Ο Νομός έπιασε ιστορικό υψηλό στις βραβεύσεις του προγράμματος, με 14 συνολικά παραλίες

Δέκα «Γαλάζιες Σημαίες» για τη Λέσβο!

26/05/2016 - 15:14

Κερδισμένος κατά δύο ακτές, που ανέβασαν σε συνολικά 10 εκείνες που απέκτησαν το σύμβολο ποιότητας του προγράμματος της «Γαλάζιας Σημαίας», βγήκε ο Δήμος Λέσβου, μετά τη χθεσινή επίσημη βράβευση του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική και στο ξενοδοχείο «Πόρτο Καράς».

Κερδισμένος κατά δύο ακτές, που ανέβασαν σε συνολικά 10 εκείνες που απέκτησαν το σύμβολο ποιότητας του προγράμματος της «Γαλάζιας Σημαίας», βγήκε ο Δήμος Λέσβου, μετά τη χθεσινή επίσημη βράβευση του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική και στο ξενοδοχείο «Πόρτο Καράς».

Οι νέες είσοδοι στο πρόγραμμα έτσι όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), ήταν εκείνες των ακτών της Νυφίδας και της Πέτρας, με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Νίκο Καρασάββα, να εκφράζει στο «Ε» την ικανοποίησή του για την προεργασία που έγινε από πέρυσι το καλοκαίρι, για το φετινό αποτέλεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «καλλικρατικός» Δήμος Λέσβου ουσιαστικά κατάφερε φέτος να ανακτήσει το μεγαλύτερο αριθμό ακτών (δέκα) που είχε ποτέ ως βραβευμένες στο πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», το καλοκαίρι του 2013. Ενώ η Ελλάδα ανακηρύχθηκε φέτος ως 3η παγκοσμίως «δύναμη» του εν λόγω προγράμματος, με 430 ελληνικές ακτές και 9 μαρίνες το 2016.

Η πλαζ στα Τσαμάκια, το Κανόνι της Θερμής, οι πλαζ της Εφταλούς, του Μολύβου, της Πέτρας, της Κάγιας, της Ανάξου, του Αγίου Ισιδώρου, των Βατερών και της Νυφίδας, είναι αυτές επάνω στις οποίες θα ανεμίζει φέτος η «Γαλάζια Σημαία».

Νυφίδα και Πέτρα οι νέες
Ουσιαστικά οι δύο νέες παραλίες που μπήκαν στο πρόγραμμα, είναι εκείνες της Νυφίδας και της Πέτρας, με όλες τις άλλες να ανανεώνουν ουσιαστικά την παρουσία του συμβόλου ποιότητας για την καθαριότητα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους λουόμενους.

Η επιστροφή της Πέτρας στο πρόγραμμα, αλλά και η ανάδειξη της Νυφίδας, αποτελούν μία απτή απόδειξη πως ο Δήμος Λέσβου πέρυσι το καλοκαίρι πράγματι ασχολήθηκε σοβαρά με τις παρεμβάσεις που έπρεπε να γίνουν για να βελτιωθούν οι υποδομές και συνθήκες στις ακτές αυτές, με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, κ. Καρασάββα, να εκφράζει στο «Ε» την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή.

«Το δύσκολο είναι να τις… κρατήσουμε»
«Είναι γνωστό ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια πέρυσι το καλοκαίρι για να κρατήσουμε τις γαλάζιες σημαίες στις ακτές και να επιστρέψουμε το σύμβολο σε άλλες, όπως της Πέτρας, που το είχαμε χάσει.

Είμαστε ικανοποιημένοι σήμερα λοιπόν, αλλά όσοι γνωρίζουν πώς λειτουργεί το πρόγραμμα, καταλαβαίνουν ότι είναι σημαντικό πλέον να καταφέρουμε μέσα στο καλοκαίρι να κρατήσουμε ξανά τις 10 σημαίες αυτές και για του χρόνου. Και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, δηλαδή στους ελέγχους που θα γίνουν μέσα στον Ιούλη, να διατηρήσουμε τις συνθήκες και τις υποδομές που απαιτεί η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα».

Ρεκόρ για Ελλάδα και… Νομό Λέσβου
Υπενθυμίζεται ότι η Λέσβος αλλά και η Ελλάδα γενικότερα, μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στους δήμους αλλά και τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βίωσε η χώρα από το 2010 και έπειτα, είχε υποστεί μία μεγάλη καθίζηση στα αποτελέσματά της μέσα στο πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία».

Χαρακτηριστικά, το 2011, η χώρα μας είχε φτάσει στο ιστορικό χαμηλό των μόλις 387 βραβευμένων ακτών και ο Δήμος Λέσβου το 2012, των μόλις επτά. Φέτος όμως η Ελλάδα έφτασε το ιστορικό… υψηλό του 2008 με 430 βραβευμένες ακτές, ενώ ο Νομός Λέσβου από το ιστορικό χαμηλό του 2012 με μόλις 10 ακτές, φέτος έσπασε ρεκόρ πενταετίας με 14 συνολικά. Καθώς βραβεύτηκαν και οι τέσσερις παραλίες της Λήμνου (Εβγάτη, Αγ. Ιωάννη, Θάνους και Πλατέως).

Οι «Γαλάζιες Σημαίες» την τελευταία πενταετία:

        2012        2013        2014        2015        2016    
Δήμος Λέσβου    7        10        9        8        10
Νομός Λέσβου    10        13        13        12        14

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey