Ζητά ειδικά μέτρα στήριξης των νησιωτικών επιχειρήσεων

Οι προτάσεις του ΕΟΑΕΝ για το νέο αναπτυξιακό νόμο

24/05/2016 - 15:40

Ένα πλαίσιο θέσεων και προτάσεων κατέθεσε ο ΕΟΑΕΝ στη διαδικασία διαβούλευσης του νέου αναπτυξιακού νόμου, επιδιώκοντας την ενίσχυση των επενδύσεων και την οικονομική ανάπτυξη των νησιών και της ελληνικής περιφέρειας ευρύτερα.

Ένα πλαίσιο θέσεων και προτάσεων κατέθεσε ο ΕΟΑΕΝ στη διαδικασία διαβούλευσης του νέου αναπτυξιακού νόμου, επιδιώκοντας την ενίσχυση των επενδύσεων και την οικονομική ανάπτυξη των νησιών και της ελληνικής περιφέρειας ευρύτερα.

Ειδικότερα ο ΕΟΑΕΝ προτείνει:
1. Στις νησιωτικές περιοχές, το ελάχιστο ύψος των επενδυτικών σχεδίων για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, να οριστεί στα 50.000 ευρώ, ενώ στα μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων, να μην ισχύει κανένας περιορισμός. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το όριο είναι 150.000 ευρώ.
2. Τα Επιμελητήρια και οι αναπτυξιακές εταιρείες αυτών, να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους ενισχύσεων του νόμου, για δράσεις που στοχεύουν στην προβολή και ανάπτυξη του αγροδιατροφικού και τουριστικού προϊόντος των νησιωτικών περιοχών.

3. Να καταργηθεί ο περιορισμός του 50% στις επιλέξιμες δαπάνες, που αφορούν στην κατασκευή, επέκταση και στον εκσυγχρονισμό κτιριακών εγκαταστάσεων, για επενδύσεις που από τη φύση τους απαιτούν υψηλές δαπάνες σε πάγια (π.χ. ξενοδοχειακές μονάδες).
4. Ο ΕΟΑΕΝ είναι αντίθετος στην διάταξη που προβλέπει ότι δεν μπορούν να υπαχθούν στον αναπτυξιακό νόμο, επιχειρήσεις που την τελευταία εξαετία πριν την υπαγωγή τους στο νόμο, δεν είχαν καμία κερδοφόρα χρήση. Ο επιμελητηριακός όμιλος σημειώνει: «Για τις νησιωτικές περιοχές που οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις επλήγησαν υπέρμετρα από την οικονομική και μεταναστευτική κρίση, η διάταξη αυτή επιβάλλεται να καταργηθεί».

5. Στις νησιωτικές περιοχές επιβάλλεται σαφής διαφοροποίηση στο ύψος των ποσοστών των άμεσων επιχορηγήσεων για τα επενδυτικά σχέδια των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Ειδικότερα προτείνεται:
α) αυξημένα ποσοστά επιχορηγήσεων τουλάχιστον κατά 10 επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τις επιχορηγήσεις επενδύσεων σε ηπειρωτικές περιοχές και
β) σε περίπτωση επενδυτικών σχεδίων που υλοποιούνται σε νησιά που δέχονται αυξημένες μεταναστευτικές ροές και σε νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων, το επιπλέον ποσοστό επιχορήγησης να φθάνει στο 15%.

6. Μετά την απόφαση κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ, κρίνεται απαραίτητο η χορήγηση κινήτρων λειτουργικότητας των νησιωτικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα προτείνεται: α) επιδότηση κόστους μεταφοράς πρώτων υλών και αγαθών, β) επιδότηση επιτοκίου για κεφάλαια κίνησης, γ) μείωση φορολογικών συντελεστών κερδών επιχειρήσεων, δ) επιδότηση κόστους εργασίας, μέσω της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών.
7. Στις Περιφερειακές Επιτροπές Αξιολόγησης, Παρακολούθησης επενδυτικών σχεδίων, να συμμετέχουν υποχρεωτικά εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, του Υπουργείου Τουρισμού και της «Enterprise Greece».

8. Ποσό που ανέρχεται μέχρι το 50% της εγκεκριμένης επιχορήγησης, δύναται να καταβάλλεται μετά την πιστοποίηση από το αρμόδιο όργανο ελέγχου της υλοποίησης του 50% του συνολικού κόστους του επενδυτικού σχεδίου, και με την προϋπόθεση της προηγούμενης κάλυψης από την επιχείρηση του συνόλου της ιδίας συμμετοχής, σύμφωνα με το εγκεκριμένο στην απόφαση υπαγωγής, χρηματοδοτικό σχήμα.

9. Να προβλεφθεί δυνατότητα προκαταβολής επιχορήγησης 50% έναντι ισόποσου εγγυητικής επιστολής από το ΕΤΕΑΝ, το Ταμείο Εγγυοδοσίας ΤΕΠΙΧ, ή άλλο πιστωτικό ίδρυμα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey