Πορτός 5

Ο βράχος του «Λυτρού»

02/03/2016 - 16:47

Του «Λυτρού ο Ράχτης»*, ο «Βράχος», δεσπόζει και στην ιστορία του Πορτού, αφήνοντας τα ερωτήματα ανοιχτά σε πολλές ερμηνείες. Μια από αυτές θα ‘ναι και η παρακάτω! Γιατί βράχος του «Λυτρού»; Μήπως του «λυτροπιού», του Αϊ Γιάννη, μιας λατρείας του αγίου τούτου, στη βορινή πλευρά του βράχου; Εκεί ανηφορίζει η πλαγιά και μετά τρία μεγάλα σέτια, τρία τεχνητά στην πλαγιά, κλιμακωτά επίπεδα, μια φωλιά που θα μπορούσε να είναι φύσει οχυρωμένη, φιλοξενούσε το μικρό Μοναστηράκι, που ήλεγχε τη γύρω περιοχή, ίσως ένα μικρό αστικό μοναστήρι, ανάμεσα στους μικρούς οικισμούς του ορεινού κάμπου.

Του «Λυτρού ο Ράχτης»*, ο «Βράχος», δεσπόζει και στην ιστορία του Πορτού, αφήνοντας τα ερωτήματα ανοιχτά σε πολλές ερμηνείες.


…με το μοναστηράκι σκαλωμένο πάνω του

Μια από αυτές θα ‘ναι και η παρακάτω! Γιατί βράχος του «Λυτρού»; Μήπως του «λυτροπιού», του Αϊ Γιάννη, μιας λατρείας του αγίου τούτου, στη βορινή πλευρά του βράχου;


…οχυρωμένο

Εκεί ανηφορίζει η πλαγιά και μετά τρία μεγάλα σέτια, τρία τεχνητά στην πλαγιά, κλιμακωτά επίπεδα, μια φωλιά που θα μπορούσε να είναι φύσει οχυρωμένη, φιλοξενούσε το μικρό Μοναστηράκι, που ήλεγχε τη γύρω περιοχή, ίσως ένα μικρό αστικό μοναστήρι, ανάμεσα στους μικρούς οικισμούς του ορεινού κάμπου.


…με το νέο κτίσμα στη θέση του παλιού

Ανηφορίζει το μονοπάτι και εμείς θα πάμε στο μεσαίο επίπεδο, το οποίο φιλοξενούσε το μικρό καθολικό του και ίσως ακόμα ένα μικρό πρόσκτισμα στη δυτική πλευρά.


Τα θεμέλια του

Εδώ επάνω φαίνεται το θεμέλιο του παλιού ναού και δυστυχώς, επάνω σ’ αυτό, χωρίς καμιά επίβλεψη της αρμόδιας υπηρεσίας, κτίστηκε ένα καινούργιο πετρόχτιστο εκκλησάκι.


…τα μέλη

Μέσα σ’ αυτό, σώζονται χαμηλά, ο νότιος τοίχος με κομμάτια από τοιχογραφίες, δυστυχώς αποκολλημένες, κόκκινες, γκρίζες, λευκές με απλά σχήματα και ταινίες, χωρίς αγιογραφίες.


…με τους τοίχους του παλιού

Μήπως αυτά μαρτυρούν την εποχή των Ισαύρων, την εποχή της Εικονομαχίας, τον 8ο μ.Χ. αιώνα;


…και ξεκολλημένες τοιχογραφίες

Υποθέσεις! Ένα κομμάτι διατηρεί ένα μεγάλο «Μ»! Ανάμεσα στα ερείπια υπάρχουν και μαρμάρινα αρχιτεκτονική μέλη, ενώ η κεραμική είναι άφθονη και συμπεριλαμβάνει αυτά τα υπέροχα εφυαλωμένα κομμάτια αγγείων, έργα τέχνης!


…και κεραμική

Το ερώτημα είναι ο τεράστιος σωρός από πέτρες, κεραμική αλλά και κομμάτια του καλύμματος των τοιχογραφιών που έπεσαν στο κατώτερο επίπεδο από το κτίσμα που αντικαταστάθηκε από το ναΐσκο! Τι έγινε εκεί επάνω;


…και σωρό τα γκρεμισμένα κομμάτια

Τι γνωρίζει η αρμόδια υπηρεσία γι’ αυτό το κτίσμα που υπάρχει τώρα; Τι υπήρχε εκεί πριν; Υπάρχουν σε πολλά τέτοια ερείπια, τοίχοι με τοιχογραφίες; Δεν νομίζω!


…από το καινούργιο που έγινε εκεί

*Μαζί ήταν η Μικαέλα και ο Μάκης Παυλέλης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey