Αγροτικές επιδοτήσεις

Οι πληρωμές έγιναν, τα προβλήματα συνεχίζονται

28/04/2016 - 14:43

Τη Δευτέρα πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών όλης της χώρας 162.685.573,4 ευρώ. Πρόκειται για το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης του 2015. Επίσης, την ίδια ημέρα πληρώθηκε η «πράσινη ενίσχυση» (γνωστό ως πρασίνισμα), που ανέρχεται στα 550.944.100,06 ευρώ. Το συνολικό ποσό που πληρώθηκε από τις δύο προαναφερόμενες επιδοτήσεις ανέρχεται στα 713.629.673,07 ευρώ.

Τη Δευτέρα πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών όλης της χώρας 162.685.573,4 ευρώ. Πρόκειται για το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης του 2015. Επίσης, την ίδια ημέρα πληρώθηκε η «πράσινη ενίσχυση» (γνωστό ως πρασίνισμα), που ανέρχεται στα 550.944.100,06 ευρώ. Το συνολικό ποσό που πληρώθηκε από τις δύο προαναφερόμενες επιδοτήσεις ανέρχεται στα 713.629.673,07 ευρώ.

Ακόμη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, την Τρίτη πληρώθηκε η εξισωτική αποζημίωση. Το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε ανέρχεται στα 9,288 εκατ. ευρώ. Απ’ αυτά τα 2,72 εκατ. ευρώ αφορούν την εξισωτική αποζημίωση ορεινών περιοχών και τα 6,56 εκατ. ευρώ την εξισωτική αποζημίωση των μειονεκτικών περιοχών.

Οι παραπάνω πληρωμές επιδοτήσεων, δυστυχώς, επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις τις αμέσως προηγούμενες ημέρες. Η μεγάλη πλειοψηφία των ενστάσεων που έγιναν από τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους στη Λέσβο και σε όλη τη χώρα δεν εξετάστηκαν και η πληρωμή των επιδοτήσεων έγινε με βάση τα προσωρινά δικαιώματα επιδότησης.

Αλλεπάλληλες είναι οι οχλήσεις και τα τηλεφωνήματα που δεχόμαστε τις τελευταίες ημέρες από παραγωγούς της Λέσβου, οι οποίοι δεν πληρώθηκαν το Δεκέμβριο την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης και, παρότι κατέθεσαν ένσταση, δεν δικαιώθηκαν, με αποτέλεσμα να μην πληρωθούν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται ούτε και τώρα.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι παραγωγοί χάνουν το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων που λάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια. Με δεδομένο ότι δεν προβλέπεται κατάθεση ενστάσεων επί των οριστικών δικαιωμάτων επιδότησης, είναι άγνωστο πότε και πώς θα αντιμετωπισθούν αυτά τα προβλήματα.
Παράλληλα, σε εκκρεμότητα παραμένει μόνο η πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης του 2015 για το αιγοπρόβειο κρέας.

Όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενα ρεπορτάζ, όλα δείχνουν ότι την επιδότηση αυτή χάνει μεγάλο μέρος των κτηνοτρόφων της χώρας. Έτσι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν επιλέξει να καθυστερήσουν όσο γίνεται περισσότερο την πληρωμή της προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που υπάρχουν.

Συνοπτικά τα προβλήματα είναι: Α) ο αριθμός των εκτρεφόμενων ζώων φαίνεται πολύ μικρότερος απ’ αυτόν που έχουν δηλωθεί. Συγκεκριμένα υπάρχει μια απόκλιση της τάξης των 5.000.000 ζώων. Β) Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την κατά κεφαλήν παραγωγή γάλακτος που έχει δηλωθεί, καθώς είναι περιορισμένος ο αριθμός των κτηνοτρόφων που καλύπτουν το όριο των 120 κιλών γάλακτος ανά προβατίνα. Γ) Πρόβλημα υπάρχει και με την ποιότητα του γάλακτος, αφού σε αρκετές περιπτώσεις το ολικό μικροβιακό φορτίο είναι πάνω από το ανώτατο επιτρεπόμενο.

Ελεύθερη η επιλογή φορέα
Αυτές τις μέρες ξεκινά η κατάθεση των αιτήσεων βασικής ενίσχυσης από τους παραγωγούς για το 2016. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ τονίζει πως είναι ελεύθερη η επιλογή φορέα ενεργοποίησης των δικαιωμάτων επιδότησης.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορείς υποδοχής των αιτήσεων δεν δεσμεύουν τους παραγωγούς, χρησιμοποιώντας τα τελευταία τέσσερα ψηφία του εκκαθαριστικού σημειώματος 2015.
Στην περίπτωση που κάποιος παραγωγός, ενώ έχει δώσει τα στοιχεία του εκκαθαριστικού του σε συγκεκριμένο Φορέα, δεν επιθυμεί για τους δικούς του λόγους στη συνέχεια να υποβάλει την αίτησή του μέσω αυτού, έχει τη δυνατότητα να καταθέσει σχετική Υπεύθυνη Δήλωση και ο Φορέας υποχρεούται να τον αποδεσμεύσει.

Οι πιστοποιημένοι φορείς ανά γεωγραφική περιοχή για την υποβοήθηση των αγροτών στην υποβολή της αίτησης 2016 έχουν κοινοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι οποιεσδήποτε συνεργασίες των πιστοποιημένων φορέων, με τρίτους, θα πρέπει να κοινοποιούνται έγκαιρα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και να εντάσσονται στις απαιτήσεις και στις προδιαγραφές που ισχύουν για τους φορείς.

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να προσκομίζονται όλα τα σχετικά δικαιολογητικά, που καθορίζουν τη μεταξύ τους συνεργασία και διασφαλίζουν την ποιότητα της δουλειάς τους, τη φερεγγυότητα του αποτελέσματος και την ασφάλεια των πληροφοριών, ώστε να μη θίγεται ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των φορέων.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα προβαίνει με διοικητικούς και κατά περίπτωση επιτόπιους ελέγχους στην απαραίτητη αξιολόγηση των σχετικών δικαιολογητικών, που αποδεικνύουν τόσο τη νομιμότητα όσο και τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τα προβλεπόμενα στις μέχρι τώρα προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Οι Φορείς στη συνέχεια υποχρεούνται να λειτουργούν μόνο στη βάση του εγκεκριμένου επιχειρησιακού τους σχεδίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey