375 πρόσφυγες συνελήφθησαν στον καταυλισμό της Πλαζ και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο της Μόριας

Με καθυστέρηση εκκενώθηκαν και τα Τσαμάκια

21/04/2016 - 13:57

Με επιτυχία στέφθηκε χτες στις 9 το πρωί, η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού των εθελοντών της Κοινωνικής Κουζίνας «No Border» στην πλαζ Τσαμάκια, που ξεκίνησε η Αστυνομία από πολύ νωρίς, χωρίς να αφήνει δημοσιογράφους να πλησιάσουν το χώρο.

Με επιτυχία στέφθηκε χτες στις 9 το πρωί, η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού των εθελοντών της Κοινωνικής Κουζίνας «No Border» στην πλαζ Τσαμάκια, που ξεκίνησε η Αστυνομία από πολύ νωρίς, χωρίς να αφήνει δημοσιογράφους να πλησιάσουν το χώρο.

Παρόντες στη διαδικασία ήταν ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Γιώργος Κατζανός, και μία Ειρηνοδίκης με ένταλμα για εκκένωση δημοσίου χώρου και μεταγωγή προσφύγων και μεταναστών στο Κέντρο Κράτησης στη Μόρια.

Η Αστυνομία συνέλαβε 375 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από τη βόρεια Αφρική, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, οι οποίοι μετέβησαν με κλούβες και πούλμαν στο Κέντρο Κράτησης στη Μόρια για να καταγραφούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ κάποιοι από αυτούς έφτασαν στη Λέσβο νωρίτερα από τη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, δεν καταγράφηκαν με αποτέλεσμα να ακολουθηθεί για κείνους η διαδικασία που προβλέπεται μετά τις 20 Μαρτίου. Επίσης, 19 εθελοντές, Έλληνες και ξένοι (κυρίως Γερμανοί και Σουηδοί), προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων, έλεγχο των προσωπικών τους αντικειμένων και έλεγχο για τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα, ενώ στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε, ήταν ήσυχη, χωρίς να ασκηθεί σωματική βία, όμως σημειώθηκαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, λεκτικές απειλές εκ μέρους κάποιων αστυνομικών προς τις αλληλέγγυες και τους μετανάστες.

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, μετά από συνάντηση που είχε με τους εθελοντές, είχε δώσει προθεσμία έως την Τετάρτη 6 Απριλίου, στην Κοινωνική Κουζίνα «No Border», να εκκενωθεί ο χώρος για να παραδοθεί και να εκμισθωθεί σε ιδιώτη που θα λειτουργήσει την Πλαζ. Ωστόσο, άτυπα οι εθελοντές παρέτειναν τη λειτουργία του καταυλισμού, χωρίς όμως να κατορθώσουν να βρουν άλλο χώρο.



Και ένας ανήλικος
Δραματική ήταν η κατάσταση με έναν ανήλικο πρόσφυγα, ο οποίος κρυβόταν γιατί έτρεμε από το φόβο του στην ιδέα ότι θα τον συλλάβουν. Εθελοντές τον βρήκαν να κλαίει και στη συνέχεια τον μετέπεισαν να παραδοθεί, αφού δεν υπήρχε άλλη λύση από το να καταγραφεί. Επίσης, δικηγόρος που βρισκόταν εκεί, του εξηγούσε ότι υπάρχει ειδική πτέρυγα στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας για τους ανήλικους πρόσφυγες, αλλά και καλύτερες συνθήκες. Εκτός από νομική βοήθεια, του παρασχέθηκε και ψυχολογική.

Η Αμερικανική Πρεσβεία!
Μεταξύ των 19 εθελοντών και αλληλέγγυων που προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα, ήταν και μια Αμερικανίδα δικηγόρος και διερμηνέας, που παρακολουθούσε την επιχείρηση εκκένωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι επρόκειτο για διαπιστευμένη εθελόντρια από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, η οποία μπήκε στο χώρο μετά από πρόσκληση της Αστυνομίας. Η Αμερικανίδα βρήκε το μπελά της, επειδή στην έκκληση της Αστυνομίας βοήθησε στη μετάφραση σε ουρντού, των όσων έλεγαν οι αστυνομικοί στους πρόσφυγες, κατά την εκκένωση.

Μετά την προσαγωγή της, ενεπλάκη και η Αμερικανική Πρεσβεία, που ρωτούσε την Αστυνομία για ποιο λόγο προσήχθη η δικηγόρος!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey