Τρέχει να βρει πόρους το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Γιατί δεν πληρώθηκε η εξισωτική αποζημίωση

09/02/2016 - 14:27

Χιλιάδες κτηνοτρόφοι και γεωργοί στα νησιά του Αιγαίου (εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 7.000) δεν πληρώθηκαν στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, την προκαταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2015. Μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα, ποιοι ήταν οι λόγοι που έγινε αυτό;

Χιλιάδες κτηνοτρόφοι και γεωργοί στα νησιά του Αιγαίου (εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 7.000) δεν πληρώθηκαν στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, την προκαταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2015. Μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα, ποιοι ήταν οι λόγοι που έγινε αυτό;

Μόνο τις πρώτες ημέρες μετά το ...φιάσκο της μη πληρωμής, έγινε μια αναφορά ότι είχε καλυφθεί το πλαφόν των πληρωμών για τα νησιά του Αιγαίου. Βέβαια όλοι γνωρίζουν ότι το ζήτημα αυτό ήταν πολύ εύκολο να αντιμετωπισθεί αν το ήθελε η κυβέρνηση, και αν ήταν στις προτεραιότητες των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τι πραγματικά συνέβη; Όλα δείχνουν ότι δύο ήταν οι λόγοι. Ο πρώτος και κύριος λόγος ήταν ότι μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων και αγροτών στα νησιά του Αιγαίου εμφανίζεται το 2015 με αρνητικό αγροτικό εισόδημα ή μεγάλο εξωγεωργικό εισόδημα.

Το ότι ένας αγρότης εμφανίζει αρνητικό αγροτικό εισόδημα, θα έπρεπε να είναι κριτήριο για να λάβει την εξισωτική αποζημίωση, διότι η επιδότηση αυτή δημιουργήθηκε για τις περιπτώσεις παραγωγών που αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος παραγωγής και χαμηλές αποδόσεις.

Με τη λογιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων, όταν ένας αγρότης εμφανίζει αρνητικό αγροτικό εισόδημα, δεν λαμβάνει την επιδότηση.
Επίσης οι αγροτικές επιδοτήσεις που με τροπολογία της κυβέρνησης, από τον προηγούμενο χρόνο δεν φορολογούνται, αντιμετωπίζονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως εξωγεωργικό εισόδημα, κι όχι ως γεωργικό εισόδημα που δεν υπόκειται σε φορολόγηση.

Έτσι μια δεύτερη μεγάλη κατηγορία αγροτών, παρότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές, αντιμετωπίζονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Προχειρότητες στην κατανομή
Στον ΟΠΕΚΕΠΕ ρίχνουν τις ευθύνες για τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών, όμως το Υπουργείο Οικονομικών απαντά ότι είχε διευθετήσει το θέμα με υπουργική απόφαση (ΠΟΛ) που έχει εκδώσει έγκαιρα και η οποία φαίνεται ότι παραβλέφθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο έμειναν εκτός πληρωμών οι δικαιούχοι της εξισωτικής των νησιών του Αιγαίου, είναι η έλλειψη διαθέσιμων πόρων. Συγκεκριμένα, το συνολικό κονδύλι που είχε εξασφαλιστεί για την πληρωμή της επιδότησης, αποδείχθηκε ανεπαρκές για την πληρωμή όλων των δικαιούχων. Τούτο συνέβη διότι με αυθαίρετο τρόπο αποφασίσθηκε να δοθεί η προκαταβολή σε ποσοστό 75% και παράλληλα να γίνει αύξηση του ανώτατου ποσού που καταβάλλεται, από τα 5.500 ευρώ στα 7.500 ευρώ.

Αν το ποσοστό της προκαταβολής είχε προσδιοριστεί σε χαμηλότερο επίπεδο, π.χ. 60%, τότε θα είχαν πληρωθεί και οι δικαιούχοι των νησιών του Αιγαίου.

Ψάχνουν να βρουν πόρους
Παρότι έχουν περάσει 40 ημέρες από την πληρωμή της προκαταβολής της εξισωτικής αποζημίωσης, νέα πληρωμή δεν έχει γίνει και πιθανότατα δεν θα γίνει σύντομα. Διότι μέχρι τώρα δεν έχει ενεργοποιηθεί ούτε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του προϋπολογισμού της χώρας για το 2016, ούτε το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους.

Η εξισωτική αποζημίωση αν και πληρώνεται ως επιδότηση σε κτηνοτρόφους και ορισμένους γεωργούς, είναι ένα πρόγραμμα του δεύτερου πυλώνα. Δηλαδή ακολουθεί τη διαδικασία πληρωμών που ακολουθούν όλα τα επενδυτικά προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (π.χ. σχέδια βελτίωσης). Σε αυτά τα προγράμματα, οι πληρωμές γίνονται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της χώρας και στην συνέχεια τα πληρωθέντα κονδύλια εισπράττονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο παραμένει κλειστό το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, τόσο θα καθυστερεί η πληρωμή της επιδότησης.

Η έγκριση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης της χώρας, έγινε μόλις τον προηγούμενο Δεκέμβρη, για τη νέα προγραμματική περίοδο. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ενεργοποίησης του για να να εκταμιευτούν οι κοινοτικοί πόροι. Έτσι αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα περιμένει μερικούς μήνες μέχρι να εισπράξει το ποσό που πλήρωσε.
Τα παραπάνω ισχύουν και για τις επιδοτήσεις που δίνονται από το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας.

Οι δύο προαναφερόμενοι λόγοι είναι που οδηγούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο να μην κάνει καμία απολύτως αναφορά στις αγροτικές επιδοτήσεις, αφού αυτή την περίοδο δεν γνωρίζει ούτε πότε θα μπορεί να εκταμιεύσει τους αναγκαίους πόρους, ούτε αν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι.

Πιέζουν τα μπλόκα
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου πιέζουν τις κοινοτικές αρχές να επισπευσθεί η ενεργοποίηση του νέου προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, ώστε να εξασφαλιστούν οι πόροι για την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης, της βιολογικής γεωργίας και άλλων επενδυτικών προγραμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο Υπουργείο θα ήθελαν το ζήτημα αυτό να είχε ήδη αντιμετωπισθεί. Διότι εκτιμούν ότι η πληρωμή των επιδοτήσεων αυτών θα εκτόνωνε τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Παράλληλα αντιλαμβάνονται ότι αν βγει μια ανακοίνωση για την εξισωτική κι αυτή αποδειχθεί ανακριβής, τότε θα πυροδοτηθούν ακόμη μεγαλύτερες κινητοποιήσεις. Έτσι επιλέγεται η τακτική της σιωπής.

Πότε θα γίνουν νέες πληρωμές; Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα, είχαμε αναφέρει ότι νέες πληρωμές για την εξισωτική αποζημίωση αναμένεται να γίνουν το Μάη. Κι αυτό γιατί τότε εκτιμούμε ότι θα έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα που αναφέραμε πιο πάνω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey