17χρονη από τη Συρία ήρθε στη Λέσβο και έφτασε στη Γερμανία

Έσωσε ζωές και «χτυπάει» Ολυμπιάδα

19/04/2016 - 15:04

Είκοσι ανθρώπους συνταξιδιώτες της έσωσε η 17χρονη Γιούσρα Μαρτίνι με την αδερφή της τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν στο ταξίδι τους για τη Λέσβο από την Τουρκία η βάρκα έσβησε μεσοπέλαγα. Το ταξίδι της την οδήγησε στη Γερμανία, όπου ετοιμάζεται να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Είκοσι ανθρώπους συνταξιδιώτες της έσωσε η 17χρονη Γιούσρα Μαρτίνι με την αδερφή της τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν στο ταξίδι τους για τη Λέσβο από την Τουρκία η βάρκα έσβησε μεσοπέλαγα. Το ταξίδι της την οδήγησε στη Γερμανία, όπου ετοιμάζεται να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Για πρώτη φορά στην ιστορία η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι πλάι στις εθνικές αντιπροσωπευτικές ομάδες στο Ρίο θα συμμετάσχει και μία ομάδα προσφύγων από αθλητές που διαφορετικά θα έλειπαν, αφού δεν θα είχαν χώρα να εκπροσωπήσουν. Η Γιούσρα είναι μία απ’ αυτούς που αγωνίζονται να προκριθούν.

«Το όνειρό μου είναι να προκριθώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες, να γίνω καλύτερη κολυμβήτρια, αλλά και κάποια στιγμή να επιστρέψω στη Συρία και να διδάξω σε παιδάκια όσα έμαθα από το ταξίδι μου», δηλώνει στη συνέντευξή της στο «Έθνος της Κυριακής» η 17χρονη, που θυμάται ακόμη την αγάπη με την οποία την περιέβαλαν οι κάτοικοι της Λέσβου όταν έφτασε νύχτα στις ακτές του νησιού βρεγμένη, παγωμένη και εξουθενωμένη.

«Η οικογένειά μου είναι από τη Δαμασκό. Είχαμε μία πολύ καλή ζωή πριν από τον πόλεμο στη Συρία. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα ήταν πολύ καλό, εγώ ήμουν μέλος της εθνικής ομάδας κολύμβησης. Ζούσα σε ένα πολύ καλό διαμέρισμα στη Δαμασκό, ο πατέρας μου ήταν προπονητής κολύμβησης και η μητέρα μου ήταν φυσικοθεραπεύτρια. Ήμασταν μία κανονική οικογένεια που είχε αγάπη για τον αθλητισμό», διηγείται η 17χρονη, που είδε το σπίτι της στη Δαμασκό να βομβαρδίζεται.

Χρειάστηκε με την αδερφή της, αφού έφτασαν στην Τουρκία, να κάνουν δύο φορές την απόπειρα να διασχίσουν το Αιγαίο, καθώς την πρώτη φορά ο δουλέμπορος γύρισε τη βάρκα τους πίσω. Τελικά, οι δύο αδελφές με ακόμη 21 συμπατριώτες τους επιβιβάστηκαν σε μία πλαστική λέμβο.
«Ήταν σκοτεινά, όταν ξεκίνησε το ταξίδι μας.

Οι διακινητές, που τους είχαμε πληρώσει για να επιβιβαστούμε στη βάρκα, μας είχαν πει να χαλάσουμε τη μηχανή όταν θα φτάναμε στη Λέσβο. Όμως δεν χρειάστηκε, γιατί η μηχανή χαλούσε όλη την ώρα. Ήταν πολλοί άνθρωποι πάνω στη φουσκωτή βάρκα και το νερό έμπαινε από μπροστά. Όταν πέσαμε στη θάλασσα, το νερό ήταν παγωμένο. Χάσαμε όλα τα υπάρχοντά μας, εκτός από τα λεφτά και τα κινητά μας, τα οποία τα είχαμε σε αδιάβροχη θήκη», λέει η ίδια.

Η Γιούσρα, η Σάρα και ακόμη μία γυναίκα κατάφεραν να σύρουν με σκοινιά την πλαστική βάρκα και να φτάσουν τελικά στην ακτή.

Η λεσβιακή φιλοξενία
«Το πρώτο πράγμα που αντίκρισα ήταν η παραλία της Λέσβου. Ήμουν εντελώς εξαντλημένη και κρύωνα πάρα πολύ. Τις επόμενες μέρες οι κάτοικοι της Λέσβου μάς βοήθησαν παραπάνω απ’ όσο μπορούσαν. Κατά το ταξίδι μας γνωρίσαμε πολύ καλούς ανθρώπους και όμορφα μέρη. Για τους κατοίκους της Λέσβου η φιλοξενία είναι ζήτημα τιμής», θυμάται η Γιούσρα. «Το κλαμπ εδώ στο Βερολίνο ονομάζεται “Wasserfreunde”, που σημαίνει “Φίλοι του νερού”. Σκέφτομαι συχνά τους ανθρώπους που γνώρισα στη Λέσβο όταν βλέπω το όνομα.

Ήμασταν μόνοι μας και οι κάτοικοι της Λέσβου ήταν εκείνοι που μας βοήθησαν», επιμένει. Στη συνέχεια, η Γιούσρα ακολούθησε τη μοίρα της πλειονότητας των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα.

Η ομάδα προσφύγων θα αγωνιστεί με την Ολυμπιακή Σημαία και τον Ολυμπιακό Ύμνο και στην τελετή έναρξης της 5ης Αυγούστου θα παρελάσει προτελευταία στο στάδιο Μαρακανά, ακριβώς πριν από την οικοδέσποινα Βραζιλία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey