H B. Θάνου μήνυσε τον καθηγητή Στ. Τσακυράκη

25/02/2016 - 19:08

Σε απάντησή του ο κ. Τσακυράκης χαρακτηρίζει νομικά έωλη και θεσμικά επικίνδυνη τη μήνυση. 

Tον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής, Σταύρο Τσακυράκη μήνυσε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου επειδή της άσκησε δημόσια κριτική για την πρωτοβουλία της να απευθύνει επιστολή διαμαρτυρίας στους Ευρωπαίους συναδέλφους της τις κρίσιμες ημέρες λίγο πριν από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015. Σε απάντησή του ο κ. Τσακυράκης χαρακτηρίζει νομικά έωλη και θεσμικά επικίνδυνη τη μήνυση.

«Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου συγχέει την άσκηση κριτικής, που αποτελεί απόλυτο δικαίωμα κάθε πολίτη, ιδιαίτερα όταν αφορά δημόσια πρόσωπα, με την εξύβριση και τη δυσφήμηση.» απαντά ο κ. Τσακυράκης και τονίζει: «Θα επανέλθω αναλυτικά σε όσα μου καταλογίζει στη μήνυσή της. Περιορίζομαι να αναφέρω ότι ισχυρίζεται πως το περιεχόμενο του σχολίου μου ενείχε “μείωση του κύρους του αξιώματος, ήτοι αυτού της προέδρου του Αρείου Πάγου, που η Πολιτεία μου ενεπιστεύθη και που δικαιούμαι να απολαμβάνω”».

Η κ. Θάνου αναφέρει στη μήνυση: «Εγκαλώ τον Στ. Τσακυράκη, εξαιτούμαι δε τη νόμιμη τιμωρία αυτού καθόσον ο ίδιος ως κάτοχος σελίδας στο διαδίκτυο προέβη σε βάρος μου σε πράξεις και παραλείψεις

οι όποιες κατά την άποψή μου στοιχειοθετούν εγκλήματα κατά της τιμής μου και ειδικότερα αυτά της εξύβρισης και της δυσφήμησης κατ’ εξακολούθηση». Στη συνέχεια η Β. Θάνου αναφέρεται σε παραβίαση εκ μέρους του Σταύρου Τσακυράκη διατάξεων του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ με αναλυτικό τρόπο.

 

«Λειτουργεί εκφοβιστικά»

Ο καθηγητής, υποστηρίζοντας τη θέση του αναφέρεται σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που χαρακτηρίζουν αξιολογικές πολύ χειρότερες κρίσεις, ενώ η αναφορά ότι «μιλά ως πολιτικάντης» είναι ακόμη πιο φανερό ότι αποτελεί αξιολογική κρίση και συνεχίζει: «Εν ολίγοις, πρέπει να διαθέτει κάποιος πολύ πτωχά νομικά για να υποστηρίξει ότι το σχόλιό μου αποτελεί εξύβριση ή δυσφήμηση. Επ’ αυτού τόσο οι συνάδελφοί μου καθηγητές Νομικής όσο και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών οφείλουν να πάρουν θέση. Η άσκηση μήνυσης από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου σε δικηγόρο για επικριτικά σχόλια είναι θεσμικά επικίνδυνη διότι, εκ των πραγμάτων, λειτουργεί εκφοβιστικά.

Ζητεί από συναδέλφους της δικαστές να δικάσουν την υπόθεση. Ας μην ξεγελιόμαστε, αυτή η μήνυση πρέπει να πάει κατευθείαν στο καλάθι των αχρήστων. Υπό άλλες συνθήκες, θα ήμουν απαρηγόρητος, αν με εγκαλούσαν για παραβίαση δικαιωμάτων των άλλων. Ομως, ειλικρινά, όχι μόνο δεν είμαι απαρηγόρητος, αλλά αισθάνομαι μεγάλη τιμή για τη μήνυση που ασκήθηκε εναντίον μου από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Τη θεωρώ, κατά κάποιον τρόπο, αναπόφευκτη συνέπεια των αγώνων που έχω δώσει στη ζωή μου».

 

Το «Ποτάμι»

Σε ανακοίνωσή του, το «Ποτάμι» αναφέρει: «Πρόκειται για πρωτοφανή ενέργεια που δείχνει ανάγλυφα ότι επιδιώκεται η φίμωση κάθε κριτικής φωνής. Πιστεύουμε ότι η "έγκληση" κατά του Σταύρου Τσακυράκη θα έχει την ίδια τύχη με την "καταγγελία" της Προέδρου κατά δύο ανωτάτων εισαγγελέων που μόλις πριν λίγες ημέρες κρίθηκε από τα αρμόδια όργανα ως αβάσιμη, με αποτέλεσμα να τεθεί στο αρχείο γιατί στη χώρα μας πάντα θα υπάρχουν ακέραιοι δικαστικοί λειτουργοί που δε θα σκύβουν το κεφάλι και δε θα δέχονται να εξυπηρετούν πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες.»

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey