Μας ζητούν προληπτική λογοκρισία!

12/03/2016 - 13:59

Το εξώδικο, αφού κάνει τις επισημάνσεις και τις επικρίσεις του επί του επίμαχου δημοσιεύματος, καταλήγει με... απειλητικό ύφος στη νουθεσία να απέχουμε από παρόμοια δυσφημιστικά εναντίον τους δημοσιεύματα στο μέλλον και να μην ξανα-ασχοληθούμε με την «Ηλιακτίδα» στο μέλλον, επιβάλλοντάς μας ούτε λίγο ούτε πολύ σε προληπτική λογοκρισία, διαφορετικά δηλώνει ότι θα παραπεμφθούμε στη δικαιοσύνη!

Εξώδικη διαμαρτυρία λάβαμε το μεσημέρι της Παρασκευής από την «Ηλιακτίδα» και την πρόεδρό της Βασ. Ανδρεαδέλλη κι ενώ είχαμε ολοκληρώσει το δεύτερο ρεπορτάζ με τις διευκρινίσεις των δύο ΜΚΟ, όπου η ΑΜΚΕ «Ηλιακτίδα», με απειλητικό ύφος προς την εφημερίδα μας, ανέφερε ότι πρέπει να συμπεριλάβουμε τα λεγόμενά της έως την ερχόμενη Τρίτη. Θα ήταν αδιανόητο για το «Ε» να μη δώσει βήμα σε όσους εμπλέκονται σε ένα δημοσίευμά του, γεγονός που το έπραξε αρχικά και τηλεφωνικώς αλλά και σήμερα, δημοσιεύοντας την απαντητική επιστολή της «Ηλιακτίδας». Όποιος παρακολουθεί το «Ε» αυτό το γνωρίζει και για το λόγο αυτό δεν κατανοούμε το λόγο του εξωδίκου προς την εφημερίδα μας.

 

Υποδείξεις και για ρεπορτάζ

Σε ό,τι αφορά τα περί υπόδειξης της «Ηλιακτίδας» για τη διενέργεια του ρεπορτάζ και για το ότι θα μπορούσαμε να την επισκεφτούμε, αποσαφηνίζουμε ότι δεν είμαστε ελεγκτικός μηχανισμός για να επιτηρούμε και να ελέγχουμε τα έγγραφά της. Υποχρέωσή μας ήταν να διασταυρώσουμε τα όσα πληροφορηθήκαμε για τη συγκεκριμένη υπόθεση και γι’ αυτό επικοινωνήσαμε με την πρόεδρο για τις ανάγκες του ρεπορτάζ.

Η επικοινωνία που είχαμε με την κ. Ανδρεαδέλλη αρκούσε για να μας δώσει τις διευκρινίσεις που εκ των υστέρων με την απάντησή της έσπευσε να δώσει για να ενημερώσει τα όσα ενδιαφέρουν την κοινή γνώμη. Αντ’ αυτού επέλεξε τη μορφή εξώδικου, ενώ για ορισμένα από τα ερωτήματα που θέταμε στο σχετικό ρεπορτάζ δεν υπήρξαν απαντήσεις ούτε από την απαντητική επιστολή ούτε από το εξώδικο. Αυτό λοιπόν που αναγράφεται στο εξώδικο είναι ότι έγινε πρόχειρος διαγωνισμός για τα διαμερίσματα και τις λοιπές υπηρεσίες, εφόσον επρόκειτο για ποσό που κινείται μεταξύ των 15.000 ευρώ και 45.000 ευρώ.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό της «Ηλιακτίδας», όπως πληροφορούμαστε από το εξώδικο, συντάχθηκε και αποφασίστηκε από το Δ.Σ. της εταιρείας στις 26 Ιουλίου 2015, και επισημαίνει το εξώδικο, ότι από 15.000 έως 45.000 ευρώ αρκεί η διεξαγωγή πρόχειρου διαγωνισμού και η κατάθεση τριών προσφορών. Και η συγκεκριμένη χρηματοδότηση είχε προϋπολογισμό, όπως γνωρίζουμε 45.000 δολάρια, δηλαδή 41.447,91 ευρώ και άρα αρκούσε ο πρόχειρος διαγωνισμός και όχι δημόσιος! Ο δημόσιος διαγωνισμός, όπως σημειώνεται στο ίδιο εξώδικο, απαιτείται από 45.000-206.000 ευρώ.

Ακόμα, εξηγείται ότι στο κόστος του προγράμματος συνυπολογίζονται όλες οι δαπάνες, γεγονός που δεν αποσαφηνιζόταν στο site της ΜΚΟ «Solidarity Now». Γι’ αυτήν την παράλειψη οδηγηθήκαμε στη διαδικασία διαίρεσης των 45.000 δολαρίων (το ύψος της δωρεάς) δια 3 διαμερίσματα, δια 5 μήνες για να υπολογιστεί το ημερήσιο κόστος του προγράμματος. Κι αυτό γιατί, ενώ η δωρεά αναφερόταν στη φιλοξενία 20 προσφύγων, όμως -όπως αναφέρουν στις απαντητικές επιστολές και οι δύο οργανώσεις- εν τέλει φιλοξενήθηκαν 106 πρόσφυγες.

 

Ζητά να μην τους «ενοχλούμε»

Το εξώδικο, αφού κάνει τις επισημάνσεις και τις επικρίσεις του επί του επίμαχου δημοσιεύματος, καταλήγει με... απειλητικό ύφος στη νουθεσία να απέχουμε από παρόμοια δυσφημιστικά εναντίον τους δημοσιεύματα στο μέλλον και να μην ξανα-ασχοληθούμε με την «Ηλιακτίδα» στο μέλλον, επιβάλλοντάς μας ούτε λίγο ούτε πολύ σε προληπτική λογοκρισία, διαφορετικά δηλώνει ότι θα παραπεμφθούμε στη δικαιοσύνη!

Αποφεύγουμε να σχολιάσουμε τις προθέσεις μιας κατά τα άλλα αλληλέγγυας ΑΜΚΕ και επιμένουμε να εξηγούμε: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. Η δημοσίευση κακώς κειμένων και παραλείψεων δε συνιστά δυσφήμιση, αλλά καθήκον της δημοσιογραφίας και της ελευθεροτυπίας, τις οποίες θα συνεχίζουμε να υπηρετούμε παρά τις απειλητικές «συμβουλές». Εις το επανιδείν, λοιπόν...

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey