Απλήρωτες οι συνδεδεμένες, μπάχαλο τα οριστικά δικαιώματα

Επιδοτήσεις ακούμε και επιδοτήσεις δε βλέπουμε

24/03/2016 - 14:55

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, κατά πάγια συνήθεια, οι πανελλαδικής κυκλοφορίας αγροτικές εφημερίδες έγραφαν ότι τις επόμενες ημέρες θα πληρωθούν επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτήν τη φορά η αναφορά τους αφορούσε τις λεγόμενες συνδεδεμένες επιδοτήσεις, δηλαδή την πρόσθετη επιδότηση που δικαιούνται ορισμένες κατηγορίες παραγωγών, όπως είναι οι παραγωγοί σιτηρών, οι παραγωγοί οσπρίων, οι παραγωγοί αιγοπρόβειου γάλακτος κ.λπ.

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, κατά πάγια συνήθεια, οι πανελλαδικής κυκλοφορίας αγροτικές εφημερίδες έγραφαν ότι τις επόμενες ημέρες θα πληρωθούν επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτήν τη φορά η αναφορά τους αφορούσε τις λεγόμενες συνδεδεμένες επιδοτήσεις, δηλαδή την πρόσθετη επιδότηση που δικαιούνται ορισμένες κατηγορίες παραγωγών, όπως είναι οι παραγωγοί σιτηρών, οι παραγωγοί οσπρίων, οι παραγωγοί αιγοπρόβειου γάλακτος κ.λπ.

Οι μέρες πέρασαν και η επιδότηση δεν πληρώθηκε. Ελέγξαμε την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ και διαπιστώσαμε ότι η τελευταία ανακοίνωση για πληρωμή επιδότησης είχε εκδοθεί στις 2 Φεβρουαρίου. Ψάξαμε το θέμα για να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει. Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο μπορεί να φανταστεί κάθε αγρότης, είναι πολύ χειρότερα.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι στην καλύτερη περίπτωση η πληρωμή των συνδεδεμένων επιδοτήσεων θα γίνει περί τα τέλη του Απριλίου.

Όπως έγκαιρα είχε γράψει το «Ε», ο υπολογισμός των συνδεδεμένων ενισχύσεων αποδεικνύεται μεγάλο βάσανο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στον υπολογισμό της συνδεδεμένης επιδότησης των αιγοπροβάτων. Κατά έναν εξαιρετικά περίεργο τρόπο, τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τον αριθμό των αιγοπροβάτων που εκτρέφονται στη χώρα δε συμφωνούν με τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι κτηνοτρόφοι.

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που δήλωσαν οι κτηνοτρόφοι προκύπτουν από τα μητρώα αιγοπροβάτων που κάθε χρόνο θεωρούνται από τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες. Βέβαια οι τελευταίες δεν ελέγχουν την ακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται στα μητρώα αιγοπροβάτων, απλώς τα σφραγίζουν.

Η σεναριολογία δεν έχει τέλος
Προβληματικό αποδεικνύεται και το δεύτερο βασικό κριτήριο για την πληρωμή της επιδότησης, που είναι η ποσότητα γάλακτος που παράγει κάθε παραγωγικό ζώο. Το όριο έχει τεθεί στα 120 κιλά γάλα ανά ζώο. Κατά έναν περίεργο τρόπο, εμφανίζονται οι κτηνοτρόφοι πολλών περιοχών της χώρας να μην καλύπτουν το κριτήριο αυτό. Κατά έναν εξίσου περίεργο τρόπο ωστόσο, εμφανίζονται να καλύπτουν αυτό το κριτήριο οι κτηνοτρόφοι νομών στους οποίους είναι εγκαταστημένες οι μεγάλες βιομηχανίες επεξεργασίας γάλακτος της χώρας.

Αν στα δύο παραπάνω κριτήρια προστεθεί και εκείνο της ποιότητας του παραγόμενου γάλακτος με βάση το μικροβιακό φορτίο του προϊόντος, τότε γίνεται αντιληπτό ότι η συνδεδεμένη επιδότηση για τους κτηνοτρόφους αιγοπροβάτων θα πάει στα χέρια ενός πολύ μικρού αριθμού παραγωγών.
Στο σημείο αυτό αρχίζουν τα σενάρια για το ύψος της επιδότησης. Θα είναι 7 ευρώ, θα είναι 3,5 ευρώ, θα είναι 2 ευρώ. Και η σεναριολογία δεν έχει τέλος. Στην πραγματικότητα κανείς δε μπορεί να γνωρίζει ποιο θα είναι το τελικό ύψος της επιδότησης.

Τα δικαιώματα επιδότησης
Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, στις αρχές του Απριλίου προσδιορίζεται ότι θα ολοκληρωθεί ο υπολογισμός των οριστικών δικαιωμάτων επιδότησης των παραγωγών της χώρας ώστε να πληρωθεί το υπόλοιπο 10% της βασικής ενίσχυσης και το λεγόμενο πρασίνισμα, δηλαδή η επιδότηση που δίνεται για την τήρηση των φιλοπεριβαλλοντικών κανόνων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Για να εκδοθούν τα δικαιώματα επιδότησης θα πρέπει να εξετασθούν οι 400.000 ενστάσεις που έχουν κατατεθεί, κάτι που είναι αδύνατο να γίνει σε διάστημα δύο ή τριών μηνών. Κατά συνέπεια, εκτιμούμε ότι δεν πρόκειται να πληρωθούν ούτε αυτές οι επιδοτήσεις ως το τέλος του Απριλίου, όπως έχει σπεύσει να  ανακοινώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η μεγάλη καθυστέρηση στον υπολογισμό των δικαιωμάτων επιδότησης του 2015 καθυστερεί την έναρξη της διαδικασίας για το 2016. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, η κατάθεση των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης των παραγωγών πρέπει να ξεκινάει το Φεβρουάριο και να ολοκληρώνεται ως τις 15 του Μάη κάθε χρόνο. Οι αιτήσεις που κατατίθενται μετά τις 15 του Μάη είναι εκπρόθεσμες και στην επιδότηση που δικαιούνται να λάβουν οι παραγωγοί των εκπρόθεσμων αιτήσεων επιβάλλεται παρακράτηση.

Άγνωστο οι νέες αιτήσεις
Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσει η κατάθεση των αιτήσεων για το 2016, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχουν υπολογιστεί τα δικαιώματα επιδότησης του 2015. Τα τελευταία θα αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα γίνει ο υπολογισμός των δικαιωμάτων του 2016.

Μετά τον υπολογισμό των δικαιωμάτων του 2015 και πριν ξεκινήσει η κατάθεση των αιτήσεων για το 2016, θα πρέπει να μεσολαβήσει η διαδικασία των μεταβιβάσεων. Δηλαδή η διαδικασία όπου ο ένας αγρότης μεταβιβάζει τα δικαιώματα επιδότησης που κατέχει σε άλλο αγρότη, είτε γιατί πούλησε την ιδιοκτησία του είτε γιατί απλά θέλει να μεταβιβάσει τα δικαιώματα επιδότησης που κατέχει.

Συνήθως αυτή η διαδικασία γίνεται μεταξύ των αγροτών και των παιδιών τους.
Τα προηγούμενα χρόνια η διαδικασία αυτή ξεκινούσε έναν μήνα πριν από την περίοδο κατάθεσης των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης.

Έτσι, όταν ξεκινούσε η κατάθεση των αιτήσεων, ήταν ξεκάθαρο ποιοι παραγωγοί θα κατέθεταν αίτηση και ποιοι όχι. Φέτος τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι ξεκάθαρο. Επιπλέον, δεν έχει διευκρινιστεί αν κατά τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων επιδότησης θα γίνει παρακράτηση του 20% ή όχι.

Οι κοινοτικοί κανονισμοί δίνουν τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να παρακρατούν ένα μέρος των δικαιωμάτων επιδότησης που μεταβιβάζονται προκειμένου να δημιουργήσουν εθνικό απόθεμα. Η διαδικασία για δημιουργία εθνικού αποθέματος, που είχε θεσπιστεί με την προηγούμενη ΚΑΠ, δηλαδή η παρακράτηση ενός ποσοστού επί της επιδότησης για το σύνολο των παραγωγών, καταργήθηκε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey