αξιοποίησης της περιουσίας της και ενεργοποίησης των δυνατοτήτων της…

«Τον Οκτώβριο του 2014 αναλάβαμε ως νέο Δ.Σ. την ΑΔΕΛ. Υπό την προεδρία μου, κατανοώντας γρήγορα τις ελλείψεις αλλά και τους σκοπούς της ύπαρξής της, που προήλθε από τη συνένωση όλων των αναπτυξιακών εταιρειών των πρώην Καποδιστριακών δήμων της Λέσβου, προβήκαμε σε μια σειρά από δράσεις για την εξυγίανσή της.

Όντως, έχοντας στα χέρια σου το αναπτυξιακό εργαλείο του Δήμου που ονομάζεται Αναπτυξιακή Εταιρεία, βάλαμε στόχους να συρρικνώσουμε τα χρέη και παράλληλα να επαναλειτουργήσουμε δύο κλειστά ελαιοτριβεία μέσω διαγωνισμών σε αναδόχους, μιας και εμείς δεν είχαμε χέρια αλλά και από την άλλη το θεσμικό καθεστώς δεν βοηθούσε για προσλήψεις προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ.

Κάναμε όμως σημαντική δουλειά στο οκτάμηνο της συνεργασίας μου με τη δημοτική αρχή Γαληνού στον τομέα του νομικού προσώπου που προήδρευσα και φαίνεται και σήμερα. Και θα πω πως δεν είχαμε εκεί έντονες προστριβές. Στο κομμάτι τουρισμός-Μόλυβος-διαχείριση μεταναστών ήταν το σημείο που διαφωνήσαμε».

Εσείς που είστε πλέον εκτός, πώς κρίνετε τη συνέχεια της πορείας της ΑΔΕΛ;

«Μόνο με καινοτόμες ενέργειες και πολλή δουλειά από το νέο Δ.Σ. θα καταφέρει να ορθοποδήσει η Αναπτυξιακή Εταιρεία. Το να γίνει ένας φορέας είσπραξης των ενοικίων των ακινήτων του Δήμου δεν συνάδει με το σκεπτικό της ίδρυσής της».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey