Ανατολικός Μαλλιόντας 1

Ο Μαλλιόντας

23/03/2016 - 16:12

Ο Μαλλιόντας είναι μια βαθειά χαρακιά στα ηφαιστειακά πετρώματα του δυτικού νησιού, ένα όνομα που κρύβει την αρχή του, ένα ποτάμι μεγάλο ανάμεσα στα μεσοτοπίτικα και αγρίτικα βουνά.

Ο Μαλλιόντας είναι μια βαθειά χαρακιά στα ηφαιστειακά πετρώματα του δυτικού νησιού, ένα όνομα που κρύβει την αρχή του, ένα ποτάμι μεγάλο ανάμεσα στα μεσοτοπίτικα και αγρίτικα βουνά.

5,5 περίπου χιλιόμετρα, ο Ανατολικός Μαλλιόντας

Κάτω, στην εκβολή του στο Αιγαίο, σχημάτισε με τις πέτρες και τα χώματα που κατεβάζει, έναν υπέροχο κάμπο, το Χρούσο!

…με τον Αϊ Λια

Όλη του όμως η δύναμη και η ιστορία του, ξεκινά πάνω από το μεγάλο γεφύρι που το περνά ο δρόμος μετά τις ελικοειδείς κατεβασιές του δρόμου, αφού περάσουμε το Μεσότοπο.


…και το βράχο του Λυτρού ένα γύρο

Εκεί ακριβώς ενώνονται τα δύο του μεγάλα κλαδιά, ο βορινός και ο ανατολικός Μαλλιόντας.


Με το ρέμα του Πορτού

Βέβαια, όπως γράψαμε στην ενότητα του Πορτού, κάτω από το γεφύρι ρίχνει τα νερά του και το παραπόταμο από αυτή την περιοχή.


…να ενισχύει τα δύο ποτάμια

Ο βορινός Μαλλιόντας, το ποτάμι που υπήρξε κομμάτι του Μεσότοπου, αφού εκεί ζούσαν, καλλιεργούσαν, τραγουδούσαν οι κάτοικοι του, κατάφυτος από πλατάνια, ιτιές αλλά και λεύκες και περιβόλια, έχει περιγραφεί από πολλούς, αμέτρητες φορές.

…που ενώνονται πριν το γεφύρι

Οι πηγές του Αγίου Κωνσταντίνου που διατηρούσαν ένα μοναδικό «εν παραλλήλω υδρομυλικό σύστημα» 14 υπέροχων νερόμυλων, το χωριουδάκι του 1548 με το ίδιο όνομα, τα αρχαία οχυρά στις γύρω πλαγιές, αποτελούν έναν ολόκληρο τόμο ιστορίας.


Στην ένωση ελιές, μυγδαλιές, λεύκες και περιβολάκια

Μέχρι τα βορειότερα άκρα του, που συναντά τις απαρχές του Βούλγαρη, προς τα Χύδηρα.


…με το Κακόβουνο και τη Βίγλα να δεσπόζουν

Ο ανατολικός Μαλλιόντας έρχεται από τη μεριά της Άγρας. Είναι πιο γυμνός, περιβάλλεται από μια άγρια, επιβλητική ομορφιά και έτσι είναι τόσο μεσοτοπίτικος (μέχρι τις «Πόρτες», 4 περίπου χιλιόμετρα), όσο και αγρίτικος (αρχικό τμήμα, 1,25 χλμ.). Αυτό το ποτάμι το περιβάλλουν από το νοτιά, τα υψώματα του μεσοτοπίτικου Έξυμνου, και η κορύφωση του αγρίτικου Χαλαντρόκαστρου.

…μα και τις μυγδαλιές να ανθίζουν παντού

Από το βοριά, το Κακόβουνο, με την ιδιαίτερη διαμόρφωση των βράχων του, συνεχίζεται με το ύψωμα της Βίγλας, που δεσπόζει στο άνω ποτάμι.

…μοναδικές πινελιές

Είναι περιοχές «αρχέγονες», πλασμένες από τα ηφαίστεια αλλά και σημαδεμένες από το χέρι του ανθρώπου. Ενός ανθρώπου, ένα με την πέτρα, με την αχλαδιά αλλά και με τη μυγδαλιά που ανθίζει και φωτίζει τον καφετί περίγυρο!

Οι απαρχές

Ενός ανθρώπου, που, όπως θα δούμε, κατοίκησε εκεί επί χιλιετίες, έχτισε χωριά, ντάμια, μάντρες, αλώνια, οχυρωματικά έργα, εκκλησιές, πηγάδια, χώρισε τον τόπο με μοναδικούς ξεροτρόχαλους τοίχους χιλιομέτρων, έστησε σέτια και καλλιέργησε το αμπέλι και τα σιτηρά, και τυροκομά το γάλα χιλιάδων προβάτων που τα βλέπεις παντού, ασπρόμαυρες, κινούμενες πινελιές, στον τραχύ περίγυρο. Αυτόν τον τόπο θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε*.


…έχουν φόντο το βράχο του «Κάστρου»!

* Σ’ αυτή την ωραία περιπέτεια συμμετείχαν οι Μικαέλα και Μάκης Παυλέλης και ο Στρατής Βογιατζής (στο Άνω Ποτάμι).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey