Κι ο κλήρος πέφτει στο ΝΑΤΟ

12/02/2016 - 23:38

«Ούτε λεπτό καθυστέρηση» είναι το σύνθημα του NATO μετά την επίτευξη συμφωνίας, σύμφωνα με την οποία δυνάμεις της συμμαχίας θα βρεθούν άμεσα στο Αιγαίο για να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις κατά των δικτύων παράνομων διακινητών -ύστερα από αίτημα της Γερμανίας και της Τουρκίας, με το οποίο συμφώνησε και η Ελλάδα.

«Ούτε λεπτό καθυστέρηση» είναι το σύνθημα του NATO μετά την επίτευξη συμφωνίας, σύμφωνα με την οποία δυνάμεις της συμμαχίας θα βρεθούν άμεσα στο Αιγαίο για να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις κατά των δικτύων παράνομων διακινητών -ύστερα από αίτημα της Γερμανίας και της Τουρκίας, με το οποίο συμφώνησε και η Ελλάδα.

Παρ’ όλα αυτά εγείρονται αρκετά σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά το πώς θα εφαρμοστεί πρακτικά αυτή η συμφωνία, ενώ κακά τα ψέματα, σύμφωνα με τα όσα έχουν ειπωθεί έως τώρα, μπορεί να παρουσιάζονται «κακοί» οι διακινητές, αλλά επί της ουσίας, το ΝΑΤΟ καλείται να «αστυνομεύει» Frontex και Τουρκία για να γίνονται αποτροπές.

Οι φρεγάτες πάντως και τα… «ναυτάκια» του Νατοϊκού Στόλου δίνουν και μια άλλη πτυχή στην υπόθεση, με τους Μυτιληνιούς να φωνάζουμε… «καλώς ήρθες δολάριο!»
Ευνοϊκή κρίνει τη συμφωνία ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, αλλά και κύκλοι του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού διασφαλίζει πλήρως την ελληνική κυριαρχία αλλά και την αρμοδιότητα της Ελλάδας στις επιχειρήσεις της έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο. Σύμφωνα με την απόφαση, Ελλάδα και Τουρκία θα επιχειρούν στα δικά τους χωρικά ύδατα, ενώ τα πλοία του ΝΑΤΟ στα χωρικά ύδατα και των δύο. Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης υπάρχουν απ’ όλες τις πλευρές όσο δε λύνονται πρακτικά θέματα.
Καταρχάς, ακόμη είναι ασαφές ποιος θα έχει το γενικό πρόσταγμα των επιχειρήσεων, ενώ εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι από την παρουσία τόσων πολλών αεροναυτικών δυνάμεων στην ίδια περιοχή.

Επιπλέον, ερώτημα γεννάται για το πώς θα αντιμετωπιστεί πιθανή εμπλοκή και βεβαίως σε ποιο βαθμό εξασφαλίζεται η ελληνική αρμοδιότητα στο καυτό ζήτημα της ευθύνης σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Διπλωμάτες με γνώσεις του διεθνούς ΝΑΤΟϊκού δικαίου εκφράζουν επιφυλάξεις κατά πόσο το Καταστατικό της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας καλύπτει τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων σε επιχειρήσεις πολιτικού χαρακτήρα, όπως αυτές που σχετίζονται με το προσφυγικό.

Πού θα αναπτυχθεί
Σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Άμυνας, οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις θα αναπτυχθούν ανατολικά των νησιών μας με σκοπό την άμεση επιστροφή στην Τουρκία όσων «προσώπων» (σ.σ.: όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη συμφωνία) περνούν ή καταφέρνουν να βγουν από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και φτάνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ακόμη ότι η ΝΑΤΟϊκή δύναμη (Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου - Standing NATO Maritime Group 2) θα εντοπίζει το ίχνος του πλοίου των διακινητών και άμεσα θα ειδοποιεί ή την τουρκική ακτοφυλακή ή τη Frontex για την πορεία του, το σκάφος θα ακινητοποιείται και όσοι επιβαίνουν σε αυτό θα επιστρέφουν στην Τουρκία.
Σε περίπτωση που περάσει τη μέση γραμμή και έλθει προς Ελλάδα, τότε το Λιμενικό θα επιστρέφει τη βάρκα στο ΝΑΤΟϊκό πλοίο και αυτό στην Τουρκία.
Στην απόφαση προβλέπεται επίσης με σαφήνεια ότι θα υπάρχει απόλυτος σεβασμός των πλοίων της Δύναμης προς το αντίστοιχο περιφερειακό κέντρο έρευνας και διάσωσης κάθε χώρας -για την Ελλάδα είναι το ΕΚΣΕΔ του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Έγινε επίσης δεκτό, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τη διοίκηση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης να αναλάβουν -μετά την ολοκλήρωση της θητείας της Γερμανίας- σύμμαχες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ πλην της Ελλάδας και της Τουρκίας.

O στόλος
Η εφημερίδα «Guardian» σημειώνει ότι αεροσκάφη του ΝΑΤΟ θα συμμετέχουν επίσης σε αποστολές παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών επάνω από το Αιγαίο.
Η ονομαζόμενη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη 2 του ΝΑΤΟ διαθέτει πέντε πολεμικά πλοία ανοικτά της Κύπρου και, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, θα πλεύσει σύντομα προς το Αιγαίο. Αν χρειασθεί, θα ενισχυθεί με επιπλέον πλοία.

Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέρος στην αποστoλή του ΝΑΤΟ, μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσαν πλήρη υποστήριξη προς την επιχείρηση.
Αναμένεται, επίσης, να συμβάλλει και η Δανία με ένα πολεμικό πλοίο, σύμφωνα με πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.

Τέλος, από το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας έγινε γνωστό ότι ήδη απέπλευσαν από τη Σούδα τα τέσσερα πρώτα πλοία της δύναμης για να ξεκινήσουν την επιχείρηση. Από ελληνικής πλευράς θα υποστηρίζουν την επιχείρηση σταδιακά 15 έως 20 πλοία.

Διεθνής Αμνηστία: «Καταπάτηση δικαιωμάτων»
Η Διεθνής Αμνηστία αντέδρασε άμεσα στην απόφαση της συνόδου του ΝΑΤΟ, καλώντας το να σώζει πρώτα ζωές στο Αιγαίο και να μην επιστρέφονται οι πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία. Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ να γίνουν ένα ακόμη εμπόδιο μεταξύ των προσφύγων και της διεθνούς προστασίας που δικαιούνται νομίμως».

Όπως ανέφερε η επικεφαλής του γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα Ιβέρνα Μακγκόουαν, ενδεχόμενη «αναχαίτιση» προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη και η επιστροφή τους στην Τουρκία θα ήταν «μια σοβαρή καταπάτηση του δικαιώματός τους να ζητήσουν άσυλο και παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey