Ο «φάκελος» ΔΕΔΑΠΑΛ «άνοιξε» στο δημοτικό συμβούλιο και έβγαλε πολλά, τα οποία πλέον κρίνονται πρώτα απ’ όλα από τους πολίτες

Το «ηθικό» και το «νόμιμο» της ΔΕΔΑΠΑΛ!

12/02/2016 - 15:22

Με την ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη από την πρώτη στιγμή αλλά και τον εκνευρισμό της δημοτικής αρχής διάχυτο από ένα σημείο και μετά της συνεδρίασης, ο «φάκελος» ΔΕΔΑΠΑΛ -επιτέλους- «άνοιξε» στο δημοτικό συμβούλιο και για πρώτη φορά ειπώθηκαν αρμοδίως νούμερα, όπως ο αριθμός των εργαζομένων της ΔΕΔΑΠΑΛ (127 άτομα). Λόγος επίσης έγινε και για καταστάσεις και επιλογές που αφορούν τη λειτουργία της και που μέχρι πρότινος αποσιωπούνταν προκλητικά.

Με την ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη από την πρώτη στιγμή αλλά και τον εκνευρισμό της δημοτικής αρχής διάχυτο από ένα σημείο και μετά της συνεδρίασης, ο «φάκελος» ΔΕΔΑΠΑΛ -επιτέλους- «άνοιξε» στο δημοτικό συμβούλιο και για πρώτη φορά ειπώθηκαν αρμοδίως νούμερα, όπως ο αριθμός των εργαζομένων της ΔΕΔΑΠΑΛ (127 άτομα). Λόγος επίσης έγινε και για καταστάσεις και επιλογές που αφορούν τη λειτουργία της και που μέχρι πρότινος αποσιωπούνταν προκλητικά.

Υπό δύσκολες συνθήκες στη συνεδρίαση, η δημοτική αρχή ανέδειξε ως πολιτική της απόφαση να δώσει την καθαριότητα του Δήμου στη ΔΕΔΑΠΑΛ, η οποία εκ του αποτελέσματος πέτυχε, υποστηρίζοντας ότι η επιλογή αυτή βάσει οικονομικού απολογισμού έβγαλε κερδισμένο το Δήμο και κυρίως τους δημότες, που δεν επιβαρύνθηκαν από επιπλέον τέλη, ειδικά σε μία περίοδο «διπλής κρίσης», όπως σημείωσε ο δήμαρχος, την «οικονομική» και την «προσφυγική».

Στον αντίποδα οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στηλίτευσαν την επιλογή αυτή, που οδήγησε σε καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, χαρακτήρισαν «πελατειακές» τις δεκάδες προσλήψεις στην εταιρεία και έκαναν λόγο για ελλιπή ενημέρωση, γεγονός που κατ’ επέκταση φουσκώνει τον προβληματισμό αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ, αναδεικνύοντας εν τέλει τη ΔΕΔΑΠΑΛ ως το «μεγάλο εργολάβο καθαριότητας».

Με τη συζήτηση να μην καταλήγει ποτέ σε έναν κοινό τόπο, η δημοτική αρχή κατήγγειλε έναν «πόλεμο λάσπης» και συκοφαντίας που υφίσταται, προτρέποντας όποιον πιστεύει πράγματι σε αδιαφανή λειτουργία της να προσφύγει στον Εισαγγελέα. Η αντιπολίτευση από την άλλη -ειδικά λόγω και της πρωτοφανούς επίθεσης στο Νίκο Κουρτζή- έμεινε με την αίσθηση πως μόνο ένας διαχειριστικός έλεγχος στη ΔΕΔΑΠΑΛ μπορεί να εξαφανίσει τις σκιές περί αδιαφάνειας, εντείνοντας εν πολλοίς τον προβληματισμό περί «ηθικού» και «νομίμου».

«Πολιτική επιλογή να μην αυξήσουμε τα τέλη»
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Κώστας Κατσαρός ήταν εκείνος που εισήγαγε τη συζήτηση, αναδεικνύοντας με οικονομικά στοιχεία ότι η πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής να δώσει την καθαριότητα στην πιο «ευέλικτη» ΔΕΔΑΠΑΛ για να την υπηρετήσει έβγαλε κερδισμένο το Δήμο και τους δημότες. Ανέδειξε ως «μονόδρομο» τις προσλήψεις με «μπλοκάκια», αφού έτσι ορίζει ο νόμος για τους ΦΟΣΔΑ και τις Α.Ε. αυτών και δεδομένου ότι από το 2010 σταμάτησαν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους. Παράλληλα, ο κ. Κατσαρός, αφού γύρισε στο παρελθόν για να συγκρίνει τη λειτουργία της καθαριότητας της δημοτικής αρχής Βουνάτσου, υποστήριξε πως η τότε επιλογή επιστράτευσης διμήνων για την καθαριότητα, εκτός του ότι δε συνέβαλε στην καθαριότητα, κόστισε και περί τα 3,6 εκ. ευρώ, με τη ΔΕΔΑΠΑΛ αντίστοιχα από το 2011 έως το 2014 να παρακρατεί από τη ΔΕΗ 4,5 εκ. ευρώ.

Τεράστιο έργο με ελάχιστο κόστος
Το αντίστοιχο κόστος για το 2015, σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό, έφτασε στα 2,1 εκ. ευρώ, που αντιστοιχεί στα όσα παρακράτησε η ΔΕΔΑΠΑΛ με πολύ περισσότερο προσωπικό και πολλές επιπλέον δραστηριότητες. «Καθαρίσαμε το νησί και εν μέσω προσφυγικού ανασύραμε καράβια, καθαρίσαμε τους έξι ΧΑΔΑ, γλιτώσαμε οριστικά από έξοδα συνεργείων οχημάτων και δεν επιβαρύναμε τον πολίτη με καμία αύξηση των τελών του…» σχολίασε χαρακτηριστικά, διαψεύδοντας κατηγορηματικά πως προκύπτει «τρύπα» στον προϋπολογισμό του Δήμου από τις 600.000 ευρώ, που φέρονται να αποτελούν και το λόγο που τσακώθηκαν ο Γιώργος Κατζανός με τον τότε αντιδήμαρχο Οικονομικών Παναγιώτη Τσουπή πέρυσι.

Σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις μέσω ΜΚΟ, κατά αντιπαραβολή με τη «Μονομετοχική» της Χίου, ο κ. Κατσαρός επεσήμανε ότι εισπράχθηκαν περί τις 500.000 ευρώ με πολύ πιο οξύ πρόβλημα καθαριότητας στη Λέσβο και στο γειτονικό νησί 360.000 ευρώ. «Συμπερασματικά λοιπόν θα σας ρωτούσα αν θέλατε μήπως ιδιώτη για να κάνει όλες αυτές τις δουλειές. Πείτε μας λοιπόν ότι σας καταγγέλλουμε γιατί λειτουργείτε στα όρια του νόμου και θέλουμε ιδιώτη…» κατέληξε χαρακτηριστικά, δίνοντας επιτέλους την πληροφορία «ταμπού» ως σήμερα πως οι εργαζόμενοι στη ΔΕΔΑΠΑΛ είναι 127.

Σε ό,τι αφορά δε το πρόστιμο του ΙΚΑ, ύψους 120.000 ευρώ, ο αντιδήμαρχος Νίκος Καρασάββας, που γνωρίζει λόγω επαγγέλματος το ασφαλιστικό, αποποιήθηκε την όποια ευθύνη της διοίκησης της ΔΕΔΑΠΑΛ, καθώς το αδιευκρίνιστο καθεστώς εργασίας (από το νόμο) για τους εργαζομένους που υπογράφουν συμβάσεις έργου με την εταιρεία δίνει το δικαίωμα στα δύο ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ) να διεκδικούν την ασφάλιση των εργαζομένων.

 

«Κατηγορούμαστε γιατί κάναμε έργο»;
Στη βασική του τοποθέτηση ο δήμαρχος Λέσβου έκανε λόγο για «συκοφαντίες που στάζουν δηλητήριο» και συνέχισε με μία σειρά ερωτημάτων που συμπλήρωναν τους συλλογισμούς του: «Κατηγορούμαστε σήμερα γιατί;

Επειδή δεν αυξήσαμε τα τέλη; Για το έργο που αφήσαμε; Για το καθαρό μας νησί; Ξεχάσατε πώς ήμασταν τον Αύγουστο; Κατηγορούμαστε γιατί πήραμε χρήματα για να σώσουμε μόνοι μας τον τόπο σηκώνοντας δύο “σταυρούς”, την οικονομική κρίση και την προσφυγική; Επειδή επιλέξαμε να δώσουμε αντισταθμιστικά οφέλη στους δημότες;

Μπορείτε να σπείρετε φήμες και δηλητήριο, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να παράγουμε έργο, που αναγνωρίζεται διεθνώς…» κατέληξε με νόημα, καλώντας όποιον αμφιβάλει για τη διαφάνεια της δημοτικής αρχής να προσφύγει στον Εισαγγελέα.

 

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Το μαγαζάκι του Γαληνού»


Γιώργος Κατζανός και Νίκος Κουρτζης σε έναν από τους πολλούς προχθές διαξιφισμούς τους

Η αντιπολίτευση ωστόσο επικαλέστηκε σειρά δεδομένων που αφορούν τη λειτουργία της ΔΕΔΑΠΑΛ, που αναδείκνυαν και μείζον «ηθικό» ζήτημα για τη διαχείριση της δημοτικής αρχής, όπως οι μισθοί των μελών του Δ.Σ. και οι αντιμισθίες αυτών στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου. Στο στόχαστρο μπήκε ο ανεξάρτητος σύμβουλος -έχει αποχωρήσει από την πλειοψηφία- και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Παναγιώτης Αλβανόπουλος, που φέρεται να πληρώνεται για γιατρός υπηρεσίας της ΔΕΔΑΠΑΛ.

Ο Νίκος Κουρτζής με διαδοχικές ερωτήσεις έψεξε την επιλογή να μείνει η ΔΕΔΑΠΑΛ χωρίς επιστημονικό προσωπικό -με την απόλυση της Α.Α. χημικού μηχανικού, που έκανε μεταξύ άλλων και τον περιβαλλοντικό έλεγχο- και στην τοποθέτησή του προκάλεσε σάλο όταν χαρακτήρισε «μαγαζάκι του Γαληνού» τη ΔΕΔΑΠΑΛ «για την εκλογική του πελατεία», καταγγέλλοντας ότι οι συμβάσεις έργου ανακυκλώνονταν στους 127 εργαζόμενούς της, τους οποίους είχαν θέσει σε καθεστώς «ομηρίας» με ξεκάθαρο ωράριο που παρέπεμπε σε εξαρτημένη εργασία. «Μια επιστημονική επιχείρηση έγινε επιχείρηση που μαζεύει σκουπίδια», τονίζοντας πως η δημοτική αρχή κατήργησε τον «Καλλικράτη» στην πράξη με την όλη λειτουργία της ΔΕΔΑΠΑΛ.

100.000 ευρώ σε αντιμισθίες!
Άκρως αποκαλυπτική ήταν ωστόσο και η τοποθέτηση του επικεφαλής του «Αδέσμευτου Συνδυασμού» Στρατή Κυρατζή, ο οποίος συμμετέχει στα Δ.Σ. της ΔΕΔΑΠΑΛ ως εκπρόσωπος της ΠΕΔ. Ο κ. Κυρατζής ως μέλος του Δ.Σ. υποστήριξε πως «δυστυχώς» -όπως είπε χαρακτηριστικά- γνώριζε για τις προσλήψεις μόνο 61 εργαζομένων, που δεν αγγίζουν τους σημερινούς 127, επισημαίνοντας πως κατ’ επανάληψη είχε ζητήσει να απομαγνητοφωνούνται οι συνεδριάσεις στην εταιρεία.

Ο κ. Κυρατζής δήλωσε μάλιστα πως ο ίδιος στήριξε στην αρχή ως προσωρινή λύση τη εμπλοκή της ΔΕΔΑΠΑΛ στην καθαριότητα, αλλά εναντιώθηκε στη συνέχεια στις συνεχείς ανανεώσεις εξάμηνων συμβάσεων των εργαζομένων -οι οποίες δεν ανακυκλώνονταν κιόλας- τονίζοντας πως προέτρεπε να στηριχθεί η καθαριότητα μέσα στο 2015 από τα οκτάμηνα.

Παράλληλα αποκάλυψε το ύψος των αντιμισθιών των μελών του Δ.Σ. και των ειδικών συμβούλων, που έφτασε μέσα στο 2015 τις 100.000 ευρώ, για να καταλήξει πως ήταν και είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε χρηματοδότηση από ΜΚΟ.

«Όχι στις ΜΚΟ και στον εργασιακό μεσαίωνα»
Ο επικεφαλής του «Άλλου Δρόμου» Στράτος Γεωργούλας, καυτηριάζοντας την πολιτική επιλογή για συνεργασία μεταξύ άλλων και με ΜΚΟ της δημοτικής αρχής, δήλωσε πως ο «“Άλλος Δρόμος” δε μπορεί να συναινεί στη συσχέτιση του Δήμου με ΜΚΟ και χωρίς διαφανείς διαδικασίες», επιμένοντας στην αναγκαιότητα διεκδίκησης μόνιμου προσωπικού.

Ακόμη, ο κ. Γεωργούλας υπενθύμισε πως ο ίδιος είχε υποβάλει πολλά ερωτήματα για τη σχέση του Δήμου με τις ΜΚΟ και τις προσλήψεις και παρατήρησε ότι η δημοτική αρχή βγήκε με μεγάλη καθυστέρηση να μιλήσει για όλα αυτά, όταν τα ζητήματα τα ανέδειξε ο Τύπος…

Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκη Τσιριγώτη κατήγγειλε «καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων από τη ΔΕΔΑΠΑΛ» και αναρωτήθηκε με νόημα στην τοποθέτησή της τι θεωρεί η ΔΕΔΑΠΑΛ ότι είναι οι εργαζόμενοί της, εργολάβοι ή μισθωτοί, για να ψέξει την πρόσφατη μη ανανέωση της σύμβασης της χημικού μηχανικού της εταιρείας και μάλιστα τη στιγμή που ήταν τριών μηνών έγκυος.

«Διαχειριστικό έλεγχο… τώρα»!
Ιδιαίτερα καυστικός ήταν και ο Στρατής Καραγεωργίου του «Αδέσμευτου Συνδυασμού», ο οποίος χαρακτήρισε την αποστολή της ΔΕΔΑΠΑΛ ως μία προσπάθεια αρχικά να περιοριστούν οι εργολαβίες, που την κατέστησαν στη συνέχεια «μεγάλο εργολάβο της καθαριότητας»!

Παράλληλα, υπογράμμισε πως εκτιμά πως δε βγαίνει ο ισολογισμός του Δήμου από τα ανταποδοτικά που έχει λαμβάνειν, προτείνοντας ως μοναδική λύση για να φύγουν όλες οι σκιές ο Δήμος και η ΠΕΔ, ως βασικοί εταίροι της ΔΕΔΑΠΑΛ, να ζητήσουν άμεσα (αφού δεν το έκαναν ως σήμερα) διαχειριστικό έλεγχο της εταιρείας!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey