Ενάντια στη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας είναι ο βουλευτής Γ. Πάλλης:

«Δύναμή μας ήταν, είναι και θα είναι η αλληλεγγύη»

01/04/2016 - 14:41

Την αντίθεσή του στη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το προσφυγικό εξέφρασε ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης εντός της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και μαζί με το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «τα “αδιαπραγμάτευτα” δικαιώματα των προσφύγων δεν είναι αδιαπραγμάτευτα όταν αναιρείται στην πράξη η Συνθήκη της Γενεύης αλλά και το κοινοτικό δίκαιο».

Την αντίθεσή του στη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το προσφυγικό εξέφρασε ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης εντός της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και μαζί με το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «τα “αδιαπραγμάτευτα” δικαιώματα των προσφύγων δεν είναι αδιαπραγμάτευτα όταν αναιρείται στην πράξη η Συνθήκη της Γενεύης αλλά και το κοινοτικό δίκαιο».

Σε κείμενό του στην εφημερίδα «Εποχή», μαζί με άλλα επώνυμα στελέχη από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ότι η συμφωνία «έχει βασικό στόχο τη μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία και όχι την ουσιαστική αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος» ενώ τονίζει ότι η εφαρμογή της «παρουσιάζει εξαιρετικά σοβαρά τεχνικά και νομικά προβλήματα. Η διαρκής επίκληση της τήρησης του διεθνούς δικαίου αποτελεί θετικό στοιχείο, ωστόσο υπονομεύεται από άλλες ρυθμίσεις, που έρχονται σε αντίθεση με τη διεθνή νομιμότητα». Παράλληλα, αναφέρει ότι «η Τουρκία δεν συνιστά ασφαλή τρίτη χώρα».

Προτείνονται κινητοποιήσεις
Στο πλαίσιο αυτής της λογικής, προτείνει κινητοποιήσεις και επαφές: «Αριστερά κόμματα, συλλογικότητες, πολίτες στην Ελλάδα και την Ευρώπη πρέπει, με κάθε τρόπο, να κινητοποιηθούμε δυναμικά, να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας, στους ανθρώπους που κατατρεγμένοι από τον πόλεμο, τη φτώχεια και την καταστροφή, τη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό φτάνουν στην Ευρώπη για να βρουν καταφύγιο. Να αγωνιστούμε για την τήρηση του προσφυγικού δικαίου και της συνθήκης της Γενεύης. Να αντισταθούμε στο κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων και τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία.

Να διεκδικήσουμε ασφαλείς διόδους προκειμένου να υποδεχτούμε τους πρόσφυγες ενάντια στη λογική της Ευρώπης-φρούριο και των κλειστών διαδρόμων. Δύναμή μας ήταν είναι και θα είναι η αλληλεγγύη». Η παραπάνω τοποθέτηση του Γ. Πάλλη είναι φανερό πως έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη βασική επιδίωξη που προωθεί η κυβέρνηση σήμερα με το νομοθετικό πλαίσιο που κατέθεσε στη Βουλή αλλά και με τα όσα έχει αποδεχθεί με τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και αφορά μεταξύ των άλλων τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία και πάντως την αποτροπή των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα νησιά μας.

Η διαφορετική αυτή προσέγγιση προς το παρόν διατυπώνεται στο πλαίσιο του ενδοκομματικού διαλόγου και σε κείμενο σε εφημερίδα, αλλά ως βουλευτής θα κληθεί να πάρει θέση για το νομοσχέδιο για το οποίο σαφώς και σε ορισμένα στοιχεία του έχει άλλη ματιά.

 

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο για το προσφυγικό, που κατατίθεται με τη διαδικασία του επείγοντος, προβλέπει την πλήρη ενσωμάτωση της αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2013/32 για τις κοινές ευρωπαϊκές διαδικασίες στη χορήγηση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας.
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Υποδοχής στο Υπουργείο Εσωτερικών και τη μετονομασία της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, που θα υπάγεται στη συγκεκριμένη γραμματεία, σε Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ). Στο νομοσχέδιο προωθείται, επίσης, η επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας (ασύλου), έτσι ώστε η διαδικασία να μην υπερβαίνει τις 14 ημέρες.

Στο νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνεται η νομοθετική αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλης χώρας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, εν αναμονή μάλλον σχετικών ρυθμίσεων που πρέπει να υιοθετηθούν από την Άγκυρα.

Το ερώτημα όμως είναι πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη η συμφωνία. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», ισχυρίζεται ότι η υπηρεσία Ασύλου, όπως και η αρχή Προσφυγών που κρίνει σε δεύτερο βαθμό τα αιτήματα ασύλου, θα εξετάζει εξατομικευμένα κάθε αίτημα και θα αποφασίζει ανεξάρτητα, χωρίς πολιτική κατεύθυνση, αν θα το κάνει δεκτό, σύμφωνα με τα κριτήρια που θεσπίζει το διεθνές και ελληνικό δίκαιο.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι, ακόμα και χωρίς εμφανή πολιτική κατεύθυνση, τυχόν αποφάσεις επιστροφής προσφύγων στην Τουρκία, οι οποίες θα διαφοροποιούνται κάθετα από τη μέχρι τώρα πρακτική της υπηρεσίας, θα σημαίνουν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πιθανότατα θα επισύρουν αντιδράσεις και κυρώσεις.

 

Ανθή Καραγγελή:
«Απαράδεκτες οι χειροπέδες»



Η συντονίστρια του Κέντρου της Μόριας Ανθή Καραγγελή χαρακτήρισε στο ΑΠΕ απαράδεκτη «τη μεταφορά δύο ασθενών ανθρώπων που φιλοξενούνται στη δομή με χειροπέδες, αφού δεν είναι κρατούμενοι» καθώς και πως κάτι τέτοιο δεν ήταν σε γνώση της.
Η δήλωση έγινε μετά τη σχετική καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για τη μεταφορά στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για εξετάσεις δύο προσφύγων που κρατούνται στο Κλειστό Κέντρο της Μόριας «με αστυνομική συνοδεία και δεμένους με χειροπέδες».
Τέλος, πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υποστήριξαν πως η καταγγελία θα ελεγχθεί, αλλά «προς το παρόν διευκρινίζεται μόνο πως με χειροπέδες μεταφέρεται ασθενής μόνο αν είναι επιθετικός και επικίνδυνος για τον εαυτό του ή τους άλλους».

 

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες των προσφύγων εντός του Κέντρου

2.384 στη Μόρια και πάνω από 1.000 αιτούντες άσυλο


Από τις διαμαρτυρίες στη Μόρια/ Φωτό Τ. Πατσελής

Οι αφίξεις προσφύγων στη Λέσβο συνεχίζονται. Έως χτες το πρωί είχαν φτάσει τους 124, ενώ υπό περιορισμό στο Κλειστό Κέντρο της Μόριας βρίσκονταν 2.384. Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε νέα διαμαρτυρία την Τετάρτη από Αφγανούς που κρατούνται εντός του Κέντρου και ζητούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Ο προβληματισμός των υπηρεσιακών παραγόντων, σύμφωνα με τον Ηλία Μαραβά για την ΕΡα Αιγαίου, έγκειται στο γεγονός πως δεν υπάρχει άλλος χώρος στη Λέσβο κατάλληλος για την κράτηση των μεταναστών και το κέντρο κράτησης της Μόριας, που η χωρητικότητά του είναι για 2.300 άτομα.

Επίσης, άρχισαν να παρουσιάζονται και τα πρώτα προβλήματα όσον αφορά τη διαδικασία απονομής ασύλου, καθώς μεγάλο μέρος όσων κρατούνται στο Κέντρο, πάνω από 1.300 πρόσφυγες, έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα. Οι 7-8 υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ασύλου δεν επαρκούν για τη σχετικά γρήγορη εξέταση των αιτημάτων.

«Ο σημερινός αριθμός υπαλλήλων δεν επαρκεί με βάση τα αιτήματα. Αναμένουμε ενίσχυση από την ερχόμενη εβδομάδα, με συμμετοχή και της EASO (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για το Άσυλο), και με στόχο να φτάσουμε στη Μόρια τους 40 υπαλλήλους», τόνισε στην «Καθημερινή» η Μαρία Σταυροπούλου, διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου.
Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η μη ύπαρξη δευτεροβάθμιας επιτροπής για την απονομή ασύλου, με αποτέλεσμα, εάν απορριφθεί ένα αίτημα ασύλου και κατατεθεί έφεση, να μην μπορεί να εξεταστεί.

«Όσοι αναμένουν εξέταση της έφεσής τους θα παραμένουν στα hot spots, πλην εξαιρέσεων, όπως ασυνόδευτα παιδιά», σημειώνει η κ. Σταυροπούλου. «Το κενό της δευτεροβάθμιας επιτροπής θα καλυφθεί με το νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή», συμπληρώνει.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey