Καθυστέρησαν οι επαναπροωθήσεις λόγω των αλληλέγγυων

Κολύμπησαν για να αποτρέψουν τις απελάσεις προσφύγων!

08/04/2016 - 12:37

 Οι τρεις ακτιβιστές συνελήφθησαν και πρόκειται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών

Σαραντα-πέντε πρόσφυγες Πακιστανικής καταγωγής, μεταφέρθηκαν προς απέλαση στο λιμάνι της Μυτιλήνης και σε πλοίο της γραμμής για Δικελί, από τη Μόρια.

Αλληλέγγυοι έπεσαν στη θάλασσα, κολύμπησαν δίπλα σε λιμενικό σκάφος και μπροστά από το τουρκικό καραβάκι όπου είχαν επιβιβαστεί οι πρόσφυγες, προκειμένου να εμποδίσουν απελάσεις. Συνελήφθησαν από το λιμενικό, σύμφωνα με πληροφορίες.

Επίσης, αλληλέγγυες στους πρόσφυγες προσπάθησαν να πλησιάσουν τους πρόσφυγες και συνελήφθησαν από δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ ακολούθησε ξυλοδαρμός.

Είναι η δεύτερη απέλαση που πραγματοποιείται, μετά της Δευτέρας  όπου επαναπροωθήθηκαν 136 πρόσφυγες.

To AΠΕ-ΜΠΕ

Με επεισοδιακό τρόπο ολοκληρώθηκε, στις 8.30 περίπου το πρωί, η πρώτη φάση της δεύτερης επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία. Τέσσερις αλληλέγγυοι στους επαναπροωθούμενους, έπεσαν στη θάλασσα και κολυμπώντας ακόμα και κάτω από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος. έφθασαν οι τρεις από αυτούς και κρεμάστηκαν στην αλυσίδα της άγκυρας του πλοίου «Λέσβος», στο οποίο ήδη είχε ολοκληρωθεί η επιβίβαση 45 Πακιστανών μεταναστών και των συνοδών τους αστυνομικών, εμποδίζοντάς το, για λίγα λεπτά, να αναχωρήσει.
Με παρέμβαση στελεχών του Λιμενικού Σώματος που επέβαιναν σε φουσκωτό σκάφος οι τρεις ακτιβιστές συνελήφθησαν και πρόκειται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών,. Επίσης, έχουν προσαχθεί στο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης ο τέταρτος ακτιβιστής που έπεσε στη θάλασσα και δυο άλλοι, οι οποίοι αποπειράθηκαν να πηδήσουν τα κάγκελα του περίφρακτου χώρου του λιμανιού όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία της επανεισδοχής. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αφεθεί ελεύθεροι.
Τελικά, το πλοίο «Λέσβος» της εταιρείας «Τουργιολ» αναχώρησε για το λιμάνι της πόλης Δικελί, απέναντι από την πόλη της Μυτιλήνης, με 45 μετανάστες. Μαζί τους και ισάριθμοι αστυνομικοί της Frontex, υπεύθυνοι ο καθένας για την ασφάλεια ενός μεταφερόμενου μετανάστη, αλλά και ομάδα ανδρών υπηρεσίας αποκατάστασης τάξης. Η εθνική καταγωγή και των 45 είναι από το Πακιστάν.
Η σημερινή δεύτερη διαδικασία της επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία δεν ολοκληρώθηκε όμως. Η δεύτερη της φάση ξεκίνησε αργά χθες το βράδυ με το πλοίο «Τέρα Τζετ», το οποίο μεταφέρει, από την Κω και τη Σάμο, 80 συνολικά μετανάστες. Το πλοίο αναμένεται να φτάσει στη Μυτιλήνη στις 10 το πρωί και οι επιβαίνοντες σε αυτό θα μετεπιβιβασθούν συνοδεία Αστυνομικών της Frontex στο πλοίο «Ναζλί Ζαλέ» τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ» προκειμένου να μεταφερθούν και αυτοί στο Δικελί της Τουρκίας.
Και αφίξεις
Σημειώνεται ότι την ώρα που, από τη Μυτιλήνη αναχωρούσε το πλοίο «Λέσβος» με τους 45 μετανάστες που απελαύνονταν, στο λιμάνι έμπαινε το σκάφος του Λιμενικού Σώματος που μετέφερε 60 νέους πρόσφυγες και μετανάστες που είχε περισυλλέξει από τα ελληνικά θαλάσσια χωρικά ύδατα.


Στρατής Μπαλάσκας

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey