Ο δήμαρχος Λέσβου, με τις επισκέψεις του στις Βρυξέλλες, στη Νορβηγία αλλά και στη Στουτγκάρδη, δημιουργεί προσδοκίες

Η «ευρωπαϊκή περιοδεία» ανεβάζει τον πήχη

28/04/2016 - 14:36

Μετά τις Βρυξέλλες, επόμενη στάση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού στην προγραμματισμένη περιοδεία του στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας του για τη στήριξη του νησιού, είναι η Νορβηγία, ενώ το πρόγραμμα περιελάμβανε τις τελευταίες ημέρες και παράλληλη παρουσία του Δήμου Λέσβου -μέσω του αντιδημάρχου Οικονομικών Κώστα Κατσαρού- και στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας.

Μετά τις Βρυξέλλες, επόμενη στάση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού στην προγραμματισμένη περιοδεία του στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας του για τη στήριξη του νησιού, είναι η Νορβηγία, ενώ το πρόγραμμα περιελάμβανε τις τελευταίες ημέρες και παράλληλη παρουσία του Δήμου Λέσβου -μέσω του αντιδημάρχου Οικονομικών Κώστα Κατσαρού- και στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας.

Ο δήμαρχος Λέσβου, έχοντας εξασφαλίσει δυνατές συμμαχίες με κορυφαίους Ευρωπαίους επιτρόπους, ανοίγοντας σημαντικές προοπτικές για εξασφάλιση πόρων για το Δήμο, με αφορμή τη δυναμική στήριξή του στο προσφυγικό από τη Νορβηγία, διερεύνησε τις δυνατότητες συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο του Άγκντερ για την προβολή της Λέσβου ως τουριστικού αλλά και ερευνητικού προορισμού.

Το «Ε» είχε γράψει, ανήμερα της ολοκλήρωσης της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του Δήμου Λέσβου στις Βρυξέλλες, τις μεγάλες προοπτικές που διανοίχτηκαν για την εξασφάλιση πόρων με αφορμή το προσφυγικό.

Ο κ. Γαληνός υπενθυμίζεται ότι συναντήθηκε στο διήμερο της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο, την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, τον εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά καθώς και με διευθυντικά στελέχη των γραφείων του επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Στυλιανίδη, του επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Βέλλα και της επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής κα Τίσεν.

Δημιουργία μεταποιητικής μονάδας και ξενώνα ασυνόδευτων
Όπως τονίζεται πια στην ανακοίνωση που βγήκε από το γραφείο Τύπου του Δήμου Λέσβου για την αποτίμηση της επίσκεψης, «τέθηκαν οι βάσεις για άμεση επικοινωνία και συνεργασία με τις εκάστοτε Γενικές Διευθύνσεις και δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την εξασφάλιση πόρων από τα κοινοτικά ταμεία για τρέχοντα και μελλοντικά έργα του Δήμου.

Συγκεκριμένα, για την εξασφάλιση πόρων για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, για τη δημιουργία ξενώνα ασυνόδευτων ανηλίκων, για τη δημιουργία μεταποιητικής μονάδας, η οποία θα μετατρέπει το πλαστικό υλικών από τις βάρκες και τα σωσίβια σε διάφορα προϊόντα, καθώς και για την επισκευή και βελτίωση πάρκων, παιδικών χαρών και δημόσιων χώρων που έχουν υποστεί φθορές».

Πρόκειται δηλαδή για προοπτικές πραγματικά μεγάλες, που δύνανται να ενισχύσουν καθοριστικά το Δήμο της Λέσβου, αλλά σηκώνουν παράλληλα και ψηλά τον πήχη για τη δημοτική αρχή. Και αυτό γιατί, για να εξασφαλιστούν οι πόροι αυτοί, απαιτείται, εκτός από την καλή συνεργασία με την Ευρώπη, και σκληρή δουλειά εκ μέρους των υπηρεσιών του Δήμου, εξαιρετική στρατηγική εκ μέρους των αντιδημάρχων και αποτελεσματικότητα.

Στο Πανεπιστήμιο του Άγκντερ
Κατά την επίσκεψη τώρα στην πόλη του Κρίστιανσαντ της Νορβηγίας, έπειτα από πρόσκληση των πρυτανικών αρχών του πανεπιστημίου του Άγκντερ, ο κ. Γαληνός συναντήθηκε με το δήμαρχο της πόλης, τους υπευθύνους του Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, τους ερευνητές του Κέντρου Εφαρμοσμένης Διαχείρισης Κρίσεων καθώς και με τους προέδρους του συλλόγου φοιτητών.

Σε αυτές τις συναντήσεις διερευνήθηκε η δυνατότητα φιλοξενίας φοιτητών του Πανεπιστημίου στη Λέσβο, η προβολή της Λέσβου ως τουριστικού και ερευνητικού προορισμού, η έρευνα νέων τεχνολογιών που θα βοηθήσουν στη διαχείριση κρίσεων χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Λέσβου, αλλά και η κινητοποίηση εθελοντών για τον καθαρισμό του βυθού και των ακτών του νησιού.


 Η αποστολή του Δήμου Λέσβου στην Ευρώπη, που απαρτίζεται από τους κ.κ. Γαληνό, Κατσαρό και Ανδριώτη με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά

Όλα τα παραπάνω τοποθετήθηκαν σε ένα πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας, στο οποίο ο Δήμος του Κρίστιανσαντ και το Πανεπιστήμιο του Άγκντερ εξέφρασαν την επιθυμία να τοποθετηθούν σε μια συμφωνία - πλαίσιο με συγκεκριμένες δράσεις.

Τέλος, δόθηκαν συνεντεύξεις στο κρατικό Εθνικό κανάλι NRK, το νορβηγικό κανάλι TV 4 και την εφημερίδα «Fædrelandsvennen». «Μετά την επίσκεψη των Προκαθημένων των εκκλησιών, συνεχίζουμε τη διεθνή προσπάθεια ανάπτυξης στρατηγικών συνεργασιών για τη στήριξη της Λέσβου. Με όπλο την πραγματική εξωστρέφεια, στοχεύουμε στην εκμετάλλευση κάθε ευκαιρίας προς όφελος του νησιού μας», τόνισε σε σχετική δήλωσή του ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

 

Κινητή Μονάδα Καύσης μη ανακυκλώσιμων
Η ευρωπαϊκή περιοδεία του Δήμου Λέσβου ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο στη Γερμανία και στη Στουτγκάρδη, όπου παρευρέθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Κώστας Κατσαρός, εκεί όπου είχε προσκληθεί ο Δήμος Λέσβου από τον έπαρχο Schwäbisch Hall, με αφορμή τη λειτουργία εκ μέρους του ενός πρότυπου προγράμματος διαχείρισης απορριμμάτων και γενικά αποβλήτων.

Η παρουσία στη Στουτγκάρδη είχε ίσως και ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα, καθώς εξασφαλίστηκε μία μελέτη για τη διαχείριση αποβλήτων στη Λέσβο από τυροκομεία και ελαιοτριβεία, ενισχύοντας την προοπτική ένταξης του Δήμου σε ένα σχετικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το γερμανικό κράτος, ενώ, ενδεικτικά του ότι ο έπαρχος που προσκάλεσε τους εκπροσώπους του Δήμου Λέσβου στη Στουτγκάρδη έχει πλήρη αντίληψη της κατάστασης στο νησί λόγω του προσφυγικού και της διάθεσής του να συμβάλλει, είναι και το ότι πρότεινε στον κ. Κατσαρό την παραχώρηση με τη μορφή ενοικίου της κινητής του μονάδας καύσης μη ανακυκλώσιμων υλικών, την οποία, αν καταφέρει ο Δήμος Λέσβου να λάβει τις σχετικές αδειοδοτήσεις, μπορεί να τη λειτουργήσει για την καύση μεγάλων ποσοτήτων σωσιβίων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey