«Δυνατά» τα μηνύματα των τριών ιεραρχών από τη Μόρια, καταδικάζοντας τους «φράκτες», την ξενοφοβία και διαπιστώνοντας τη χρεοκοπία της ανθρωπιάς της Ευρώπης

«Όσοι σας φοβούνται, δεν σας κοίταξαν στα μάτια…»

19/04/2016 - 15:45

Το αεροσκάφος που επιβαίνει ο Πάπας Φραγκίσκος, τροχοδρομεί στο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» λίγο μετά τις 3.30 το μεσημέρι του ιστορικού Σαββάτου της 16ης Απριλίου για τη Λέσβο και σημαίνει την ολοκλήρωση της σπουδαίας επίσκεψης των τριών ιεραρχών.

Το αεροσκάφος που επιβαίνει ο Πάπας Φραγκίσκος, τροχοδρομεί στο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» λίγο μετά τις 3.30 το μεσημέρι του ιστορικού Σαββάτου της 16ης Απριλίου για τη Λέσβο και σημαίνει την ολοκλήρωση της σπουδαίας επίσκεψης των τριών ιεραρχών.

Η σκυτάλη έχει ήδη περάσει πια στην Ευρώπη, η οποία ήταν και ένας εκ των βασικών αποδεκτών του μηνύματος που επιχείρησαν να στείλουν από κοινού οι προκαθήμενοι της Ρωμαιοκαθολικής και Ορθόδοξης Εκκλησίας και η οποία μένει να διαφανεί το πώς θα αξιολογήσει στη συνέχεια, την ευθεία γενική προτροπή των θρησκευτικών ηγετών: Να θυμηθεί το παράδειγμα του Χριστού, του πιο χαρακτηριστικού παραδείγματος αγάπης και αλληλεγγύης και να πάψει να υψώνει φράκτες, φυλακίζοντας χιλιάδες αθώα μάτια παιδιών.

«Ή είμαστε η Ευρώπη των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των πανανθρώπινων αξιών, ή δεν είμαστε», είναι το γενικό μήνυμα που αποτυπώνεται ως συμπέρασμα. «Μόνο όσοι δουν τα μάτια των παιδιών που είδαμε εμείς σήμερα, θα καταλάβουν τη χρεοκοπία της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης της Ευρώπης», είπε χωρίς περιστροφές συγκινημένος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

«Όσοι σας φοβούνται, δεν σας βλέπουν στα μάτια. Ξεχνάνε ότι η αξιοπρέπεια και η ελευθερία ξεπερνάνε το φόβο» τόνισε στο ίδιο ύφος και στο δικό του μήνυμα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Από το Hot spot της Μόριας, εκεί όπου οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες είδαν μόνο μία διάσταση του ανθρώπινου πόνου που βιώνουν εκατομμύρια πρόσφυγες, υπεγράφη η κοινή τους διακήρυξη - έκκληση ουσιαστικά προς τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος στη αντιμετώπιση της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Μία «απάντηση» αλληλεγγύης
Οι ιεράρχες υπογράμμισαν στο κοινό τους κείμενο, τη αναγκαιότητα να δοθεί μία απάντηση «αλληλεγγύης, συμπόνιας, γενναιοδωρίας και άμεσης πρακτικής δέσμευσης πόρων στην ανθρωπιστική κρίση», η οποία δημιουργήθηκε «από την εξάπλωση της βίας και των ενόπλων συγκρούσεων, τις διώξεις και τον εκτοπισμό των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων και τον ξεριζωμό των οικογενειών από τα σπίτια τους, κατά παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών τους.

Ζητούμε από τις θρησκευτικές κοινότητες να εντείνουν τις προσπάθειες τους στην υποδοχή, παροχή βοήθειας και προστασίας στους πρόσφυγες όλων των θρησκειών και τις θρησκευτικές και πολιτικές υπηρεσίες ανακούφισης (των προσφύγων) να εργάζονται για να συντονίζουν τις πρωτοβουλίες τους.

Για όσο διάστημα υπάρχει η ανάγκη, επιμόνως ζητούμε από όλες τις χώρες να παράσχουν προσωρινό άσυλο, να προσφέρουν την ιδιότητα του πρόσφυγα σε όσους έχουν δικαίωμα, να επεκτείνουν τις προσπάθειες αρωγής τους και να συνεργαστούν με όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης για τον άμεσο τερματισμό των συνεχιζομένων συγκρούσεων».

 

Το μήνυμα του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου από τη Μόρια
«Στα μάτια των παιδιών, η χρεοκοπία της ανθρωπιάς»



Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ήταν ο πρώτος που απευθύνθηκε στους πρόσφυγες στη Μόρια, με ένα δικό του μήνυμα. Εμφανώς συγκινημένος, ειδικά ότι αναφέρθηκε στα παιδιά που συνάντησε λίγα λεπτά νωρίτερα, τόνισε ότι στέλνει μαζί με τον Πατριάρχη και τον Πάπα, ένα κοινό μήνυμα ενώπιον όλου του Χριστιανισμού «για να σταματήσει αυτή η τραγωδία.

Μαζί στηλιτεύουμε κάθε μορφή απαξίωσης του ανθρώπου και του ξεριζωμού του. Ενώνουμε τις φωνές μας για ένα παγκόσμιο μήνυμα ευαισθητοποίησης ώστε να επιστρέψει η ειρήνη και η ασφάλεια σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια. Μόνο όσοι δουν τα μάτια των παιδιών που είδαμε εμείς σήμερα, θα καταλάβουν τη χρεοκοπία της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης της Ευρώπης. Καμαρώνω για τους Έλληνες που βοηθούν για να γίνει ο Γολγοθάς τους, ελαφρύτερος.

Η Εκκλησία κι εγώ θρηνούμε για τις ψυχές που χάθηκαν. Έχουμε βοηθήσει αρκετά και θα κάνουμε κι άλλα», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, καταλήγοντας με μία ανοιχτή πρότασή του προς τον ΟΗΕ.

Προκειμένου εκείνος να αναλάβει «με τη μεγάλη εμπειρία του και τις δυνατότητές του «να πράξει τα δέοντα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που βιώνουμε. Εύχομαι να μην ξαναδούμε παιδάκια να ξεβράζονται στις παραλίες, αλλά να παίζουν αμέριμνα».

 

Το μήνυμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου:
«Θα κριθούμε από τον τρόπο που σας συμπεριφερθήκαμε…»



Στην αναγκαιότητα να μετατραπεί ξανά η Μεσόγειος, θάλασσα ζωής και σταυροδρόμι πολιτισμών και όχι τάφος, στάθηκε ο Πατριάρχης στο δικό του «δυνατό» μήνυμα, στο οποίο στηλίτευσε και αυτός χωρίς περιστροφές, την ξενοφοβία και το διαχωρισμό που κυριάρχησε εν τω μεταξύ στην Ευρώπη.

«Δακρύσαμε όταν είδαμε τη Μεσόγειο θάλασσα να γίνεται τάφος για τους αγαπημένους σας. Δακρύσαμε όταν γίναμε μάρτυρες της συμπαθείας και ευαισθησίας των κατοίκων της Λέσβου και των άλλων νησιών. Αλλά δακρύσαμε επίσης όταν είδαμε την σκληροκαρδία των συνανθρώπων μας -των αδελφών σας- να κλείνουν τα σύνορα και να γυρίζουν την πλάτη τους», είπε ο Πατριάρχης από τη Μόρια, για να συνεχίσει: «Αυτοί που σας φοβούνται, δεν σας κοίταξαν στα μάτια. Αυτοί που σας φοβούνται, δεν βλέπουν τα πρόσωπά σας.

Αυτοί που σας φοβούνται, δεν βλέπουν τα παιδιά σας. Ξεχνούν ότι η αξιοπρέπεια και η ελευθερία υπερβαίνουν το φόβο και το διαχωρισμό. Ξεχνούν ότι η μετανάστευση δεν είναι θέμα της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, της Ευρώπης και της Ελλάδος. Είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο. Ο κόσμος θα κριθεί από τον τρόπο με τον οποίο σάς συμπεριφέρθηκε. Και όλοι είμαστε υπόλογοι για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την κρίση και την σύγκρουση στις περιοχές από τις οποίες προέρχεστε».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey