Πλήγμα στην πρωτογενή παραγωγή από τυχόν κατάρρευση της ΕΑΣ Λέσβου

Η Ένωση θα «φορτώσει» τα βάρη και θα υπερχρεώνει τους συνεταιρισμούς

21/04/2016 - 16:27

Ανυπολόγιστες είναι οι διαστάσεις του πλήγματος που θα δεχθεί η αγροτική παραγωγή της Λέσβου, από μια ενδεχόμενη κατάρρευση της ΕΑΣ Λέσβου. Δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών ειδήσεων, αλλά η τραγική οικονομική κατάσταση της Ένωσης είναι γνωστή σε όλους και κατά συνέπεια η ανάλυση των επιπτώσεων από την ενδεχόμενη κατάρρευση της, είναι αναγκαία.

Ανυπολόγιστες είναι οι διαστάσεις του πλήγματος που θα δεχθεί η αγροτική παραγωγή της Λέσβου, από μια ενδεχόμενη κατάρρευση της ΕΑΣ Λέσβου. Δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών ειδήσεων, αλλά η τραγική οικονομική κατάσταση της Ένωσης είναι γνωστή σε όλους και κατά συνέπεια η ανάλυση των επιπτώσεων από την ενδεχόμενη κατάρρευση της, είναι αναγκαία.

Ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να αποφευχθούν τα χειρότερα ή ακόμη καλύτερα να αποφευχθεί η κατάρρευση της ΕΑΣ Λέσβου.

Πέρα από την πρωτογενή παραγωγή, επιπτώσεις θα υπάρξουν και σε άλλους τομείς της οικονομίας του νησιού. Αλλά στο συγκεκριμένο άρθρο, στόχος μας είναι να αναλύσουμε το πρόβλημα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρωτογενής τομέας και όσοι το εισόδημα τους εξαρτάται από αυτόν.
Το πιθανότερο, λοιπόν, είναι πως η πλειοψηφία των αγροτών και των συνεταιριστών της Λέσβου, δεν γνωρίζουν ποιες θα είναι οι επιπτώσεις που θα βιώσουν από την κατάρρευση της Ένωσης.

Κι αυτό γιατί ελάχιστοι γνωρίζουν τη διάταξη του άρθρου 14 του καταστατικού της ΕΑΣ Λέσβου που ορίζει ότι: «Η έκταση της ευθύνης κάθε μέλους για υποχρεώσεις προς τρίτους, ορίζεται μέχρι του τριακονταπλασίου της υποχρεωτικής και πρόσθετων υποχρεωτικών μερίδων».

Στο άρθρο 13 του καταστατικού της ΕΑΣ Λέσβου ορίζεται ότι η υποχρεωτική μερίδα ορίζεται στα 1.500 ευρώ. Συνεπώς κάθε μέλος της ΕΑΣ Λέσβου, δηλαδή κάθε πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός που είναι μέλος της Ένωσης και έχει στην κατοχή του μόνο μια υποχρεωτική μερίδα, θα κληθεί να πληρώσει 45.000 ευρώ για να καλύψει τα χρέη της Ένωσης, οι συνεταιρισμοί που έχουν δύο μερίδες θα κληθούν να πληρώσουν 90.000 ευρώ, για την κάλυψη των ζημιών.

Μεγάλο πλήγμα
Όσοι γνωρίζουν τα οικονομικά μεγέθη των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών της Λέσβου, ξέρουν ότι τα παραπάνω ποσά δεν είναι ευκαταφρόνητα. Διότι θα προστεθούν σε μια ήδη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα, με συνεταιρισμούς που δυσκολεύονται να εισπράξουν τις οφειλές των μελών τους και πασχίζουν για να καλύψουν τις δικές τους υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές τους.

Για τους μικρότερους συνεταιρισμούς, πρόσθετα βάρη 45 και 90 χιλιάδων ευρώ ίσως να είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι. Η σταγόνα που θα παρασύρει και τους ίδιους στην υπερχρέωση και τελικά στην κατάρρευση.

Μια ενδεχόμενη κατάρρευση των συνεταιρισμών, θα αποτελέσει πολύ μεγάλο πλήγμα για τους ελαιοπαραγωγούς και τους κτηνοτρόφους του νησιού. Οι κτηνοτρόφοι δεν θα μπορούν να πάρουν ζωοτροφές με πίστωση. Δεν θα μπορούν να πουλήσουν από κοινού το γάλα στους τυροκόμους. Οι μικροί κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν να πουλήσουν το γάλα τους σε χαμηλότερες τιμές.

Οι ελαιοπαραγωγοί θα γίνουν εντελώς έρμαια των εμπόρων ελαιολάδου, οι οποίοι ήδη ελέγχουν την αγορά. Σε κάθε περίπτωση, το εισόδημα ελαιοπαραγωγών και κτηνοτρόφων θα υποστεί καθίζηση. Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση την παραγωγή των βασικών προϊόντων του νησιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική και οικονομική ζωή της Λέσβου.

Και περιουσία…
Πιθανόν κάποιοι να υποστηρίξουν πως τα όσα αναφέρουμε, είναι υπερβολές. Διότι η παράγραφος 4 του άρθρου 14 του καταστατικού της ΕΑΣ Λέσβου αναφέρει ότι: «Η επικουρική ευθύνη των μελών απέναντι στους δανειστές της Ένωσης γεννάται μόνο εφόσον οι δανειστές δεν ικανοποιηθούν από τα περιουσιακά στοιχεία της Ένωσης».

Πράγματι σε περίπτωση πτώχευσης, οι δανειστές πρώτα θα εκποιήσουν τα περιουσιακά στοιχεία της Ένωσης και στην συνέχεια θα ζητήσουν από τα μέλη την κάλυψη των υποχρεώσεων. Όμως όσοι θεωρούν ότι η περιουσία της ΕΑΣ Λέσβου υπερκαλύπτει τα χρέη, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν. Διότι η πράγματι μεγάλη ακίνητη περιουσία της ΕΑΣ Λέσβου, δεν θα πουληθεί στην πραγματική της αξία σε περίπτωση πτώχευσης. Θα πουληθεί σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Κι όσο δεν γίνεται διακανονισμός των χρεών, τόσο αυτά αυξάνονται.

Άλλωστε τα χρέη της ΕΑΣ Λέσβου δεν αφορούν μόνο δάνεια προς την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, υπάρχουν μεγάλες υποχρεώσεις προς τους υπαλλήλους της ΕΑΣ Λέσβου, αλλά και τους παραγωγούς ελαιολάδου της Λέσβου. Άγνωστο είναι το ύψος των υποχρεώσεων προς τους διάφορους προμηθευτές.

Ο πρώτος διεκδικητής της περιουσίας της ΕΑΣ Λέσβου θα είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αφού αυτό είναι ο πιστωτής της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey