Σοβαρά τα προβλήματα στον τουρκικό τουρισμό

12/02/2016 - 16:17

Πτώση 40% καταγράφουν οι προκρατήσεις των θερινών τουριστικών πακέτων για την Τουρκία το 2016 σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με τους «Financial Times» και το γερμανικό τουριστικό γραφείο ταξιδιών «Tui».

Πτώση 40% καταγράφουν οι προκρατήσεις των θερινών τουριστικών πακέτων για την Τουρκία το 2016 σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με τους «Financial Times» και το γερμανικό τουριστικό γραφείο ταξιδιών «Tui».

Η «TUI Group» μάλιστα, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας στον κόσμο, διευκρινίζει ότι λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια σε Τουρκία και Β. Αφρική, οι προγραμματισμένες επενδύσεις της θα κατευθυνθούν στο Πράσινο Ακρωτήριο και τη Βουλγαρία ως εναλλακτικές λύσεις. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι οι τουρίστες προτιμούν την Ελλάδα αλλά και την Ισπανία, ενώ οι Ρώσοι τουρίστες επιλέγουν τη Βουλγαρία (60% των κρατήσεων), την Ελλάδα (15%) και την Κύπρο (15%), καθώς φέτος η Τουρκία δεν θα είναι στις επιλογές τους. Ήδη καταγράφηκε μείωση κατά 81% των Ρώσων τουριστών που επισκέφθηκαν φέτος το Γενάρη το θέρετρο της Αττάλειας (2.427φέτος έναντι 12.870 πέρυσι). Μειωμένος κατά 17% επίσης εμφανίζεται ο συνολικός αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν την πόλη τον περασμένο μήνα.

Μείωση καταγράφεται και στις αφίξεις Γερμανών, Βρετανών και Ολλανδών τουριστών, ενώ αυξημένοι εμφανίζονται μόνο οι Ισραηλινοί. Πέρα απ’ τις προσπάθειές της να ανατρέψει τις δυσμενείς επιπτώσεις σε βάρος της, με την επιδότηση καύσιμων των αεροπλάνων τσάρτερ, η Τουρκία στρέφεται τώρα στο Ιράν προσδοκώντας θεαματική αύξηση μετά την άρση των διεθνών περιορισμών που σημειώθηκε πρόσφατα. Ήδη περίπου 1,6 εκατ. Ιρανοί επισκέφθηκαν το 2015 την Τουρκία, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 6,3%, σε σχέση με το 2014. Οι Ιρανοί τουρίστες κατατάσσονται στην κορυφή αυτών που αγοράζουν και σαν κίνητρο τους παρέχεται η δυνατότητα να τους επιστρέφεται (προσκομίζοντας τις σχετικές αποδείξεις) κατά την έξοδό τους απ’ την Τουρκία, ο φόρος που κατέβαλαν για τα ψώνια τους.

Ακόμη η κρίση στον τουρκικό τουρισμό εξωθεί εκατοντάδες επιχειρηματίες να προχωρήσουν στην πώληση των ξενοδοχειακών τους μονάδων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, συνολικά 1.318 ξενοδοχεία στις ακτές του Αιγαίου και στην Ανατολική Μεσόγειο αναζητούν αγοραστή.

Αρκετά ξενοδοχεία βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας μετά την επιβολή των ρωσικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας και την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη με 10 νεκρούς τουρίστες, που προκάλεσε ακυρώσεις κρουαζιερών και αρνητικό κλίμα στις κρατήσεις.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey