Η δημοτική αρχή, χωρίς πραγματική διάθεση αυτοκριτικής, δίνει τη δική της «οπτική» για τα όσα θλιβερά έγιναν...

Διευκρινίσεις χωρίς όμως «συγγνώμη» για την… «Ταϊβάν»

13/02/2016 - 00:33

Δύο ημέρες μετά το επεισοδιακό δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης, που αποτελεί πια ένα μελανό στίγμα στην ιστορία του θεσμού στη Λέσβο, και ενώ από την επομένη της ταραχώδους συνεδρίασης όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν βγάλει ανακοινώσεις καταγγέλλοντας τη στάση της, η δημοτική αρχή εξέδωσε ανακοίνωση, θέλοντας να καταθέσει τη δική της θέση και άποψη για όσα συνέβησαν.

Δύο ημέρες μετά το επεισοδιακό δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης, που αποτελεί πια ένα μελανό στίγμα στην ιστορία του θεσμού στη Λέσβο, και ενώ από την επομένη της ταραχώδους συνεδρίασης όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν βγάλει ανακοινώσεις καταγγέλλοντας τη στάση της, η δημοτική αρχή εξέδωσε ανακοίνωση, θέλοντας να καταθέσει τη δική της θέση και άποψη για όσα συνέβησαν.

Με μακροσκελή τοποθέτηση, η δημοτική αρχή επιχειρηματολογεί για να δικαιολογήσει την απαράδεκτη έκρηξη, παραδεχόμενη ότι όσα συνέβησαν υποβαθμίζουν τη λειτουργία του οργάνου και υποστηρίζοντας ότι αναλαμβάνει ο καθένας εκ των μελών της τις ευθύνες του.

Ωστόσο, από την τοποθέτηση λείπει η «συγγνώμη» του δημάρχου, η οποία κανονικά θα έπρεπε να είναι η πρώτη λέξη της ανακοίνωσης, τόσο προς το δημοτικό σύμβουλο Νίκο Κουρτζή, που βρέθηκε εκτεθειμένος απέναντι στις επιθετικές διαθέσεις τόσο του ίδιου όσο και αρκετών συνεργατών του, όσο και προς τους δημότες, που είδαν ένα τέτοιο επίπεδο από τους εκπροσώπους τους στην αυτοδιοίκηση.

Οι «απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί» Κουρτζή
Σε γενικότερο επίπεδο, ωστόσο, η δημοτική αρχή επιχειρεί να καταδείξει ότι η έκρηξή της προκλήθηκε από συμπεριφορές μελών της αντιπολίτευσης και κυρίως του Νίκου Κουρτζή, κάνοντας λόγο για χρησιμοποίηση εκ μέρους του «απαξιωτικών εκφράσεων» αλλά και «μομφών ενάντια στο μορφωτικό επίπεδο των συναδέλφων του ακόμα και κατά της αισθητικής αντίληψής τους».

Χαρακτηριστικά σημειώνει η ανακοίνωση: «Στην πέρα της μίας ώρας τοποθέτησή του, καταστρατηγώντας κάθε έννοια κανονισμού, περιορίστηκε μόνο στην ερώτηση για τη λήξη της σύμβασης φιλικού του προσώπου που εργαζόταν στη ΔΕΔΑΠΑΛ, έχοντας μάλιστα τη συνεχή καθοδήγηση της νομικής συμβούλου της συγκεκριμένης εργαζόμενης, η οποία βρισκόταν δίπλα του και τη συμβουλευόταν. Καμία ερώτηση για τη λειτουργία της ΔΕΔΑΠΑΛ και για όσα ο ίδιος συνεχώς κατήγγειλε το προηγούμενο διάστημα […].

Σε ό,τι αφορά το περιστατικό, που προκάλεσε τελικά και την έκρηξη του δημάρχου και την… οριστική διακοπή της συνεδρίασης τελικώς, η δημοτική αρχή σημειώνει -κατά τη δική της εκτίμηση- ότι ο κ. Κουρτζής κατήγγειλε το «οικονομικό» και όχι το «ιδεολογικό» ξεπούλημα του δημάρχου, «προσβάλλοντας πέρα από κάθε όριο την αξιοπρέπεια τόσο του ίδιου όσο και των άλλων δημοτικών συμβούλων».

«Θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας»
Και συνεχίζει: «Φυσικά, οι εντάσεις και τα γεγονότα που ακολούθησαν πρέπει να αποφεύγονται στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, του οποίου το ρόλο αναμφισβήτητα υποβαθμίζουν. Πρόκειται για γεγονότα για τα οποία όλοι θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Την ίδια όμως υποβάθμιση προκαλούν και οι χαρακτηρισμοί του κ. Κουρτζή, ο οποίος, αν δε γνωρίζει τη βαρύτητα και το περιεχόμενο των ύβρεων που εκτοξεύει, θα πρέπει τουλάχιστον να ενημερωθεί […]. Συνεπώς, η πέραν των αποδεκτών ορίων οργισμένη αντίδραση όλων δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση ούτε με τη δήθεν αίσθηση απειλής σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση των θεμάτων της ΔΕΔΑΠΑΛ ούτε φυσικά σε έπαρση του ίδιου του δημάρχου λόγω διεθνών επαφών που απορρέουν από τη διαχείριση του προσφυγικού» […].

ΔΕΔΑΠΑΛ και προσφυγικό
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση και τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της ΔΕΔΑΠΑΛ, πέρα από τις απαντήσεις που δόθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, η ανακοίνωση σημειώνει ότι ο ίδιος ο κ. Γαληνός πρότεινε εξαρχής την τοποθέτηση ορκωτού λογιστή, ώστε να υπάρχει άπλετο φως και καμία σκιά αδιαφάνειας […].
Στις κατηγορίες δε και τα σχόλια περί δήθεν προτεραιότητας διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης έναντι της τοπικής κοινωνίας, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Είναι αυταπόδεικτο πως, όταν το σπίτι σου παίρνει φωτιά, δεν τη σβήνεις για να προστατέψεις τη φωτιά, αλλά το ίδιο το σπίτι σου.

Άραγε σε τι κατάσταση θα ήταν η Λέσβος αν δεν γίνονταν όλες οι ενέργειες που έγιναν τόσο από το Δήμο όσο και από τη ΔΕΔΑΠΑΛ; Αν δε γίνονταν καθαρισμοί δημόσιων χώρων, συγκέντρωση 30 χιλιάδων κυβικών μέτρων πλαστικού από τις ακτές και ενέργειες για την ανακύκλωση και μεταποίησή τους, ανέλκυση βυθισμένων πλοιαρίων, άμεσες επισκευές σε δημόσιους χώρους που είχαν καταστραφεί από τη παρατεταμένη διαμονή προσφύγων, παραχώρηση χώρων για τη φιλοξενία τους αλλά και ολόκληρου γηπέδου για την πραγματοποίηση καταγραφής μέσα σε 3 εικοσιτετράωρα 35.000 ατόμων με αποτέλεσμα την κρίσιμη αποσυμφόρηση του νησιού στα τέλη Σεπτεμβρίου;

Κατηγορηθήκαμε ακόμα ότι δε διεκδικούμε ανταποδοτικά οφέλη, τη στιγμή που έχουμε δρομολογήσει την αναβάθμιση του γηπέδου της Μόριας από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, την κατασκευή πάρκων, παιδικών χαρών και μνημείων, τη διαχείριση του Λιμενικού Ταμείου και μέρος της περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ. Το ίδιο συνέβη και με τις περίφημες συμβάσεις 500.000€ των Μ.Κ.Ο. Μήπως δεν έπρεπε να ληφθεί η χρηματοδότηση από τις Μ.Κ.Ο και έπρεπε πάλι να πληρώσει ο λεσβιακός λαός; Θέλουν να γίνει έργο ή να μείνουμε καθηλωμένοι στη μιζέρια και την υπανάπτυξη»;[…].

Ολόκληρη η ανακοίνωση-τοποθέτηση της δημοτικής αρχής για την επεισοδιακή συνεδρίαση είναι αναρτημένη στην ηλεκτρονική μας έκδοση www.emprosnet.gr.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey