Στη Λέσβο: 350 Ευρωπαίοι Αστυνόμοι για να ενισχύσουν τη FRONTEX- Δεκάδες ξένα δίκτυα και οργανώσεις

250 πρόσφυγες απελαύνονται το πρωί της Δευτέρας

04/04/2016 - 00:08

Υπό κράτηση βρίσκονται στη Μόρια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία 2.987 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 2.718 έχουν εκφράσει τη βούλησή τους για άσυλο.

Περίπου 250 πρόσφυγες απελαύνονται το πρωί της Δευτέρας, από τη Μυτιλήνη στο Δικελί.

Σε εφαρμογή του σχεδίου επαναπροώθησης στην Τουρκία 350 αστυνομικοί της ΕΕ έχουν καταφτάσει στη Λέσβο για να ενισχύσουν τη FRONTEX.

Ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα, οργανώσεις και εθελοντές έχουν επίσης φτάσει στη Λέσβο.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις απελάσεις έχει προγραμματιστεί για τις 8 το πρωί της Δευτέρας, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, πλησίον του ξενοδοχείου "Blue Sea".

Υπό κράτηση βρίσκονται στη Μόρια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία 2.987 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 2.718 έχουν εκφράσει τη βούλησή τους για άσυλο.

Το βράδυ του Σαββάτου, 100 πρόσφυγες με καταγωγή από το Πακιστάν μεταφέρθηκαν σε πλοίο με προορισμό την Καβάλα, όπου προβλέπεται στη συνέχεια η απέλασή τους στην Τουρκία. 

Στο μεταξύ, οι αφίξεις προσφύγων συνεχίζονται. 

Η ανακοίνωση του "Πλάτανου", για τη Σκάλα Συκαμιάς

"Παρά τη νέα συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να έρχονται στη Σκάλα Συκαμιάς. Χθες τρεις βάρκες βγήκαν σε κοντινές παραλίες, ενώ σήμερα τα ξημερώματα στις 5.00, μία βάρκα με 41 Αφγανούς έφτασε ρυμουλκούμενη στο λιμάνι της Σκάλας. Η νέα συνθήκη περιλαμβάνει την αστυνομία παρούσα σε κάθε επίπεδο και αποκλειστική υπεύθυνη για την μεταφορά και μεταχείριση των νέων προσφύγων. Σημαντικές δυνάμεις της Frontex και της αστυνομίας ήταν στο λιμάνι και σήμερα για να εφαρμόσουν τη νέα συμφωνία που αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες ως κρατούμενους και όχι ως πρόσφυγες και να τους παραλάβουν άμεσα. Μετά την μαζική άρνησή μας να αποχωρήσουμε αν δεν πάρουμε πρώτα τους ανθρώπους στο camp του Πλατάνου για παροχή πρώτων βοηθειών, ρούχων και φαγητών, η αστυνομία υποχώρησε. Καταφέραμε να έρθουν οι άνθρωποι στο camp υπό το ασφυκτικό βλέμμα της Frontex η οποία κάθε λίγο μας φώναζε να βιαστούμε γιατι τα παιδιά τα οποία αλλάζαμε ειναι κρατούμενοι (!) χρεωμένοι σε κείνους.. Στο τέλος μας απείλησαν ότι επειδή οι πρόσφυγες έκατσαν στο camp πολύ ώρα δεν θα τους αφήσουν ξανά.
Από πλευράς μας, δηλώνουμε σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα πρόσφυγα-μετανάστη αβοήθητο και χωρίς τη βασική υποστήριξη της πρώτης γραμμής, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τι σημαίνει η "φιλοξενία" στα χέρια της αστυνομίας, της Frontex και των κέντρων κράτησης."

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey