Τι είπε η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής για την παρέμβαση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Με τη γιαγιά Αιμιλία και τον ψαρά από τη Συκαμιά η Μπολτρίνι- Βίντεο

14/02/2016 - 01:08

Η Πρόεδρος της ιταλικής Βουλής συνομίλησε με τις γιαγιάδες της Λέσβου δηλώνοντας πως αισθάνεται υπερήφανη για αυτές. Επίσης συναντήθηκε και με τον 40χρονο ψαρά επίσης υποψήφιο για Νόμπελ ειρήνης, Στράτο Βαλαμιό

Τη Λέσβο και τις διάσημες γιαγιάδες του νησιού επισκέφτηκε η Πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι, συνοδευόμενη από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Η Πρόεδρος της ιταλικής Βουλής συνομίλησε με τις γιαγιάδες της Λέσβου δηλώνοντας πως αισθάνεται υπερήφανη για αυτές. Επίσης συναντήθηκε και με τον 40χρονο ψαρά επίσης υποψήφιο για Νόμπελ ειρήνης, Στράτο Βαλαμιό

Δείτε το βίντεο του ALPHA

 

 

Η συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την πεποίθησή της ότι η Ευρώπη πρέπει να πάει σε μία μεγαλύτερη ολοκλήρωση, αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι η ανάπτυξη είναι εφικτή μόνο αν γίνουν ευρωπαϊκές επενδύσεις, τόνισε η πρόεδρος της Ιταλικής Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ. Επισήμανε την ανάγκη ενός Ευρωπαίου υπουργού οικονομικών που δεν θα βρίσκεται εκεί μόνο για να ελέγχει τους λογαριασμούς, αλλά θα έχει ειδικό κατάλληλο «πορτοφόλι» και όχι, όπως τώρα μόνο το 1% του ΑΕΠ της ΕΕ, και θα έχει στο πλάι του έναν υπουργό επί της πραγματικής οικονομίας και των κοινωνικών θεμάτων. «Εμείς πρέπει να καταφέρουμε να γίνουμε μία ομοσπονδιακή ένωση κρατών» είπε.
Γι αυτό εξέφρασε την ικανοποίησή της «που ο Έλληνας πρόεδρος της Βουλής Βούτσης θα υπογράψει την Διακήρυξη «Περισσότερη Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση: Ο δρόμος που πρέπει ν' ακολουθήσουμε», μια δική της πρωτοβουλία «που θέτει τα κοινοβούλια στη πρώτη γραμμή», τονίζοντας ότι καθώς η Ελλάδα είναι το 11ο κοινοβούλιο που την υπογράφει, «είμαστε μαζί σε αυτή τη μάχη που θέλει να πει ένα και μόνο πράγμα: Εμείς πιστεύουμε δυναντά στην Ευρώπη, αλλά μια Ευρώπη που θα μπορεί να μας κάνει να την ερωτευτούμε, όχι μία Ευρώπη που μας απωθεί. Θέλουμε να προσπαθήσουμε ώστε αυτή η Ευρώπη να είναι πιο ικανή να δώσει απαντήσεις στους πολίτες της».

Η κα Μπολντρίνι εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι ο Έλληνας πρόεδρος της Βουλής θα θελήσει σήμερα να ανοίξει την ελληνική δημόσια διαβούλευση για τους πολίτες, ώστε να μπορούν να πουν τη γνώμη τους για την Ευρώπη, μία δική της επίσης πρωτοβουλία. «Εγώ πιστεύω» είπε «ότι η Ευρώπη πρέπει να οικοδομηθεί από αυτούς που εκπροσωπούν τους πολίτες αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες, πέρα από τις κυβερνήσεις. Σήμερα ξεκινά από την Ιταλία η διαδυκτιακή δημόσια διαβούλευση για την Ευρώπη. Και ζητάμε από τους Ιταλούς τι είναι αυτό που δεν τους αρέσει στην Ευρώπη και πως θα την ήθελαν την Ευρώπη, απαντώντας σε 7 απλές ερωτήσεις. Θα κάνουν το ίδιο στη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, την Κύπρο και ελπίζω και στην Αθήνα.
Διότι οι πολίτες είναι το επίκεντρο, αν εμείς θέλουμε να χτίσουμε μία Ευρώπη λειτουργική, αυτή γεννιέται από τους πολίτες, όχι πια από τους τεχνοκρατικούς θεσμούς. Αυτό είναι το μήνυμα».

«Κατά τη γνώμη μου αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή, ή τώρα ή ποτέ» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Εάν εμείς δεν κάνουμε ότι είναι δυνατόν κινδυνεύουμε να αφήσουμε το πεδίο ελεύθερο στους λαϊκιστές, στους ξενόφοβους, στους υπερεθνικιστές και αυτό θα σημαίνει το τέλος της Ευρώπης.
Συνεπώς πρέπει να προσπαθήσουμε να δώσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για να ενδυναμώσουμε την Ευρώπη. Γιατί το εθνικό συμφέρον δεν βρίσκεται εντός των εθνικών συνόρων. Εμείς χτίζουμε το εθνικό συμφέρον εάν ενισχύουμε την Ευρώπη. Διότι χωρίς Ευρώπη εμείς δεν υπάρχουμε ως μικρές χώρες. Στόχος μας δεν είναι να αντιπαλέψουμε την Ευρώπη, να την πολεμήσουμε, αλλά να την καταστήσουμε ισχυρότερη και πιο ικανή να απαντήσει στις ανάγκες μας. Με εποικοδομητικό τρόπο πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί και να προτείνουμε τι θεωρούμε ότι είναι χρήσιμο να κάνει η Ευρώπη».

Ερωτηθείσα σχετικά με τη Συνθήκη του Δουβλίνου η κα Μπολντρίνι είπε ότι «είναι ένα σύστημα το οποίο δεν λειτουργεί και πρέπει να επανεξεταστεί καθώς αρνείται τη δυνατότητα κοινού ασύλου». «Εγώ πιστεύω» εξήγησε, «ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα κοινό άσυλο για τους πρόσφυγες που θα το διαχειρίζεται η ΕΕ. Και η Ευρωπαική Επιτροπή μας είπε ήδη πως μπορούμε να φθάσουμε σε αυτό. Έκανε την ατζέντα για την μετανάστευση που παρουσίασε ο πρόεδρος Γιουνκέρ και μπορεί να είναι η βάση, το πρώτο βήμα για μία πολιτική κοινού ασύλου, που σαφώς ξεπερνά το Δουβλίνο. Διότι έλεγε ότι οι εξωτερικές χώρες θα έπρεπε να φροντίσουν στην ταυτοποίηση των προσφύγων, να μεταδόσουν όλα τα στοιχεία στην ευρωπαική υπηρεσία, ενώ σαν συνέχεια άμεσα οι άλλες χώρες θα έπρεπε να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ως προς τα ποσοστά των αιτούντων άσυλο».
«Αυτός ο μηχανισμός» πρόσθεσε η κα Μπολντρίνι «δεν λειτουργεί διότι απέναντι στην συμφωνία που πρότεινε η Κομισιόν για τον καταμερισμό, από Ιταλία και Ελλάδα, 160.000 αιτούντων άσυλο, σε δύο χρόνια, μέχρι σήμερα έφυγαν μόνο λίγες εκατοντάδες ανθρώπων από τις χώρες μας. Και όχι γιατί τα hot spots δεν λειτουργούν αλλά γιατί δεν υπάρχουν άλλες χώρες που να προσφέρουν τη δυνατότητα να τους δεχθούν. Αυτό, όμως, είναι ένα πακέτο, πρέπει να πάει συνολικά. Εμείς πρέπει να κάνουμε τα hot spot, σωστά; Εγώ συμφωνώ ότι πρέπει να γίνουν, αλλά πρέπει να υπάρχει και η συνέχεια, η μετεγκατάσταση, και αυτή δεν υπάρχει. Εγώ λέω ένα πράγμα: εάν είσαι μέλος μιας οικογένειας αναλαμβάνεις και την ευθύνη του να είσαι μέλος της, δεν είσαι μόνο για να παίρνεις, όταν υπάρχει ανάγκη πρέπει και να δίνεις. Εάν τα κράτη μέλη δεν είναι διατεθειμένα να ακολουθήσουν τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τότε θα πρέπει να τίθεται σε εφαρμογή ένας «μηχανισμός αιρεσιμότητας», δηλαδή, εάν εσύ δεν κάνεις αυτό που οφείλεις εγώ θα σου κόψω από τις χρηματοδοτήσεις.

Για το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
Σχετικά με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην προστασία των συνόρων στο Αιγαίο η κα Μπολντρίνι επισήμανε ότι «δεν είναι σαφείς οι κανόνες εμπλοκής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ». «Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ επιχειρεί σε μία περίοδο κρίσης όπου υπάρχουν μεγάλες μεταναστευτικές ροές. Το είδα στη Μεσόγειο το 2011 όταν είχε ξεσπάσει ο πόλεμος της Λιβύης, όπου είχε και ένα είδος συνεργασίας με τις δυνάμεις ακτοφυλακής, αλλά, στην προκειμένη περίπτωση, ακόμη δεν είναι σαφές ποιοι θα είναι οι κανόνες εμπλοκής αυτής της αποστολής του ΝΑΤΟ».
«Είναι σαφές» πρόσθεσε «ότι εάν η παρέμβαση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι για να συντονίσει καλύτερα τις επιχειρήσεις βοηθείας και να σώσει ανθρώπινες ζωές, εγώ είμαι απόλυτα σύμφωνη. Αλλά δεν ξέρω πόσο θα ήταν δυνατόν στη θάλασσα να διεξάγει έρευνα για τους δουλέμπορους διακινητές… Στη θάλλασα θα ήταν πολύ δύσκολο να κάνει αυτή τη δουλειά… Συνεπώς εγώ συμφωνώ στο ότι το ΝΑΤΟ μπορει να είναι χρήσιμο για τον συντονισμό και τη διάσωση ανθρώπων αλλά πρέπει να αποσαφηνιστεί η εμπλοκή του».

Σ. Αραβοπούλου- ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey