Διακρίσεις για τα πέντε από τα έξι ελαιόλαδα της Λέσβου στο διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου «Athena»

Πρώτο ελληνικό ελαιόλαδο το «Όλβια»

01/04/2016 - 15:56

Πέντε στα έξι ελαιόλαδα της Λέσβου, που συμμετείχαν στον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου «Athena», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 21 ως τις 22 Μαρτίου, βραβεύτηκαν, όπως αναφέρει ανακοίνωση των διοργανωτών.

Πέντε στα έξι ελαιόλαδα της Λέσβου, που συμμετείχαν στον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου «Athena», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 21 ως τις 22 Μαρτίου, βραβεύτηκαν, όπως αναφέρει ανακοίνωση των διοργανωτών.

Το «Όλβια» της οικογένειας Τζωρτζή, που παράγεται από ελιές βιολογικής γεωργίας (80% Αδραμυτινή και 20% Κολοβή), αναδείχθηκε πρώτο ελληνικό ελαιόλαδο. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 256 δείγματα ελαιολάδου από 10 χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Τυνησία, Ιορδανία, Αργεντινή, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισραήλ και Σλοβενία), ενώ στην 19μελή κριτική επιτροπή συμμετείχαν κριτές από 12 χώρες.

Οι κριτές απένειμαν συνολικά 118 μετάλλια, συγκεκριμένα 35 Χάλκινα, 33 Αργυρά, 43 Χρυσά και 7 Μεγάλα Χρυσά. Καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού, με βαθμολογία 97,5/100, ανεδείχθη το «TreFórt» του παραγωγού Paolo Bonomelli από την περιοχή Veneto της Ιταλίας.

H Ελλάδα συμμετείχε στο «Athena International Olive Oil Competition» με 187 δείγματα (73% του συνόλου), αποσπώντας συνολικά 62 μετάλλια (52,5%) ως εξής: 12 Χρυσά, 21 Αργυρά και 29 Χάλκινα. Ακολουθούν η Ισπανία με 35 μετάλλια (29,5%), τέσσερα από τα οποία Διπλά Χρυσά, η Ιταλία με 10 μετάλλια (8,5%), τρία από τα οποία Διπλά Χρυσά, η Πορτογαλία με 4, το Ισραήλ με 3, η Γαλλία με 2 και οι Σλοβενία και Τυνησία με 1 έκαστη.

Η Πελοπόννησος και η Κρήτη έστειλαν στο διαγωνισμό τα περισσότερα ελληνικά δείγματα, 50% και 23% αντιστοίχως. Ακολουθούν η Μακεδονία με 13% και τα νησιά του Αιγαίου, 12%, με τα μισά δείγματα από τη Μυτιλήνη. Τα υπόλοιπα ελαιόλαδα που συμμετείχαν προήλθαν από την Αιτωλοακαρνανία, τα Δωδεκάνησα, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Θράκη, τα νησιά του Ιονίου και τη Στερεά Ελλάδα, δηλαδή όλη την ελαιοπαραγωγό Ελλάδα.

Εξαίρεση η Μυτιλήνη
Η γεωγραφική κατανομή των ελληνικών διακρίσεων είναι περίπου ισομερής, εάν λάβουμε υπόψη τον αριθμό δειγμάτων που έστειλε η κάθε περιοχή. Η Πελοπόννησος απέσπασε 28 μετάλλια (το 45% των ελληνικών μεταλλίων), η Κρήτη 12 μετάλλια (20%), η Μακεδονία 6 (10%) και ακολουθούν παρόμοια οι υπόλοιπες συμμετέχουσες περιοχές, με μοναδική εξαίρεση τη Μυτιλήνη, από την οποία βραβεύτηκαν τα πέντε από τα έξι ελαιόλαδα που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, μεταξύ των οποίων και το καλύτερο ελληνικό.

Τα αποτελέσματα του «Athena International Olive Oil Competition» και η συνολική επίδοση των ελληνικών ελαιολάδων στο πλαίσιο αυτού είναι συγκρίσιμα με εκείνα των καθιερωμένων διεθνών διαγωνισμών, ενισχύοντας την εγκυρότητά του αλλά και την απόφαση των οργανωτών να διεξαχθεί στη χώρα μας ένας ανεξάρτητος διαγωνισμός ελαιολάδου διεθνούς κύρους και εμβέλειας, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της θέσης του ελληνικού ελαιολάδου στη διεθνή αγορά.

Όλα τα αποτελέσματα, οι κριτές, φωτογραφίες και άλλες πληροφορίες, βρίσκονται στον ιστότοπο του διαγωνισμού www.athenaoliveoil.gr.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey