Πανικός στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Τρέχουν να εκδώσουν τα οριστικά δικαιώματα επιδότησης

20/04/2016 - 15:27

Ζήτημα ημερών, αν όχι ωρών, φαίνεται ότι είναι η έκδοση των οριστικών δικαιωμάτων επιδότησης. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι χθες το μεσημέρι η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ συνεδρίαζε συνεχώς προκειμένου να αποφασίσει πώς θα γίνει η έκδοση των οριστικών δικαιωμάτων.

Ζήτημα ημερών, αν όχι ωρών, φαίνεται ότι είναι η έκδοση των οριστικών δικαιωμάτων επιδότησης. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι χθες το μεσημέρι η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ συνεδρίαζε συνεχώς προκειμένου να αποφασίσει πώς θα γίνει η έκδοση των οριστικών δικαιωμάτων.

Η εξέλιξη αυτή είχε γίνει γνωστή και προκάλεσε σειρά τηλεφωνημάτων από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες όλων των αποχρώσεων, που ήθελαν να διασφαλίσουν ότι τα οριστικά δικαιώματα επιδότησης θα ήταν ευνοϊκά για τους παραγωγούς που εκπροσωπούν.

Παρεμβάσεις αυτού του τύπου ήταν αναμενόμενο να γίνουν από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι:
α) Ο οργανισμός δεν μπορεί να προχωρήσει στην εξέταση όλων των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί και
β) Δεν προβλέπεται διαδικασία ενστάσεων για τα οριστικά δικαιώματα επιδότησης.

Πληρωμές πριν από την... Ανάσταση
Έντονη ανησυχία επικρατεί σε όλους τους δικαιούχους των αγροτικών επιδοτήσεων, διότι φοβούνται ότι λάθη, παραλείψεις και προβλήματα που εμφανίστηκαν κατά τις πληρωμές του Δεκεμβρίου θα παγιωθούν και στη δεύτερη φάση των πληρωμών των επιδοτήσεων του 2015. Ακόμη χειρότερα, φοβούνται ότι αυτή η κατάσταση θα παγιωθεί για όλη την περίοδο της νέας ΚΑΠ., δηλαδή φοβούνται ότι θα χάσουν μέρος ή το σύνολο των επιδοτήσεων που δικαιούνται ως το 2019.

Σε εντελώς διαφορετικό πλαίσιο φαίνεται ότι κινούνται η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και η ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο στόχος τους είναι να προχωρήσουν σε πληρωμές τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας ώστε οι αγρότες να έχουν λίγα χρήματα στην τσέπη για να κάνουν γιορτές. Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει ανακοινωθεί, η πληρωμή του «πρασινίσματος» και του υπόλοιπου 10% της βασικής ενίσχυσης θα γίνει ως τα τέλη του Απριλίου. Η κυβέρνηση δεν θέλει να εξαντληθεί όλη αυτή η περίοδος. Εκείνο που επιθυμεί είναι οι πληρωμές να γίνουν ως τη Μεγάλη Τετάρτη.

Από την έκδοση των οριστικών δικαιωμάτων επιδότησης ως την πληρωμή των επιδοτήσεων μεσολαβούν αρκετές μέρες, καθώς πρέπει να γίνει σειρά ενεργειών πριν εκδοθεί η εντολή πληρωμής, η οποία θα διαβιβαστεί στην Τράπεζα Πειραιώς και η τελευταία θα κάνει την καταχώριση των ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η συνεδρίαση του Δ.Σ. του οργανισμού που έγινε χθες ήταν θυελλώδης και είχε πολύ μεγάλη διάρκεια.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey