Το ΚΕΑ Λέσβου και τα αναπάντητα ερωτήματα

21/04/2016 - 16:30

Την προηγούμενη Παρασκευή στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα», δημοσιεύτηκε εκτενές ρεπορτάζ δύο σελίδων, που αφορούσε τη λειτουργία του ΚΕΑ Λέσβου. Είναι εξαιρετικά σπάνιο μια πανελλαδική αγροτική εφημερίδα να αφιερώνει δύο ολόκληρες σελίδες για ένα νησιωτικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών (ΚΕΑ).

Την προηγούμενη Παρασκευή στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα», δημοσιεύτηκε εκτενές ρεπορτάζ δύο σελίδων, που αφορούσε τη λειτουργία του ΚΕΑ Λέσβου. Είναι εξαιρετικά σπάνιο μια πανελλαδική αγροτική εφημερίδα να αφιερώνει δύο ολόκληρες σελίδες για ένα νησιωτικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών (ΚΕΑ).

Το εκτενέστατο ρεπορτάζ δεν φέρει υπογραφή. Από τα στοιχεία που αναφέρει, ξεχωρίζουν ότι επικεφαλής του ΚΕΑ είναι ο Στράτος Κεφάλας μέχρι πρόσφατα υπηρεσιακό στέλεχος της ΕΑΣ Λέσβου.
Στη σελίδα του ΚΕΑ Λέσβου στο Facebook, διαβάζουμε πως οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι: Δηλώσεις ΟΣΔΕ και εξισωτικής αποζημίωσης, μεταβιβάσεις δικαιωμάτων επιδότησης, τήρηση βιβλία εσόδων - εξόδων αγροτών, αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ αγροτών, ενημέρωση και απογραφή μητρώου αιγοπροβάτων και προγράμματα αγροτών.

Οι υπηρεσίες προσφέρονται στο κεντρικό κατάστημα του ΚΕΑ στην οδό Αλκαίου 21 στη Μυτιλήνη -στα πρώην γραφεία της Ένωσης- και στα υποκαταστήματα Καλλονής, Πολιχνίτου και Πλωμαρίου, καθώς επίσης στα γραφεία των συνεργαζόμενων συνεταιρισμών του νησιού.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια ο τίτλος της σελίδας στο Facebook, που είναι «ΚΕΑ Λέσβου - Gaia Επιχειρείν». Ούτε στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα», ούτε στη σελίδα στο Facebook, αναφέρεται ποιος είναι ο φορέας που έχει αναλάβει τη διαχείριση των αιτήσεων παραγωγών. Αν δηλαδή παραμένει η ΕΑΣ Λέσβου ή είναι ο Συνεταιρισμός Παρακοίλων.

Πρόκειται για μια ουσιώδη διευκρίνιση, που οφείλουν να την κάνουν όλοι οι φορείς που αναλαμβάνουν τη διαχείριση των επιδοτήσεων για λογαριασμό των αγροτών. Αυτό τουλάχιστον προβλέπεται από τις συμβάσεις που υπογράφουν με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Παίζουν ...κρυφτούλι
Στην περίπτωση του ΚΕΑ Λέσβου, το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία δεδομένου ότι μέχρι τώρα το ΚΕΑ Λέσβου λειτουργούσε υπό την ευθύνη της ΕΑΣ Λέσβου. Μετά την πιστοποίηση του Συνεταιρισμού Παρακοίλων ως Φορέα Α, είχαμε πληροφορηθεί πως η λειτουργία του ΚΕΑ περνάει στον έλεγχο του εν λόγω Συνεταιρισμού. Ωστόσο δημιουργεί ερωτηματικά γιατί δεν δηλώνεται ρητά ποιος είναι ο φορέας που έχει αναλάβει τη λειτουργία του ΚΕΑ.

Ερωτηματικά δημιουργεί και η αναφορά πως το ΚΕΑ λειτουργεί υπό την αιγίδα της «Gaia Επιχειρείν». Από πότε μια ανεξάρτητη ιδιωτική επιχείρηση λειτουργεί υπό την αιγίδα άλλης ιδιωτικής επιχείρησης;

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως η ΕΑΣ Λέσβου δεν μπορεί να λάβει ασφαλιστική ενημερότητα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ως Φορέας Β, δηλαδή ως ο φορέας που θα καλύπτει όλο το νομό Λέσβου και αν παρουσιαστεί πρόβλημα στη λειτουργία κάποιου Φορέα Α ,όπως εν προκειμένου του Συνεταιρισμού Παρακοίλων, θα αναλάβει αυτή να καλύψει το κενό.

Η απουσία Φορέα Β σε μια περιοχή της χώρας, δίνει τη δυνατότητα στη «Gaia Επιχειρείν» να δημιουργήσει μόνη της γραφείο και να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί. Από τη λίστα των αναγνωρισμένων φορέων που έχει ανακοινώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι φανερό πως η πρακτική αυτή έχει εφαρμοστεί σε πολλές περιοχές της χώρας.

Κι εντέλει ποιο είναι το νήμα που συνδέει τη «Gaia Επιχειρείν», την ΕΑΣ Λέσβου, το Συνεταιρισμό Παρακοίλων, το Συνεταιρισμό Μεσοτόπου και το Συνεταιρισμό Σκαλοχωρίου; Όπως είχε αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ το «Ε», οι Συνεταιρισμοί Μεσοτόπου και Σκαλοχωρίου είναι μέτοχοι της «Gaia Επιχειρείν».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey