Μια «συριακή νίκη»… από τη Μυτιλήνη!

24/05/2016 - 16:37

Τα ευρωπαϊκά και διεθνή βλέμματα δικηγόρων και Μέσων Ενημέρωσης έχουν στραφεί στη Λέσβο, ακόμη μια φορά για το προσφυγικό ζήτημα, από την Παρασκευή, αλλά αυτή τη φορά για άλλο λόγο. Πριν λίγες μέρες διέρρευσε από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου σε ξένα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, η πρώτη απόφαση μετά τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, η οποία κρίνει για 26χρονο Σύρο πρόσφυγα ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για κείνον.

Τα ευρωπαϊκά και διεθνή βλέμματα δικηγόρων και Μέσων Ενημέρωσης έχουν στραφεί στη Λέσβο, ακόμη μια φορά για το προσφυγικό ζήτημα, από την Παρασκευή, αλλά αυτή τη φορά για άλλο λόγο. Πριν λίγες μέρες διέρρευσε από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου σε ξένα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, η πρώτη απόφαση μετά τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, η οποία κρίνει για 26χρονο Σύρο πρόσφυγα ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για κείνον.

Τα «εύσημα» ανήκουν στη νομική ομάδα του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, μεταξύ της οποίας δρα στη Λέσβο, ο Μυτιληνιός Στρατής Σκουντιανέλλης. Μάλιστα δεν είχε επιδοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, μέχρι και το Σαββατοκύριακο η απόφαση στους δικηγόρους, για την οποία έγραψε πρώτα αποκλειστικά το «Ε».

Έχοντας εκπροσωπήσει ενώπιον των Επιτροπών Προσφυγών, πολλούς από τους πρώτους απορριφθέντες Σύρους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι κρατούνται στη Μόρια και των οποίων η αίτηση κρίθηκε απαράδεκτη από το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Λέσβου με αιτιολογία βασιζόμενη στην παραδοχή ότι η Τουρκία πρέπει να θεωρηθεί γι’ αυτούς «ασφαλής τρίτη χώρα», το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρώτη θετική απόφαση των Επιτροπών Προσφυγών, που έκρινε το αίτημα ασύλου παραδεκτό και παρέπεμψε την υπόθεση εκ νέου στις αρμόδιες ελληνικές αρχές προκειμένου να εξετασθεί επί της ουσίας από αυτές.

«Βόμβα» στα θεμέλια της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας χαρακτήρισε η Διεθνής Αμνηστία την πρώτη απόφαση, καθώς… μίας απόφασης, μύριες έπονται! Πριν τη συμφωνία, κρινόταν στην Ελλάδα απευθείας η βούληση του πρόσφυγα ή μετανάστη για άσυλο. Μετά από αυτήν, οι Επιτροπές Ασύλου κρίνουν αν η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα για τον αιτούνται, ώστε να επαναπροωθηθεί εκεί και να ζητήσει άσυλο.
 
«Αυθαίρετο συμπέρασμα από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή»
Η πρωτοβάθμια κρίση του αιτήματος του συγκεκριμένου πρόσφυγα για διεθνή προστασία ως απαράδεκτου, είχε ακολουθηθεί από την παρότρυνσή του να υποβάλει εν είδει προσφυγής, ένα έτοιμο τυποποιημένο έγγραφο στα αγγλικά, το οποίο δεν πληροί τις προϋποθέσεις εγκύρου δημοσίου εγγράφου, λέει ο Στρατής Σκουντιανέλλης στο «Ε». Επίσης προσθέτει ότι «η πρωτοβάθμια αυτή κρίση είχε θεμελιώσει ένα αβάσιμο τεκμήριο υπέρ της ασφάλειας της Τουρκίας, χωρίς αυτό να γεννάται αυτοδικαίως από τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε από κανένα άλλο πλαίσιο κανονιστικού δικαίου της ελληνικής έννομης τάξης.

Είχε υπολάβει αυθαίρετα ότι η απλή διέλευση και εργασία 10 μηνών από την Τουρκία για την εξοικονόμηση των πόρων συνέχισης του ταξιδιού, θεωρείται επαρκής σύνδεσμος με αυτήν. Και τέλος είχε παρακάμψει, τόσο τα μαζικά περιστατικά βίαιων αρνήσεων εισόδου και επαναπροωθήσεων που διαπράττονται από την Τουρκία, όσο και το γεγονός ότι το τουρκικό Καθεστώς Προσωρινής Προστασίας των Σύρων είναι ελεύθερα ανακλητό, αναβάλλει επ’ αόριστον την υποβολή γνήσιου αιτήματος ασύλου, απαγορεύει την ελεύθερη κυκλοφορία σε όλη την επικράτεια και την υποβολή αιτήματος πολιτογράφησης, αλλά και καταστρατηγεί το δικαίωμα στη νόμιμη εργασία με δυσανάλογους και επαχθείς αριθμητικούς περιορισμούς».

Κατόπιν αυτών, κατέληξε, «είναι κατά τη γνώμη μου πολύ σημαντικό που οι εκλεκτές συνάδελφοι Ελένη Κουτσουράκη και Κλειώ Νικολοπούλου κι εγώ, όλοι στο πλαίσιο της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΣΠ, (σ.σ. ΜΚΟ που προσφέρει δωρεάν νομική αρωγή σε πρόσφυγες), συμβάλαμε στο μέτρο του ανθρωπίνως εφικτού στο να ανατραπεί μια απόρριψη ασύλου με αυτά τα πολύ προβληματικά στοιχεία -που τα παρουσιάζει δυστυχώς και η συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων πρωτοβάθμιων απορριπτικών αποφάσεων που έχουν μέχρι τώρα εκδοθεί».

 

Η συνέντευξη του Σύρου πρόσφυγα

Ο Σύρος που πέτυχε, χάρη στη νομική βοήθεια που του παρείχε το ΕΣΠ, την ακύρωση της απόφασης της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, είναι 26 ετών και φοιτητής Γαλλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Αλέπο. Έφυγε μόνος του από τη χώρα του, τον Απρίλιο του 2015, αφήνοντας πίσω την οικογένειά του.

Η αρραβωνιαστικιά του, είχε ήδη εγκατασταθεί στη Σουηδία.
Δέκα μήνες έμεινε στην Τουρκία, προσπαθώντας να κερδίσει με τη δουλειά του, κάποια χρήματα και στη συνέχεια βρήκε ένα διακινητή και του έδωσε 700 ευρώ για να φύγει από μια ακτή στο Δικελί και να φτάσει με τη βάρκα στη Λέσβο. Από τις 20 Μαρτίου -τραγική ειρωνεία αν σκεφτεί κανείς ότι την ίδια ημερομηνία υπογραφόταν η συμφωνία- βρίσκεται στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας. Τις τελευταίες μέρες και μέχρι την εξέταση της βούλησής του για άσυλο, μπορεί να βγαίνει έξω από το Κέντρο.

Μετά την πολύ θετική για κείνον απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, αναμένει πλέον να εξεταστεί επί της ουσίας το αίτημά του για άσυλο από το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου στη Λέσβο.

Μπροστά στην Επιτροπή ανέφερε: «Δεν θέλω να επιστρέψω στην Τουρκία γιατί εκεί βρίσκονται πολύ Αλαουίτες που μισούν τους Σουνίτες και γενικά τους Άραβες. Τους χτυπούν και τους δολοφονούν. Είναι ευρέως γνωστό ότι οι Αλαουίτες είναι σε συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση και δρουν εναντίον των Σουνιτών, ενώ έχουν γίνει βίαιες απαγωγές».

Μάλιστα ανέφερε και ένα περιστατικό που είχε στη δουλειά του στην Τουρκία: «Ένας συνάδελφος μου, φώναζε ότι εμείς οι Σύροι Σουνίτες καταστρέφουμε τη χώρα του. Του είπα ότι δεν ξέρω να έχει συμβεί κάτι και προσπάθησε να με μαχαιρώσει. Έχω ακόμα πληγές από το χτύπημά του».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey