Η απάντηση της Καθολικής Επισκοπής Χίου για τον Άγιο Βαλεντίνο

11/02/2016 - 00:03

...θα διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια και τα αυτιά,  ότι η Καθολική Εκκλησία στη Λέσβο δεν είναι τίποτε άλλο από έναν επί πλέον άμβωνας αγάπης, ανάμεσα στους τόσους άλλους άμβωνες αγάπης της αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Επειδή πήρε μεγάλη διάσταση η ανακοίνωση των Ορθοδόξων Θεολόγων Λέσβου για τις πολιτιστικές  εκδηλώσεις του Δήμου και τις θρησκευτικές της Καθολικής Εκκλησίας στη Μυτιλήνη, με την ευκαιρία της εορτής της μνήμης του Αγίου Iερομάρτυρος Βαλεντίνου, επιθυμούμε να ενημερώσουμε και να διευκρινίσουμε όσα ακολουθούν προς αποφυγή κάθε παραποίησης των γεγονότων:

1.Οι θρησκευτικές Ακολουθίες για τη μνήμη του Αγίου Βαλεντίνου θα τελεστούν στον Καθολικό Ενοριακό Ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου, με βάση το Πρόγραμμα που έχει εκδώσει η Καθολική Επισκοπή  Χίου (Λέσβου-Σάμου).

2.Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, που γίνονται έτσι και αλλιώς σε όλο τον κόσμο την ημέρα αυτή, θα λάβουν χώρα στη Μυτιλήνη από τον Δήμο Λέσβου, με βάση το πρόγραμμα που ετοίμασε η ειδική διοργανωτική Επιτροπή, η οποία είναι ανεξάρτητη από την Εκκλησία τόσο την Καθολική όσο και την Ορθόδοξη.

3.Το απότμημα των λειψάνων του Αγίου Ιερομάρτυρος Βαλεντίνου ευρίσκεται στον Καθολικό αυτό Ναό από τον Μάρτιο του 1893, όταν δωρίστηκε από την Ελισάβετ Θεοφανοπούλου-Μπαρτζίλι. Γεγονός βασισμένο σε επίσημα έγγραφα είναι ότι, στις 26 Απριλίου 1907, ο τότε Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Σμύρνης Δομήνικος Μαρέγκος, στη διάρκεια μιας ποιμαντικής του επίσκεψης στη Μυτιλήνη, προέβη σε αυτοψία και αυθεντικοποίηση των λειψάνων του Αγίου Ιερομάρτυρος Βαλεντίνου. Τα λείψανα είχαν τοποθετηθεί κάτω από το κεντρικό Ιερό Βήμα του Ναού. Στη σύντομη έκθεση που ο Αρχιεπίσκοπος συνέταξε, αναφέρει: «Στον καθένα ξεχωριστά, και σε όλους εκείνους που θα έχουν ενώπιόν τους αυτή μας την έκθεση, πιστοποιούμε ότι πραγματοποιήσαμε την κεκανονισμένη αυτοψία των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου Μάρτυρος και τα οποία επανατοποθετήσαμε στην ξύλινη λειψανοθήκη τους, εφοδιασμένη με τζάμι και επενδυμένη με έγχρωμο χαρτί. Τη λειψανοθήκη τη σφραγίσαμε καλά και την ασφαλίσαμε με μεταξωτή ταινία, προσεπισφραγίζοντάς την με τη δική μας επισκοπική σφραγίδα».

4. Η Ένωση Ορθοδόξων Θεολόγων της Λέσβου έχει όλο το δικαίωμα να εκφράζει δημόσια την άποψή της για κάθε θέμα, που πιστεύει ότι την αφορά.

5. Ο ρόλος  και η αποστολή των Θεολόγων όλων των δογμάτων είναι να θεολογούν και όχι να κακολογούν και να παραπλανούν.

6. Τους ενημερώνουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Νικόλαος δεν είναι Παπικός αλλά Καθολικός.

6Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Βαλεντίνος δεν είναι ξενόφερτος, αλλά Άγιος της Μίας του Χριστού Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, εφόσον μαρτύρησε τον τρίτο αιώνα μετά Χριστόν και συγκεκριμένα στις 14 Φεβρουαρίου του έτους 268 στη Ρώμη και ετάφη στη Via Flaminia της ίδιας Πόλεως, και η μνήμη του αναφέρεται στα παλαιά Μαρτυρολόγια.

7.Έχουν δίκαιο να μην θεωρούν δυνατή τη Θεία Συλλειτουργία μεταξύ «ακοινωνήτων»  αδελφών, όχι όμως να μην μπορούν, αν το θελήσουν οι «ακοινώνητοι αδελφοί»,  να απευθύνουν από κοινού μια προσευχή, π.χ το Πάτερ Ημών προς τον Θεό Πατέρα με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος, όπως μας το δίδαξε ο ίδιος ο Χριστός.

8. Ερωτούμε: οι Ορθόδοξοι Θεολόγοι της Λέσβου έχουν διαφορετική τακτική και πρακτική από εκείνην της αγαπητής σε όλους τους Χριστιανούς Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου; Το ερωτούμε αυτό διότι, λίγες ημέρες πριν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χοροστάσησε στον Ορθόδοξο Εσπερινό μέσα στην Καθολική Μητρόπολη του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σμύρνη, συμπροσευχομένου του Αρχιεπισκόπου των Καθολικών της Σμύρνης κ. Λαυρεντίου. Αλλά και κατά τη Θεία Λειτουργία στο Ναό του Αγίου Βουκόλου στη Σμύρνη παρέστη συμπροσευχόμενος ο Καθολικός Ιεράρχης.

Προτείνω, λοιπόν, στους αγαπητούς  Ορθοδόξους Θεολόγους της Λέσβου  να  παραστούν, έστω και σιωπηλά, στον Αρχιερατικό Εσπερινό που θα τελεστεί στον Καθολικό  Ενοριακό Ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου (στην οδό Ερμού 75 πόλεως Μυτιλήνης)  στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου 13 Φεβρουαρίου  και στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί στις 11 το πρωί της Κυριακής 14 Φεβρουαρίου.

Τότε σίγουρα θα διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια και τα αυτιά,  ότι η Καθολική Εκκλησία στη Λέσβο δεν είναι τίποτε άλλο από έναν επί πλέον άμβωνας αγάπης, ανάμεσα στους τόσους άλλους άμβωνες αγάπης της αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Αν, επίσης, θέλουν να αποδειχθούν και έμπρακτα μιμητές  αυτού του πνεύματος, ας  συμβάλλουν  στο να τελεστεί με την παρουσία της Καθολικής και της αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Μυτιλήνης, από κοινού ή έστω και παράλληλα, μία επιμνημόσυνη δέηση στο λιμάνι της Λέσβου για τα αθώα θύματα και ιδιαίτερα παιδιά  για τα οποία, δυστυχώς,  το  ειρηνικό Αιγαίο Πέλαγος κατέστη ο σκοτεινός τάφος τους.

Αδελφοί μου, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η αγάπη του Θεού πρέπει πρώτα να συνέχει ημάς τους ιερείς και θεολόγους, αλλά και όλον περιούσιο  λαό του Θεού

 

Με την ένθερμη αγάπη του Χριστού

 

+Νικόλαος

Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου

Αποστολικός Τοποτηρητής Καθολικής Επισκοπής  Χίου

Μητροπολίτης παντός Αιγαίου

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey