Η αναμόρφωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

12 εκατ. ευρώ για 31 έργα και μελέτες

21/05/2016 - 00:35

Σε αναμόρφωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων προχώρησε η Περιφερειακή Αρχή και χρηματοδοτεί μελέτες και έργα που αφορούν σχεδόν όλα τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Το συνολικό κόστος των έργων και των μελετών ανέρχεται σε 12 εκατ. ευρώ. Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας κατατέθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας, το οποίο ενέκρινε τις προτάσεις της Περιφέρειας.

Σε αναμόρφωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων προχώρησε η Περιφερειακή Αρχή και χρηματοδοτεί μελέτες και έργα που αφορούν σχεδόν όλα τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Το συνολικό κόστος των έργων και των μελετών ανέρχεται σε 12 εκατ. ευρώ. Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας κατατέθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας, το οποίο ενέκρινε τις προτάσεις της Περιφέρειας.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, σε δήλωσή της για το θέμα, αναφέρει: «Αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, χρηματοδοτούμε σημαντικές δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα για τα νησιά μας, με σταθερή προσήλωση στην προσπάθεια αναστροφής των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και ανάδειξης της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας ενός εκάστου των νησιών μας».

Τα μεγάλα έργα της Λέσβου
Οι μελέτες και τα έργα που αφορούν τη Λέσβο και τη Λήμνο είναι τα ακόλουθα:
-    Μελέτη επαρχιακής οδού Μυτιλήνης - Λουτρών - Κουντουρουδιάς, με προϋπολογισμό 362.666 ευρώ. «Το έργο αυτό έχει ανάδοχο από το 2010, ωστόσο δεν υπήρχαν πιστώσεις για να υπογραφεί η σχετική σύμβαση και να προχωρήσει η εκπόνηση της μελέτης», αναφέρει στο «Ε» ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης. Με την ένταξη της μελέτης στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) μπορεί να προχωρήσει άμεσα η υπογραφή της σύμβασης. Χρόνιο αίτημα των κατοίκων των Λουτρών είναι η ανακατασκευή του δρόμου, προκειμένου να γίνεται άνετα και με ασφάλεια η διέλευση των οχημάτων.
-    Μελέτη για τη βελτίωση της επαρχιακής οδού Θερμής - Μανταμάδου (τμήμα από διακλάδωση Αγίου Ραφαήλ ως Μανταμάδο), με προϋπολογισμό 550.000 ευρώ. Ο ανατολικός οδικός άξονας της Λέσβου που συνδέει τη Μυτιλήνη με τη Θερμή και το Μανταμάδο είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Απαιτείται ανακατασκευή του δρόμου.

«Η μελέτη του έργου αυτού δεν έχει ολοκληρωθεί κι όλα δείχνουν ότι δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ. Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην παράκαμψη των Πύργων Θερμής και της παραλίας της Θερμής. Έτσι η Περιφερειακή Αρχή αποφάσισε να προχωρήσει το τμήμα του έργου που ξεκινά από τη Θερμή και φθάνει ως το Μανταμάδο. Έτσι προχώρησε στην ένταξη στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων μελέτης που αφορά τη βελτίωση του δρόμου από το ύψος του ξενοδοχείο “Σάρλιτζα” ως το Μανταμάδο», εξηγεί ο κ. Βαλσαμίδης.
-    Επικαιροποίηση - ολοκλήρωση μελέτης λιμνοδεξαμενής Βασιλικών, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ. Η κατασκευή της συγκεκριμένης λιμνοδεξαμενής είναι χρόνιο αίτημα του αγροτικού κόσμου της ευρύτερης περιοχής.

Η λιμνοδεξαμενή θα δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν για άρδευση τόσο τα νερά της βροχής όσο και τα νερά των πηγών που υπάρχουν στα Βασιλικά. Εκτιμάται ότι το έργο αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να αρδευτούν οι πεδινές εκτάσεις των Βασιλικών και του Λισβορίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια θα αξιοποιήσει εγκεκριμένη μελέτη του 1994 που βρισκόταν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η τελευταία φορά που οι αγρότες της περιοχής είχαν ζητήσει την κατασκευή της συγκεκριμένης λιμνοδεξαμενής ήταν κατά την εκπόνηση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», σε σύσκεψη που είχε γίνει στη σημερινή αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Λέσβου (τότε αίθουσα Νομαρχιακού Συμβουλίου) από τον πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό

-    Συντήρηση κτηριακών υποδομών ιαματικών λουτρών Θερμής, με προϋπολογισμό 315.000 ευρώ. Για το έργο αυτό από την παρούσα Περιφερειακή Αρχή είχαν δεσμευτεί 100.000 ευρώ προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες ώστε να επαναλειτουργήσουν τα Λουτρά. Η ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αποδεσμεύει τους πόρους αυτούς. Ωστόσο, εκκρεμεί η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του ΕΤΑΑ (Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων). Η πλευρά του ταμείου αναφέρει ότι αναμένει τη γνωμάτευση της νομικής της υπηρεσίας. Η γνωμάτευση καθυστερεί, διότι οι δικηγόροι συνεχίζουν να απεργούν ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νόμο. Η ένταξη του ΕΤΑΑ στον ΕΦΚΑ (Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης) ίσως να οδηγήσει σε νέα καθυστέρηση. Η σύναψη της συγκεκριμένης προγραμματικής σύμβασης βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 2014.

-    Βελτίωση οδικής ασφάλειας μετά των απαιτούμενων συνοδών έργων στην 73η Εθνική οδό Μυτιλήνης - Κρατήγου, με προϋπολογισμό 1.661.000 ευρώ. Πρόκειται για το δρόμο που εξυπηρετεί τις ανάγκες σύνδεσης όλης της Λέσβου με το αεροδρόμιο του νησιού. Παράλληλα, καλύπτει και τις ανάγκες σύνδεσης των νότιων συνοικιών και των νοτιόχωρων της Μυτιλήνης με το κέντρο της πόλης. «Σε αυτήν τη φάση προβλέπεται να γίνει αποκατάσταση τεχνικών και -όπου απαιτείται- νέα τεχνικά προκειμένου να μη λιμνάζουν στο δρόμο τα νερά της βροχής.

Θα γίνει νέα στρώση ασφαλτοτάπητα, διαγραμμίσεις, καθορισμός διαβάσεων και σήμανση του δρόμου. Παράλληλα, θα γίνει ανακατασκευή του τμήματος της παλαιάς χάραξης του δρόμου που περνά μπροστά από το ξενοδοχείο “Ηλιοτρόπιο”. Με άλλο έργο η Περιφέρεια προγραμματίζει την τοποθέτηση λαμπτήρων τύπου Led στο δρόμο. Τα έργα αυτά θα εκτείνονται ως την περιοχή Αγριλιά και αναμένεται να αλλάξουν ριζικά την εικόνα του δρόμου», αναφέρει ο κ. Βαλσαμίδης.

Σε επόμενη φάση η Περιφέρεια σχεδιάζει να αξιοποιηθούν μελέτες του Δήμου Λέσβου για την τοποθέτηση φαναριών στη διασταύρωση της Εθνικής οδού με το δρόμο που οδηγεί στη Βαρειά και το Ακρωτήρι (Café «Status»), αλλά και στη διασταύρωση που συνδέσει την Εθνική οδό με το δρόμο που οδηγεί στο λόφο του Πανεπιστημίου. Παράλληλα, ο κ. Βαλσαμίδης θεωρεί πως μπορεί να μπει σε νέα βάση ο σχεδιασμός για την αναμόρφωση της παραλίας σε αυτήν την περιοχή σε συνδυασμό με την κατασκευή ποδηλατοδρόμου.

Έργα στα χωριά της Λέσβου
Με χρηματοδότηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, η Περιφέρεια προωθεί και τα ακόλουθα έργα:
-    Αποκατάσταση βατότητας της οδού Μεγαλοχωρίου - Αγιάσου, ο προϋπολογισμός του έργου αυξήθηκε από τα 1.800.000 ευρώ στα 2.500.000 ευρώ. Αυτό κρίθηκε απαραίτητο προκειμένου να προχωρήσει η ασφαλτόστρωση επτά χιλιομέτρων του δρόμου, που αυτήν τη στιγμή είναι χωματόδρομος.
-    Αποκατάσταση βατότητας οδού Άγρας - Χιδήρων, με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ. Πρόκειται για αγροτικό δρόμο στον οποίο θα γίνουν τεχνικά έργα, θα αναμορφωθεί το οδόστρωμα και θα γίνουν επιχωματώσεις, όπου απαιτείται.

-    Καθαρισμοί χειμάρρων Λέσβου με προϋπολογισμό 1.300.000 ευρώ. Η Περιφέρεια ενέταξε τους καθαρισμούς των χείμαρρων της Λέσβου στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Μέχρι σήμερα τέτοιες εργασίες πραγματοποιούνταν από τους πόρους του τακτικού προϋπολογισμού. Το ποσό που δεσμεύτηκε θα αξιοποιηθεί σε βάθος τεσσάρων ετών.
-    Καταπολέμηση κουνουπιών στη Λέσβο με προϋπολογισμό 390.000 ευρώ. Το ποσό που δεσμεύτηκε θα αξιοποιηθεί σταδιακά σε βάθος τριετίας.

Τα έργα της Λήμνου
Τα έργα της Λήμνου που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι:
-    Επικαιροποίηση - ολοκλήρωση μελετών φράγματος Κάσπακα και λιμνοδεξαμενής Ατσικής Λήμνου με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ. Πρόκειται για δύο πολύ σημαντικά έργα για την αγροτική οικονομία της Λήμνου.
-    Ολοκλήρωση μελέτης αναστήλωσης - αξιοποίησης του πρώην Δημοτικού Σχολείου Ρωμανού Λήμνου και διαμόρφωσης του αύλειου χώρου με προϋπολογισμό 50.000 ευρώ.

-    Μελέτη χερσαίων εγκαταστάσεων λιμένα Μύρινας Λήμνου με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ. Η Περιφέρεια έχει αναλάβει να εκπονήσει τη μελέτη του έργου, που είναι απαραίτητο για να λειτουργεί με ασφάλεια σε όλες τις καιρικές συνθήκες το λιμάνι της Μύρινας σε ό,τι αφορά την επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών και των οχημάτων από τα πλοία της γραμμής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey