Τι λέει η Κομισιόν, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει έλεγχο της ροής

Από το 8% στο 78% η δακτυλοσκόπηση προσφύγων

12/02/2016 - 16:34

Από τα πέντε κέντρα υποδοχής - hot spots (Λέρος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέσβος) που είχε δεσμευθεί η Ελλάδα να έχει έτοιμα μέχρι το Δεκέμβριο του 2015, λειτουργεί μόνον αυτό της Λέσβου, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται τα υπόλοιπα, σημειώνει η έκθεση Προόδου της Κομισιόν για την Ελλάδα, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει τον έλεγχο της ροής των προσφύγων.

Από τα πέντε κέντρα υποδοχής - hot spots (Λέρος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέσβος) που είχε δεσμευθεί η Ελλάδα να έχει έτοιμα μέχρι το Δεκέμβριο του 2015, λειτουργεί μόνον αυτό της Λέσβου, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται τα υπόλοιπα, σημειώνει η έκθεση Προόδου της Κομισιόν για την Ελλάδα, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει τον έλεγχο της ροής των προσφύγων.

Ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε την Τετάρτη που μας πέρασε ότι έχει τις διαβεβαιώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας ότι με τη βοήθεια του στρατού θα είναι έτοιμα τα hot spots έως τις 15 Φεβρουαρίου.

Η διαδικασία δακτυλοσκόπησης, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, έχει βελτιωθεί αισθητά, καθώς -όπως σημειώνεται- από 8% των προσφύγων που έδιναν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα το Σεπτέμβριο του 2015, το ποσοστό έφτασε στο 78% φέτος τον Ιανουάριο. Μόλις όλα τα hot spots είναι έτοιμα, τότε θα υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής 11.000 ανθρώπων ημερησίως. Ειδικοί σε πλαστογραφήσεις έχουν αποσταλεί από τη Frontex στα νησιά για να εντοπίζουν πλαστά έγγραφα.

Χωλαίνει η μετεγκατάσταση
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, αυτή είναι ιδιαίτερα αδύναμη. Από τους 66.400 που πρέπει να μεταφερθούν από την Ελλάδα, μόνο 218 μετεγκαταστάσεις έχουν γίνει μέχρι στιγμής, ενώ μόνο 15 κράτη-μέλη έχουν προσφέρει στην Ελλάδα συνολικά 1.081 θέσεις μετεγκατάστασης.

Η Ελλάδα έχει κάνει, από την αρχή του 2015 16.131 επιστροφές μεταναστών και 3.460 εθελοντικές επιστροφές ανθρώπων που δεν είχαν δικαίωμα αίτησης ασύλου, ενώ στην ίδια έκθεση τα επίσημα στοιχεία λένε ότι από την αρχή του 2015 έχουν φθάσει στην Ελλάδα 800.000 άνθρωποι.

Σε σχέση με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, από το σύνολο των 509,4 εκατ. που θα δοθούν σε βάθος επταετίας, έχει λάβει προκαταβολικά μόλις 33 εκατ. ευρώ, καθώς, σύμφωνα με κοινοτική πηγή, οι διαδικασίες δεν έχουν ξεκινήσει από την Ελλάδα και τα χρήματα βρίσκονται αδρανή σε λογαριασμούς. Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι έχουν εγκριθεί 16 προγράμματα, αλλά τόνισε ότι «πρέπει στην Ελλάδα να τελειώσουν οι νομικές διαδικασίες για να εκταμιευθούν».

Η ελεγχόμενη ροή
Στη μεταφορά του ιδίου αριθμού προσφύγων από τη Μυτιλήνη στον Πειραιά με τον αριθμό εκείνων που εξέρχονται της χώρας από την Ειδομένη προσανατολίζεται η κυβέρνηση, προκειμένου να μην υπάρξει παρατεταμένος εγκλωβισμός ατόμων στο λιμάνι του Πειραιά.

Με την απόπειρα αυτή ελέγχου της ροής των μεταφερόμενων ατόμων θα επιχειρηθεί να διευθετηθεί το ζήτημα έως ότου είναι έτοιμο και το κέντρο στο Σχιστό, που θα επιτρέψει την εξυπηρέτηση μεγαλύτερων αριθμών. Μέχρι και την Τρίτη που μας πέρασε εξεταζόταν ακόμα και το ενδεχόμενο να ναυλωθούν πλοία από ακτοπλοϊκές, προκειμένου να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στον Πειραιά, όμως τελικά η συγκεκριμένη λύση δεν προκρίθηκε, τουλάχιστον επί του παρόντος.

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Ναυτιλίας ετοιμάζεται να προκηρύξει διαγωνισμό για τη ναύλωση πλοίων μεταφοράς προσφύγων.

Οι προηγούμενες συμβάσεις που έληξαν με το 2015 είχαν γίνει από το Υπουργείο Εσωτερικών και πολλά από τα δρομολόγια που έχουν πραγματοποιηθεί το 2016 έχουν γίνει με de facto παράτασή τους, αναφέρουν κύκλοι της ακτοπλοΐας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey