Ζητούν οι ψαράδες της Λέσβου

Να ανακληθεί η άδεια καλλιέργειας χάβαρων στο κόλπο Καλλονής

12/04/2016 - 23:14

Με εκτενή επιστολή τους προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ο αγροτικός σύλλογος παράκτιας αλιείας Λέσβου ο «Άγιος Νικόλαος» ζητά να ανακληθεί η υφιστάμενη άδεια χαβαροκαλλιέργειας που έχει δοθεί για τον κόλπο της Καλλονής. Παράλληλα ζητά την διενέργεια επιστημονικής μελέτης, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας σε συνεργασία με Πιστοποιημένο Ειδικευμένο Κέντρο για το αν είναι δυνατή και χρήσιμη η χαβαροκαλλιέργεια στον κόλπο. Επίσης στο πλαίσιο της έρευνας θα πρέπει να διερευνηθεί ποιοί κίνδυνοι εγκυμονούνται για τον κόλπο και το φυσικό περιβάλλον από μια τέτοια δραστηριότητα. Τέλος ζητείται για μια περίοδο πέντε ετών να μην εγκριθεί καμιά άδεια για οστρακοκαλλιέργεια.

Με εκτενή επιστολή τους προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ο αγροτικός σύλλογος παράκτιας αλιείας Λέσβου ο «Άγιος Νικόλαος» ζητά να ανακληθεί η υφιστάμενη άδεια χαβαροκαλλιέργειας που έχει δοθεί για τον κόλπο της Καλλονής. Παράλληλα ζητά την διενέργεια επιστημονικής μελέτης, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας σε συνεργασία με Πιστοποιημένο Ειδικευμένο Κέντρο για το αν είναι δυνατή και χρήσιμη η χαβαροκαλλιέργεια στον κόλπο. Επίσης στο πλαίσιο της έρευνας θα πρέπει να διερευνηθεί ποιοί κίνδυνοι εγκυμονούνται για τον κόλπο και το φυσικό περιβάλλον από μια τέτοια δραστηριότητα. Τέλος ζητείται για μια περίοδο πέντε ετών να μην εγκριθεί καμιά άδεια για οστρακοκαλλιέργεια.

Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή του συλλόγου έχει ως εξής:

Αγαπητοί κύριοι

Επανερχόμαστε για πολλοστή φορά, στο ζωτικό θέμα της εκμετάλλευσης του Κόλπου Καλλονής, από συμφέροντα που αδιαφορούν για την ισορροπία του οικοσυστήματος του κόλπου και την επιβίωση των κατοίκων της περιοχής, που εντάσσονται στο κύκλωμα: αλιείς-επαγγελματίες (μονάδες εστίασης, ξενοδοχεία κλπ)-καταναλωτές.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ: Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, χορηγείται άδεια για καλλιέργεια οστράκων, στην περιοχή από Αρχαία Πύρρα έως Σκαμνιούδι, η οποία ανακαλείται ύστερα από τις ισχυρές αντιδράσεις των αλιέων, καθώς τους απαγόρευαν να ψαρέψουν στην ευρύτερη περιοχή της οστρσκοκαλλιέργειας και τους περιόριζαν το χρόνο αλίευσης οστράκων σε αντίθεση με τις μονάδες οστρακοκαλλιέργειας που είχαν αυτή τη δυνατότητα καθ' όλο το έτος, ανεξάρτητα από το μέγεθος των οστράκων, εμπορευόμενοι ακόμα και το γόνο!!

Επί πλέον οι αρχές πείστηκαν, με την προβολή ισχυρών επιχειρημάτων από τους συλλόγους αλιέων, πως ο σκοπός των «επενδυτών», ήταν η εκμετάλλευση των υπαρχόντων αποθεμάτων σε οστρακοειδή στις περιοχές για τις οποίες είχαν άδεια. Οστρακοειδή, που αφθονούσαν σε αυτές τις περιοχές (χτένια, κυδώνια και άλλα οστρακόδερμα).

Οι «επενδυτές», για να αποδείξουν την «πρόθεσή» τους για ανάπτυξη της παραγωγής του Κόλπου, χωρίς καμιά επιστημονική μελέτη σχετικά με το περιβάλλον και την ισορροπία του Κόλπου, μετέφεραν και εισήγαγαν για καλλιέργεια μύδια από άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα την μετάλλαξη των μυδιών σε χάβαρα. Αυτό αν μη τι άλλο αποτελεί εγκληματική ανθρώπινη πράξη σε βάρος της φύσης. Η ακόμα δυσμενέστερη συνέπεια, της εισαγωγής μυδιών από άλλη περιοχή, ήταν η ταχύτατη εξάπλωση των χαβάρων, σε βάρος των φυσικώς παραγομένων ειδών (χτένια, κυδώνια, καλόγνωμες, καλόγριες, πίνες, φούσκες), με κίνδυνο εξαφάνισής τους, καθώς επίσης και της μείωσης και άλλων θαλάσσιων οργανισμών (καβούρια, κοχύλες, αστερίες κ.α.). Η εξάπλωση των χαβάρων, γίνεται όπως το φυτό «αγριάδα» στη στεριά, που απλώνεται και καλύπτει κάθε άλλη βλάστηση. Το φαινόμενο της υπερανάπτυξης των χαβάρων σε βάρος των χτενιών που αλιεύονταν στο παρελθόν σε μεγάλες ποσότητες, αποδεικνύει, επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: η από δωδεκαετίας εγκατεστημένη μονάδα υδατοκαλλιέργειας στον τομέα των οστράκων στο είδος «στρείδια/ χτένια» στην περιοχή «Σκαμιούδι», έχει μηδενική παραγωγή. Όμως οι ιδιοκτήτες της μονάδας, πέτυχαν την τροποποίηση της αρχικής άδειας για την «παραγωγή» του είδους χάβαρα. «Παραγωγή», σε μια θαλάσσια περιοχή που ο βυθός της είναι καλυμμένος από τόνους χαβάρων. Η σκοπιμότητα είναι οφθαλμοφανής:Η χωρίς όριο εκμετάλλευση των αποθεμάτων του Κόλπου σε χάβαρα, με την κατ' επίφαση «επένδυση», αποξενώνοντας έτσι τους ντόπιους αλιείς από τους φυσικούς πόρους επιβίωσής τους. Με εμπειρικούς υπολογισμούς οι ποσότητες των χαβάρων που καλύπτουν το 60% του βυθού του κόλπου είναι γύρω στα είκοσι εκατομμύρια τόνοι! Επειδή η τροποποίηση της άδειας της μονάδας υδατοκαλλιέργειας γεννά εύλογα ερωτήματα θα παρακαλούσαμε τη διεύθυνση του Τμήματος Αλιείας της Περιφέρειας καθώς και το σχετικό τμήμα του Υπουργείο Γεωργίας, να μας εξηγήσει ποιά ήταν η φιλοσοφία της εισήγησης και να λάβουμε απαντήσεις για τις παρακάτω σημαντικές προϋποθέσεις για την τροποποίηση της άδειας:

□       ότι η εγκατάσταση της συγκεκριμένης μονάδας βρίσκεται πλησίον αρχαιολογικού χώρου και δίδονται για την παραμονή της, προσωρινές παρατάσεις μονοετούς διάρκειας.

□       αν υπήρξε περιβαλλοντική μελέτη για την αρχική άδεια και για την τροποποιημένη.

Παράλληλα, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι, κατά του υφιστάμενου Χωροταξικού του ΥΠΕΚΑ, έχουν ασκηθεί προσφυγές ενώπιον του ΣτΕ, από φορείς όλης της χώρας, χωρίς ακόμη να έχουν εκδικαστεί.

Θα πρέπει επίσης να σας ενημερώσουμε, ότι εκτός από την αρχική άδεια υδατοκαλλιέργειας, που χορηγήθηκε για την περιοχή από «Κουκμό» έως «Αποθήκα» -Νοτιοδυτική πλευρά του κόλπου, στη συνέχεια το ΥΠΕΚΑ ενέκρινε ακόμη πέντε άδειες από τη θέση «Γλάρος» έως τη θέση «Αχλαδερή»-Νοτιοανατολική πλευρά του κόλπου, εκεί όπου υπάρχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα οστράκων με ταχύτατη ανάπτυξη, βασιζόμενοι στο νέο Χωροταξικό Σχέδιο του 2011. Καθώς η περιοχή αυτή παρουσιάζει υψηλό αρχαιολογικό ενδιαφέρον η Εφορία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, θα πρέπει να προβεί στις απαγορεύσεις που ορίζει ο νόμος, καθώς για την δημιουργία των εγκαταστάσεων της μονάδας οστρακοκαλλιέργειας, θα

ποντίσουν δομικά υλικά μεγάλου βάρους και η ανεξέλεγκτη κατάδυση θα είναι καθημερινό φαινόμενο στην περιοχή.

 

Αγαπητοί κύριοι

Ο Κόλπος Καλλονής αποτελεί ένα πλούσιο, σπάνιο οικοσύστημα, ένα θαύμα της φύσης, που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος ανάπτυξης θαλάσσιας βιοποικιλότητας της περιοχής του Βορείου Αιγαίου. Αποτελεί ένα φυσικό οστρακοτροφείο- ιχθυοτροφείο, μεγάλων δυνατοτήτων, που καμιά τεχνική επέμβαση δεν μπορεί να υποκαταστήσει. Κάθε εξωτερική ανθρώπινη επέμβαση, εγκυμονεί κινδύνους να διαταράξει το σύστημα, επιβαρύνοντας ανεπανόρθωτα το περιβάλλον. Τρανό παράδειγμα βίαιης αλλαγής της ισορροπίας του κόλπου αποτελεί η εγκατάσταση το 1993 μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας από την K.S.F-που σαν αποτέλεσμα είχε, μέσα σε δυο χρόνια να μετατρέψει τον κόλπο σε βάλτο, αναγκάζοντας την εταιρεία, να εγκαταλείψει το εγχείρημα κάτω από γενική κατακραυγή. Παράλληλα δραστηριότητες τέτοιου είδους με τις καταστροφικές επιπτώσεις τους-στα ψάρια και στα οστρακοειδή- θα βυθίσουν στην ανέχεια και τον οικονομικό μαρασμό τον πληθυσμό της περιοχής, ο οποίος συντηρείται αιώνες τώρα από την απλόχερη προσφορά του πλούτου του κόλπου. Δυο χιλιάδες άνθρωποι-ψαράδες και τα μέλη των οικογενειών τους- κινδυνεύουν να στερηθούν τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους!

Η τεκμηριωμένη προσέγγιση που επιχειρήσαμε παραπάνω καταδεικνύει τους σκοπούς και τους στόχους επιχειρήσεων-ντόπιων και ξένων ή σε συνεργασία-που εποφθαλμιούν να εκμεταλλευτούν τα φυσικά αποθέματα των οστράκων του κόλπου μετερχόμενοι θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους.

Πολύ φοβούμαστε πως οι αρμόδιοι φορείς (ΥΠΕΚΑ κ.α.), που με ευκολία προτείνουν την έγκριση άδειων οστακοκαλλιέργειας στις θέσεις «Γλάρος» «Αχλαδερή», «Κούκμος» και «Αποθήκα», αγνοώντας τις εκκλήσεις και την προτεινόμενη συνεργασία του συνδικαλιστικού οργάνου των αλιέων του νησιού, ή δεν γνωρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Κόλπου Καλλονής, ή οικονομικά συμφέροντα επιβάλλουν τη θέλησή τους στους φορείς. Οι φορείς πρέπει να κατανοήσουν ότι οι βλέψεις αυτών των συμφερόντων είναι η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του κόλπου και όχι η δημιουργία και η παραγωγή.

Η προστασία του κόλπου, για να εξακολουθήσει να αποτελεί πηγή ζωής και πλούτου για τους κατοίκους και το νησί, απαιτεί τη σωστή διαχείριση του, με αυστηρή εφαρμογή της υφιστάμενης Αλιευτικής Νομοθεσίας και της συνεχούς βελτίωσής της προς όφελος του οικοσυστήματος του κόλπου.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ:

□       Ζητάμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να ανακαλέσει άμεσα την υφιστάμενη άδεια χαβαροκαλλιέργειας, ευθυγραμμιζόμενο με την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος και με το περί κοινού δικαίου αίσθημα.

□       Διενέργεια επιστημονικής μελέτης, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας σε συνεργασία με Πιστοποιημένο Ειδικευμένο Κέντρο για το αν είναι δυνατή καιχρήσιμη η χαβαροκαλλιέργεια στον κόλπο. Ποιοί κίνδυνοι εγκυμονούνται για τον Κόλπο και το φυσικό περιβάλλον από μια τέτοια δραστηριότητα

□        Προς τούτο για μια περίοδο πέντε ετών να μην εγκριθεί καμιά άδεια για οστρακοκαλλιέργεια.

Με τιμή

Με αυτές τις προϋποθέσεις, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις,λαμβάνοντας ή υποδεικνύοντας και περιοριστικά μέτρα όπου χρειάζεται, τα οποία θα διασφαλίσουν την προστασία και την αύξηση των φυσικών αποθεμάτων σε ψάρια και οστρακοειδή.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey