280 Τούρκοι τουρίστες έκαναν διακοπές στη Λέσβο τον Ιανουάριο

Θετικά τα πρώτα μηνύματα από απέναντι

05/02/2016 - 22:47

Στους 280 ανήλθαν οι Τούρκοι τουρίστες που έφθασαν στη Λέσβο κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου. Πρόκειται για μικρό αριθμό, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι οι αφίξεις ήταν περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά. Είναι το πρώτο θετικό μήνυμα για τη νέα τουριστική περίοδο.

Στους 280 ανήλθαν οι Τούρκοι τουρίστες που έφθασαν στη Λέσβο κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου. Πρόκειται για μικρό αριθμό, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι οι αφίξεις ήταν περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά. Είναι το πρώτο θετικό μήνυμα για τη νέα τουριστική περίοδο.

Οι πληροφορίες από την έκθεση «Emitt 2016», που ολοκληρώθηκε την Κυριακή που μας πέρασε στην Κωνσταντινούπολη, δείχνουν ότι η Ελλάδα και γενικότερα οι βαλκανικές χώρες (π.χ. Βουλγαρία) θα είναι οι βασικοί υποδοχείς των Τούρκων τουριστών που έχουν προορισμό τις χώρες του εξωτερικού. Αντίθετα, θα περιοριστούν πάρα πολύ τα ταξίδια προς χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης.

Οι αιτίες είναι δύο. Η αύξηση των φόρων που έχει περιορίσει το διαθέσιμο εισόδημα των Τούρκων πολιτών και η υποτίμηση της τουρκικής λίρας, που έχει κάνει πολύ ακριβά τα ταξίδια προς τις χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης.

Πρώτος προορισμός
Οι χώρες των Βαλκανίων αλλά και οι γειτονικές χώρες στην Τουρκία (π.χ. Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν) παραμένουν ελκυστικοί τουριστικοί προορισμοί, καθώς το κόστος του ταξιδιού παραμένει χαμηλό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα το 2015 εξελίχθηκε στο πρώτο προορισμό των Τούρκων τουριστών για οργανωμένα ταξίδια και στο δεύτερο προορισμό για ταξίδια μεμονωμένων τουριστών.

Τα παραπάνω σηματοδοτούν ότι οι εποχές της αλματώδους ανάπτυξης των αφίξεων Τούρκων τουριστών στα νησιά μας έχουν περάσει.

Οι αφίξεις θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, στο βαθμό που θα γίνονται συστηματικές προσπάθειες προσέλκυσης και προβολής κι εφόσον το τουριστικό προϊόν της Λέσβου παραμένει θελκτικό αλλά και οικονομικά προσιτό.
Κρίσιμο ζήτημα για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία είναι η βελτίωση και η πύκνωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων της Λέσβου με τα απέναντι παράλια, είτε αφορούν το Αϊβαλί είτε αφορούν τη Σμύρνη. Σημαντική θα είναι η συμβολή, στην ίδια κατεύθυνση, της αεροπορικής σύνδεσης της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης με τη Μυτιλήνη.

«Μάγκωσε» η αεροπορική σύνδεση
Η αεροπορική σύνδεση της Λέσβου με την Κωνσταντινούπολη είναι πιθανή, εφόσον εξασφαλιστεί η προσέγγιση του αεροσκάφους σε ένα κοντινό νησί αλλά και η κάλυψη μέρους του κόστους που συνεπάγεται η δρομολόγηση του αεροσκάφους από τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις ή φορείς. Σε ό,τι αφορά το 2016, η τουρκική αεροπορική εταιρεία «Bora Jet» αναμένεται να διατηρήσει τη γραμμή Κωνσταντινούπολη - Μύκονος - Ρόδος.

Για τη Μυτιλήνη υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να μπει στους προορισμούς της εταιρείας το 2017 απ’ ότι το τρέχον έτος.

Το γεγονός ότι, παρά τις δημόσιες ανακοινώσεις του Δήμου Λέσβου πριν από καιρό ότι φέτος η αεροπορική σύνδεση της Μυτιλήνης με την Κωνσταντινούπολη ήταν εξασφαλισμένη, οι τελευταίες εξελίξεις για την υπόθεση, μετά την πρόσφατη συνάντηση του αντιδημάρχου Πολιτισμού-Τουρισμού Κ. Αστυρακάκη με τους εκπροσώπους της εταιρείας στην Πόλη στη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης του Δήμου στην τουρκική μεγαλούπολη, φαίνεται να παραπέμπουν την πολυπόθητη σύνδεση στο... μέλλον!

Πηγές προσκείμενες στην εταιρεία συνεχίζουν να θεωρούν ότι η Λέσβος, όπως και όλα τα νησιά του Αιγαίου, είναι ελκυστικοί τουριστικοί προορισμοί. Όμως, όπως είναι φυσικό, η δρομολόγηση αεροσκάφους για πτήσεις τσάρτερ εξαρτάται από το αν είναι οικονομικά αποδοτικό το δρομολόγιο. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση, ακόμη κι αν ξεκινήσει μια τέτοια σύνδεση, δε θα μακροημερεύσει αν δε... βγαίνει και ανεξαρτήτως των προθέσεων όλων των εμπλεκόμενων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey