
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Αναμένονται σύντομα ανακοινώσεις, με Μπουτάρη να κινείται και Καλογήρου να επαγρυπνεί...
Ένα βήμα πιο κοντά φαίνεται πως έχει έλθει η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σμύρνης με τη Θεσσαλονίκη με ενδιάμεσο σταθμό τη Μυτιλήνη. Παρότι ως χθες το απόγευμα δεν υπήρχε κάτι οριστικό, όλα δείχνουν πως υπάρχει έντονη κινητικότητα στο θέμα. Τις προηγούμενες ημέρες, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος της πόλης Γ. Μπουτάρης ανέφερε ότι στις 19 και 20 Φεβρουαρίου θα επισκεφθεί την πόλη αντιπροσωπεία από τη Σμύρνη με επικεφαλής το δήμαρχο της πόλης.
Ένα βήμα πιο κοντά φαίνεται πως έχει έλθει η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σμύρνης με τη Θεσσαλονίκη με ενδιάμεσο σταθμό τη Μυτιλήνη. Παρότι ως χθες το απόγευμα δεν υπήρχε κάτι οριστικό, όλα δείχνουν πως υπάρχει έντονη κινητικότητα στο θέμα. Τις προηγούμενες ημέρες, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος της πόλης Γ. Μπουτάρης ανέφερε ότι στις 19 και 20 Φεβρουαρίου θα επισκεφθεί την πόλη αντιπροσωπεία από τη Σμύρνη με επικεφαλής το δήμαρχο της πόλης.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, πρόκειται να υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων. Η συμφωνία αφορά και τη συνεργασία του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και του Izmir Alsancak Port.
Η συνεργασία των δύο πόλεων και των δύο λιμανιών περιλαμβάνει και την ακτοπλοϊκή σύνδεση.
Η συνεργασία αυτή αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας - Τουρκίας, που θα υπογραφεί μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών Αλέξη Τσίπρα και Αχμέτ Νταβούτογλου τον προσεχή Μάρτιο. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επισκεφθεί τη Σμύρνη στις 8 Μαρτίου.
Ενδιάμεσος σταθμός η Μυτιλήνη
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μπουτάρης χθες επρόκειτο να μεταβεί στο Υπουργείο Ναυτιλίας, όπου θα είχε συνάντηση με υπηρεσιακά και πολιτικά στελέχη για το ζήτημα της συγκεκριμένης σύνδεσης. Στην ουσία επρόκειτο να γίνουν προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας στα σημεία που αφορούν τη συνεργασία των δύο λιμανιών και την ακτοπλοϊκή σύνδεση.
Το γραφείο Τύπου του Δήμου Θεσσαλονίκης απέφυγε να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για την ακτοπλοϊκή σύνδεση και μας παραπέμπει στις επίσημες ανακοινώσεις που θα γίνουν μετά τις 20 Φεβρουαρίου.
Το ζήτημα παρακολουθεί στενά η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, επισημαίνοντας ότι «στόχος της Περιφέρειας είναι τα νησιά της Περιφέρειας να λειτουργήσουν ως συγκοινωνιακοί κόμβοι που θα συνδέσουν τα μικρασιατικά παράλια με την ηπειρωτική Ελλάδα».
Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκει η σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη να περιλαμβάνει οπωσδήποτε ως ενδιάμεσο σταθμό τη Μυτιλήνη.
Στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου το «Ε» έγραφε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τη «Hellenic Seaways» για τις γραμμές Σμύρνη - Πειραιά και Σμύρνη - Θεσσαλονίκη, το οποίο εκδηλώθηκε με πολύ σαφή τρόπο στην εκδήλωση που διοργάνωσε η «Επικοινωνία Αιγαίου Α.Ε.» για λογαριασμό της Περιφέρειας στη Σμύρνη, όπου παρουσιάσθηκε το συγκοινωνιακό δίκτυο των νησιών. Το ενδιαφέρον της εταιρείας για τις προαναφερόμενες γραμμές είχε διατυπωθεί ξανά από το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Αντώνη Αγαπητό κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε στους ναυτιλιακούς συντάκτες.
Εκείνη την περίοδο είχε ανακοινωθεί η σύνδεση της Μυτιλήνης και της Μύρινας με τη Θεσσαλονίκη με το «Νήσος Σάμος» (πρώην «Ionian Queen») της «Hellenic Seaways».
Το σενάριο με το «Νήσος Σάμος»
Στα ρεπορτάζ του «Ε» εκτιμούσαμε ότι είναι πρακτικά αδύνατο ένα τόσο μεγάλο πλοίο να περιοριστεί σε μια γραμμή με μικρό μεταφορικό έργο όπως είναι η γραμμή Θεσσαλονίκη - Μυτιλήνη - Μύρινα. Το «Νήσος Σάμος» έχει συνολικό μήκος 192 μέτρα, πλάτος 29,40 μέτρα και αναπτύσσει ταχύτητα 22 μιλίων ανά ώρα (υπηρεσιακή ταχύτητα). Η μεταφορική του ικανότητα είναι 2.000 επιβάτες, 700 Ι.Χ. ή 125 φορτηγά μήκους ως 16 μέτρα και 60 Ι.Χ. Το πλοίο φέρει 2 Diesel μηχανές Pielstick συνολικής ισχύος 26400PS και κατασκευής 1987. Διαθέτει δύο ηλεκτρογεννήτριες Daihatsu DL-32, ισχύος 2300PS η καθεμιά και μια ηλεκτρογεννήτρια πάνω στον άξονα. Επίσης, διαθέτει ένα bow κι ένα stern thruster.
Η κατασκευή του πλοίου έχει ολοκληρωθεί το 1988. Δηλαδή διάγει την τρίτη δεκαετία της ζωής του. Η «Hellenic Seaways» το αγόρασε έναντι 3 εκατ. ευρώ. Ανήκε στην εταιρεία «Endeavor» και εκτελούσε δρομολόγια στις γραμμές τις Αδριατικής, ωστόσο την τελευταία τριετία ήταν παροπλισμένο στο παλιό λιμάνι της Πάτρας.
Πρόκειται για πλοίο που διαθέτει εντυπωσιακό ξενοδοχειακό εξοπλισμό, καζίνο, κατάστημα αφορολογήτων ειδών, μεγάλες και άνετες καμπίνες κι άλλα στοιχεία που το κάνουν κατάλληλο για διεθνείς πλόες.
Το μόνο πρόβλημα που εμπόδιζε, εκείνη την περίοδο, στη σύνδεση της Σμύρνης με τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά ήταν το υψηλό κόστος ελλιμενισμού των πλοίων στο λιμάνι της Σμύρνης.
Νέος μεταφορικός άξονας
Αν ο κ. Μπουτάρης έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, μέσω της συνεργασίας των Λιμένων Θεσσαλονίκης και Σμύρνης, σημαίνει ότι ανοίγεται ένας νέος θαλάσσιος μεταφορικός άξονας, ο οποίος κυρίως θα στηριχθεί στη μεταφορά φορτηγών οχημάτων από τη Σμύρνη κι όλη την Τουρκία προς τη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, τα φορτηγά θα αξιοποιούν την Εγνατία οδό για να φθάσουν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όπου με πλοία θα μεταφέρονται στην Ιταλία.
Στην ουσία πρόκειται για έναν θαλάσσιο και χερσαίο μεταφορικό άξονα, στον οποίο το λιμάνι της Μυτιλήνης θα είναι ενδιάμεσος σταθμός.
Ο ίδιος μεταφορικός άξονας μπορεί να αξιοποιηθεί και από εμπορικά πλοία μεταφοράς κοντέινερ, ιδιαίτερα αν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης συνδεθεί με το σιδηρόδρομο. Το λιμάνι της Μυτιλήνης από ένα τέτοιο μεταφορικό άξονα μπορεί να αποκομίσει ένα πολύ μικρό μέρος του μεταφορικού έργου όσο και του τζίρου. Όμως αυτό το μικρό τμήμα θα είναι πολύ μεγάλο για τα μεγέθη της Μυτιλήνης.
Πολύ μεγαλύτερα θα είναι τα οφέλη από την έλευση τουριστών τόσο από τη Σμύρνη όσο και από τη Θεσσαλονίκη στο νησί, ιδιαίτερα αν υπάρχουν πυκνά ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Θυμίζουμε ότι ο κύριος όγκος των τουριστών της Σμύρνης κατευθύνεται στη Χίο, επειδή έχει καλύτερη και ταχύτερη πρόσβαση.