Παραιτήθηκε ο εκκαθαριστής της ΑΕΝΑΛ

Μια ξεχασμένη - θαμμένη υπόθεση

21/04/2016 - 14:28

Έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε που έκλεισε το «Lesvoshop» της Μυτιλήνης. Ήταν Πάσχα του 2010, την ίδια περίοδο που παύει να λειτουργεί και το «Lesvoshop» της Αθήνας, με τους εργαζόμενους να μην απολύονται ποτέ. Το αρχικό δημοσιογραφικό ενδιαφέρον μειώθηκε και η υπόθεση ξεχάστηκε.

Έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε που έκλεισε το «Lesvoshop» της Μυτιλήνης. Ήταν Πάσχα του 2010, την ίδια περίοδο που παύει να λειτουργεί και το «Lesvoshop» της Αθήνας, με τους εργαζόμενους να μην απολύονται ποτέ. Το αρχικό δημοσιογραφικό ενδιαφέρον μειώθηκε και η υπόθεση ξεχάστηκε.

Έξι χρόνια μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, η εκκαθάριση των δύο εταιρειών έχει παγώσει, ο εκκαθαριστής έχει παραιτηθεί, ενώ το αίτημα του εκκαθαριστή για ανανέωση της σύμβασης του, δεν απαντήθηκε ποτέ από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι ρυθμισμένες οφειλές προς το ΙΚΑ, δεν πληρώνονται, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Το θέμα επανέφερε στη δημοσιότητα χθες, η περιφερειακή σύμβουλος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Μαρία Νικολάρα, η οποία με επιστολή της ζητά από την περιφερειάρχη και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, να συζητηθεί το θέμα στο Συμβούλιο.

Με απίστευτη βραδύτητα κινείται και η διαδικασία της διερεύνησης των ποινικών ευθυνών για το τι είχε συμβεί στις δύο εταιρείες. Τον Αύγουστο του 2010, ο τότε νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, στέλνει την υπόθεση στον Εισαγγελέα για διερεύνηση και απόδοση ευθυνών. Την περίοδο εκείνη, πρόεδρος της εταιρείας ήταν ο ίδιος.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2012, ο Εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση, ζητά από το ΣΔΟΕ να κάνει έλεγχο στα λογιστικά βιβλία της εταιρείας προκειμένου να διαπιστώσει τι είχε συμβεί. Ο έλεγχος δεν έγινε και ο φάκελος μεταβιβάζεται στη Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης όταν ανατέθηκε σε αυτήν, η αρμοδιότητα να κάνει τέτοιους ελέγχους. Χρειάστηκε να φθάσει το 2015 για να χρεωθεί η υπόθεση σε υπάλληλο της Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης. Το πόρισμα του έλεγχου αγνοείται, όπως και το στάδιο ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης.

Η κ. Νικολάρα στην επιστολή της, μεταξύ άλλων, διερωτάται «γιατί 20 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η παρούσα περιφερειακή αρχή, δεν αναζήτησε και δεν έφερε έστω προς ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στοιχεία για την εξέλιξη της υπόθεσης της ΑΕΝΑΛ και του Lesvos shop, και ουδέποτε το θέμα αυτό, που εξακολουθεί να ταλανίζει τόσο πρώην εργαζόμενους και συνεργάτες των παραπάνω, αλλά και να συζητιέται από την Λεσβιακή κοινωνία, εισήχθη προς συζήτηση. Σαν να μην υπήρξε ποτέ».

Η κ. Νικολάρα τονίζει πως είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα αυτό.

Επιπρόσθετα ζητά να παραβρεθούν στη συζήτηση, υπηρεσιακοί ή άλλοι παράγοντες (π.χ. εκπρόσωπος των ορκωτών λογιστών, οι νομικοί που έχουν εκπροσωπήσει την Π. Β. Αιγαίου και έχουν χειριστεί τις υποθέσεις, κλπ.) προκειμένου να δώσουν πληροφορίες ή να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με το θέμα και να παρουσιάσουν αναλυτικά οικονομικά στοιχεία για τις μέχρι τώρα δαπάνες της Περιφέρειας, που απορρέουν από τις συγκεκριμένες υποθέσεις (λύσης της ΑΕΝΑΛ, εκκαθάρισης, αμοιβών δικηγόρων ή συμβούλων, ασφαλιστικών εισφορών, πληρωμής δικαιούχων κλπ., αλλά και όσων δαπανών έχουν καταστεί οριστικές και εκκρεμεί ακόμα η καταβολή τους).

ΑΕΝΑΛ και Συνεταιριστική
Κατά τη διάρκεια της διετίας 2009 - 2010, ο κ. Βογιατζής προσπάθησε να πάρει δάνειο για να διασώσει την ΑΕΝΑΛ και τη θυγατρική της, «Lesvoshop A.E.». Η προσπάθεια απέτυχε και τελικά η εταιρεία έκλεισε, αφήνοντας χρέη ύψους 1 εκατ. ευρώ περίπου προς την Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στο δεύτερο μισό της προηγούμενης δεκαετίας, η Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου και η Νομαρχία Λέσβου είχαν συμφωνήσει η πρώτη να αγοράσει τα «Lesvoshop». Η αγοραπωλησία αυτή ματαιώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey