121 πρόσφυγες του Κέντρου της Μόριας μεταφέρθηκαν στη Λέρο και 22 ασυνόδευτοι ανήλικοι σε Μονάδες Φιλοξενίας - Νέα πυρκαγιά ξέσπασε χτες

Φωτιά που… δεν σβήνει!

29/04/2016 - 18:02

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε χτες εντός του Κέντρου Κράτησης της Μόριας, γεγονός που σήμανε ακόμα έναν συναγερμό όχι μόνο για την Πυροσβεστική, που έθεσε σε έλεγχο τη φωτιά, αλλά και για τους αρμόδιους και την ελληνική κυβέρνηση, που κωφεύουν απέναντι στους συνεχείς κινδύνους που εγκυμονεί ο εγκλεισμός χιλιάδων ανθρώπων.

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε χτες εντός του Κέντρου Κράτησης της Μόριας, γεγονός που σήμανε ακόμα έναν συναγερμό όχι μόνο για την Πυροσβεστική, που έθεσε σε έλεγχο τη φωτιά, αλλά και για τους αρμόδιους και την ελληνική κυβέρνηση, που κωφεύουν απέναντι στους συνεχείς κινδύνους που εγκυμονεί ο εγκλεισμός χιλιάδων ανθρώπων.

Στο μεταξύ, με αργούς ρυθμούς προχωρά η αποσυμφόρηση του Κέντρου Κράτησης της Μόριας, παρόλο που το βράδυ της Μ. Τετάρτης μεταφέρθηκαν 121 πρόσφυγες και μετανάστες με πλοίο σε Κέντρο της Λέρου. Επίσης, 22 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, μεταφέρθηκαν σε Κέντρα Φιλοξενίας, 16 απ’ αυτούς στην Αμυγδαλέζα και έξι σε ξενώνα της ΑΜΚΕ «Ηλιακτίδα».

Διαφορετικά στοιχεία πάντως δίνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Συνολικά στο δρόμο βρίσκονται 380 ασυνόδευτοι ανήλικοι (από την ομάδα των οποίων ξεκίνησαν τα επεισόδια στη Μόρια), καθώς το πρόγραμμα για τη φιλοξενία τους σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα δεν έχει προχωρήσει, παρά το γεγονός ότι υπάρχει χρηματοδότηση. Επίσης, έχει γίνει γνωστό ότι έως το Πάσχα δεν θα πραγματοποιηθούν απελάσεις και επιστροφές στην Τουρκία.

Εντός μίας ώρας κατόρθωσε η πυροσβεστική υπηρεσία Μυτιλήνης με τρία οχήματα χτες, από τις 2.30 έως τις 3.30, το μεσημέρι να ελέγξει τη φωτιά που άναψαν σε κοντέινερ εντός του Κέντρου ανήλικοι πρόσφυγες, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις. Αρχικά, κυκλοφόρησαν σενάρια περί βραχυκυκλώματος στο χώρο όπου φυλάσσονται στρώματα και κουβέρτες και οι οποίες έγιναν παρανάλωμα του πυρός.

Πρόκειται για το χώρο που βρίσκεται στην πτέρυγα ανηλίκων, την ίδια πτέρυγα όπου το απόγευμα της Μ. Τρίτης ξέσπασαν συμπλοκές και εντάσεις. Στο συμβάν μετέβη και η αστυνομία, η οποία ειδοποίησε όλους τους εργαζόμενους των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων να αποχωρήσουν μέχρι νεοτέρας.

Οι αριθμοί
Πάνω από 3.000 άτομα κρατούνται στο Κέντρο της Μόριας και ακόμα 1.000 στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων του Καρά Τεπέ. Επίσης, σύμφωνα με την Αστυνομία, έχουν γίνει 3.782 αιτήσεις επανεισδοχής και 3.592 αιτήσεις για άσυλο.

Αισιόδοξη χωρίς… κάποιον ιδιαίτερο λόγο εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με έκθεση της οποίας, «η Ελλάδα έχει θεσπίσει ταχείες διαδικασίες για τη διεκπεραίωση αιτήσεων ασύλου όλων των σταδίων στα νησιά, από τις αρχικές συνεντεύξεις έως τις προσφυγές».

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η άποψη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που εντοπίζει ελλείψεις του συστήματος ασύλου της Ελλάδας, παραβιάσεις κατά την κράτηση στα hot spots, στην κράτηση παιδιών και ευάλωτων ομάδων, στις απελάσεις προσφύγων στην Τουρκία μέσω της νομικής οδού της «πρώτης χώρας ασύλου» ή της «ασφαλούς τρίτης χώρας», που «σκοντάφτουν σε νομικές και πρακτικές ελλείψεις που δεν εγγυώνται την προστασία των προσφύγων στη γειτονική χώρα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, θα παρουσιάσει την τρίτη έκθεση προόδου σχετικά με την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για την Τουρκία στις 4 Μαΐου και, εάν η Τουρκία λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εκπλήρωση των υπολοίπων κριτηρίων, η έκθεση θα συνοδεύεται από νομοθετική πρόταση για τη μεταφορά της Τουρκίας στον κατάλογο χωρών για τις οποίες ισχύει καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.


«Σκανδαλώδεις» συνθήκες
Από την άλλη, η συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Φεντερίκα Τζαμάτο, περιγράφοντας εικόνες από το Κέντρο Κράτησης της Μόριας, τονίζει: «Το πιο σκανδαλώδες πράγμα που είδα ωστόσο ήταν πάρα πολλά παιδιά υπό κράτηση, σε άθλιες και αναξιοπρεπείς συνθήκες, χωρίς κατάλληλο φαγητό, εκπαίδευση ή έστω τη δυνατότητα να παίξουν, όπως κάθε φυσιολογικό παιδί. Ήταν παντού, έτρεχαν, κοιμούνταν ή τα είχαν οι γονείς τους σε καρότσια.

Πότε δεν μπορούσα να φανταστώ ότι παιδιά, έγκυες γυναίκες και ηλικιωμένοι, έχοντας φύγει από πόλεμο στην πλειοψηφία τους, θα ήταν υπό περιορισμό πίσω από αγκαθωτά συρματοπλέγματα και κλειστές πύλες σε ευρωπαϊκό έδαφος. Και δεν μπορώ να βρω μια αποδεκτή εξήγηση για το ότι η Ευρώπη επιτρέπει να συμβαίνει αυτό».

 

Οι επιχειρήσεις μεταφοράς προσφύγων

Έως τα μεσάνυχτα της Μ. Τετάρτης, 159 μετανάστες και πρόσφυγες (120 από τη Λέσβο και 39 από τη Χίο), στο σύνολο τους Ιρακινοί, μεταφέρθηκαν με το ναυλωμένο από το Υπουργείο Ναυτιλίας πλοίο «Τέρα τζετ» στη Λέρο. Στόχος της επιχείρησης ήταν η αποσυμφόρηση των Κέντρων Κράτησης των δύο νησιών.

Πάντως, διαπιστώθηκαν προβλήματα στη Λέσβο, όταν πολλοί από τους Ιρακινούς που θα μεταφέρονταν στη Λέρο, έχοντας ήδη επιβιβασθεί στα λεωφορεία και λίγο πριν αναχωρήσουν για το λιμάνι, άρχισαν να ζητούν να αποβιβασθούν, γιατί θα τους μετέφεραν στην Τουρκία. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, «οι αρχές συνδυάζουν το γεγονός με την επαφή που είχαν οι Ιρακινοί με εργαζομένους σε συγκεκριμένο οργανισμό, ο οποίος δραστηριοποιείται σε θέματα προσφύγων». Εν τέλει, η μεταφορά τους ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα χωρίς άλλα προβλήματα.

Αναφορικά με τον αριθμό των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που μεταφέρθηκαν από το Κέντρο της Μόριας σε άλλα Κέντρα Φιλοξενίας, το ΑΠΕ δίνει άλλα στοιχεία απ’ αυτά της Αστυνομίας. Συγκεκριμένα, το ΑΠΕ αναφέρει ότι μεταφέρθηκαν 11 ανήλικοι πρόσφυγες στη δομή του ΠΙΚΠΑ στη Λέρο, ενώ χτες επρόκειτο να μεταφερθούν 22 στη δομή της «Ηλιακτίδας» στη Μυτιλήνη.

Στους χώρους των ανηλίκων, οι οποίοι εξεγέρθηκαν το απόγευμα της Μ. Τρίτης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, βρίσκονται από χτες 102 άτομα. «Όμως, οι υπεύθυνοι του hot spot δηλώνουν ότι τουλάχιστον άλλοι 50 ανήλικοι, οι οποίοι δήλωσαν ψευδώς ενήλικες, βρίσκονται μέσα στο hot spot και διαμένουν με άλλους ενήλικες», καταλήγει το ΑΠΕ.

 

Μπλόκο στην είσοδο από την αστυνομία

Καταγγελία δικηγόρου

Φανερά εκνευρισμένος για το «σύστημα» που επικρατεί στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας, αναφορικά με την προσέλευση δικηγόρων εντός του Κέντρου, είναι ο δικηγόρος Εμμανουήλ Χατζηχαλκιάς, η προσωπική μαρτυρία του οποίου έγινε ευρύτερα γνωστή.

«Κάποιος πρέπει να ενημερώσει την αστυνομία σχετικά με το νέο νόμο 4375/2016 για τα δικαιώματα των ανθρώπων που κρατούνται σε αυτό το στρατόπεδο - φυλακή αλλά και φυσικά για τα δικαιώματα των δικηγόρων που θέλουν να συναντήσουν τους πελάτες τους», επισημαίνει.

Ο κ. Χατζηχαλκιάς κλήθηκε για νομική βοήθεια από έναν Πακιστανό πρόσφυγα στο κέντρο της Μόριας: «Στη συνάντηση με εκείνον και με άλλους συμπατριώτες του μου παραπονέθηκαν ότι ζητούσαν από την αστυνομία να κάνουν αίτηση για άσυλο και η αστυνομία δεν τη δεχόταν.

Μιλώντας προσωπικά με την αστυνομία βάρδιας, μου δήλωσαν άγνοια για το άσυλο και μου είπαν ότι αυτοί είναι εκεί μόνο για να φυλούν τους κρατούμενους». Μετά από συζητήσεις με τον αξιωματικό υπηρεσίας της αστυνομίας του κέντρου και τον αξιωματικό που είναι υπεύθυνος για το άσυλο, εξηγήθηκε στους αστυνομικούς ότι είναι υπεύθυνοι στο να δέχονται την πρόθεση των κρατουμένων για αίτηση ασύλου.

Την Κυριακή στις 10 Απριλίου, επισκέφτηκε εκ νέου το κέντρο στη Μόρια, αφότου κλήθηκε από έναν Αφγανό κρατούμενο: «Όταν έφτασα στην κύρια είσοδο του στρατοπέδου, οι αστυνομικοί ήταν προκλητικοί.

Με λίγα λόγια με πληροφόρησαν ότι είχαν “διαταγές” ότι οι δικηγόροι θα πρέπει να συναντούν και να μιλούν με τους πελάτες τους στεκούμενοι μπροστά από τα κάγκελα της κύριας εισόδου. Τους ενημέρωσα για το τι προβλέπει ο Ν.4375/2016 και, μόνο μετά από την έντονη πίεσή μου, μου έδωσαν τελικά ένα γραφείο για να συναντηθώ με τους Αφγανούς».

Τέλος, στις 13 Απριλίου σε νέα επίσκεψή του στο Κέντρο της Μόριας, «οι αστυνομικοί στην είσοδο ισχυρίστηκαν ότι οι οδηγίες που είχαν ήταν ότι οι δικηγόροι θα πρέπει να συναντούν τους πελάτες τους στην κύρια είσοδο (και φυσικά παρουσία όλων αυτών των αστυνομικών)».

Ο κ. Χατζηχαλκιάς τονίζει ότι ανέφερε ξανά το Ν.4375/2016 και τα δικαιώματα κατοίκων τρίτων χωρών σε νομική βοήθεια και μετά «μου ζήτησαν να υποβάλω γραπτό αίτημα, αν ήθελα να δω αυτούς τους κρατουμένους σε γραφείο του αστυνομικού σταθμού της Μυτιλήνης».

Στη συνέχεια, «μου ζήτησαν να τους δώσω μία γραπτή υπεύθυνη δήλωση από τους πελάτες μου. Εξηγώντας ότι οι “πελάτες” μου βρίσκονται υπό κράτηση και αυτή θα ήταν η πρώτη φορά που θα τους συναντούσα, άρχισαν να με στέλνουν από γραφείο σε γραφείο.

Μετά από μία ώρα ήταν τελείως αδύνατο να συναντήσω αυτούς που ζήτησαν νομική βοήθεια, γιατί προφανώς είχαν καταχωρηθεί λανθασμένα (ανορθόγραφα) στον υπολογιστή, ένα πρόβλημα το οποίο έχω συναντήσει τουλάχιστον δέκα φορές τις τελευταίες μέρες».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey