Πορτός 4

Στην Ερεσό

24/02/2016 - 16:37

Ο Βράχος. Εκεί στον ορεινό κάμπο, αυτό που δεσπόζει είναι ο «βράχος», του «λυτρού ο ράχτης», ένα από τα γεωλογικά αξιοθέατα, που είναι όπως τα άλλα ένα γύρο, αλλά είναι πολύ κοντά. Και πίσω του, η συντροφιά του, ο υψηλότερος Σκούντος.

Ο Βράχος. Εκεί στον ορεινό κάμπο, αυτό που δεσπόζει είναι ο «βράχος», του «λυτρού ο ράχτης», ένα από τα γεωλογικά αξιοθέατα, που είναι όπως τα άλλα ένα γύρο, αλλά είναι πολύ κοντά. Και πίσω του, η συντροφιά του, ο υψηλότερος Σκούντος.


…με τον Σκούντο

Ο βράχος, ένας «θόλος» από καφετιά - κοκκινωπή ηφαιστειακή πέτρα, ένας «κώνος λάβας» που πάγωσε καθώς έβγαινε σε στήλες (στηλοειδής λάβα), και αφού διαβρώθηκε στις χιλιετίες το σαθρό περίβλημα, έμεινε εκεί να στοιχειώνει τον τόπο και τη φαντασία των ανθρώπων.


…επιβλητικός

Από τη νότια πλευρά, προς το δρόμο, δείχνει όλη του τη μεγαλοπρέπεια, ενώ από το βοριά, μια καμπούρα τον «κατεβάζει» και τον ενώνει με τον Σκούντο.


…σημαδεμένος

Στη δυτική του πλευρά, οι ρωγμές στο σώμα του, με τα νερά που «ιδρώνει», γεμίζουν από μια μικρή φτέρη (το Polypodium interjectum), ενώ στα επίπεδα γύρω του με τις αστιβές και τα θεμέλια, ανθίζει η ντίβα του νησιού, ο μικρός κρόκος (Crocus pallasii).


…από τη μικρή φτέρη

Καθώς αφήνουμε την άσφαλτο και ακολουθούμε το χωματόδρομο προς αυτόν, αριστερά μας, το νερό έχει χαράξει βαθειά τα βράχια, και το παραπόταμο του Χαλάντρα, είναι γεμάτο βυθίσματα, στενά περάσματα και βράχους λόγχες, ένα τοπίο επιβλητικό, μοναδικό, που σχηματίζει καταρράκτες στις μικρές χαράδρες, Ο ένας φαίνεται από το δρόμο, αλλά ο πιο εντυπωσιακός βρίσκεται ΒΔ του πρώτου.


…και ένα γύρο ο κρόκος

Χάνεσαι στην τραχεία και άγρια ομορφιά με σύντροφο το σφύριγμα του τσοπανάκου ! Εκεί στις τρύπες των βράχων και των μικρών σπιτιών , οικοδομεί με λάσπη τη μακρόστενη, σαν φλασκί, φωλιά του.


Εκεί και τα βράχια

Εδώ, επάνω στο δρόμο, συναντάς και μοναδικές φυσικές κατασκευές, όπου ο θρυμματισμός της επίπεδης επιφάνειας των βράχων, σχηματίζει «δομές» που μοιάζουν με τα τείχη της Λεσβίας δομής !* Μήπως και είδαν αυτά τότε και κατασκεύασαν «κατ’ εικόναν και ομοίωσιν»; Αστείοι συνειρμοί που γεννιούνται όμως από την αρμονία του καλεμιού της φύσης.


…με τη φυσική «Λεσβία Δομή»

*Η έρευνα έγινε από εδώ και πέρα με το Μάκη και τη Μικαέλα Παυλέλλη!


…και παραδίπλα ο ποταμός

Μάλιστα ο Μάκης είχε παρουσιάσει αυτές τις υπέροχες φυσικές ιδιοτροπίες.


…με τους καταρράχτες

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey