Τέσσερις απεργιακές συγκεντρώσεις χθες στη Μυτιλήνη με χιλιάδες στους δρόμους

Η Λέσβος κατέβασε ρολά!

05/02/2016 - 15:04

Τριάντα χρόνια είχε η Μυτιλήνη να δει τόσο μεγάλο συλλαλητήριο όπως το χθεσινό. Μόνο όσοι έχουν ζήσει τα γεγονότα του 1987, όταν στη Λέσβο δε λειτουργούσε τίποτα εκτός από την τροχαία, έχουν γνωρίσει μεγαλύτερες κινητοποιήσεις από τις χθεσινές.

Τριάντα χρόνια είχε η Μυτιλήνη να δει τόσο μεγάλο συλλαλητήριο όπως το χθεσινό. Μόνο όσοι έχουν ζήσει τα γεγονότα του 1987, όταν στη Λέσβο δε λειτουργούσε τίποτα εκτός από την τροχαία, έχουν γνωρίσει μεγαλύτερες κινητοποιήσεις από τις χθεσινές.


Αυτή ήταν η εικόνα της κεντρικής αγοράς της Μυτιλήνης χθες στις 11 το πρωί. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από τη διασταύρωση των οδών Ερμού και Αλκαίου

Περίπου 5.000 ήταν οι διαδηλωτές στο κέντρο της πόλης. Χθες το πρωί, στη Μυτιλήνη, δεν υπήρχε σχεδόν κανένα κατάστημα ανοιχτό επί της Ερμού και στους παράπλευρους δρόμους, ενώ κλειστά ήταν τα περισσότερα καφενεία, οι καφετέριες, τα περίπτερα, τα εστιατόρια, τα ψητοπωλεία, τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και κάθε εμπορικό κατάστημα. Κλειστή ήταν η Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης, τα υποκαταστήματα των τραπεζών, άδειες ήταν οι πιάτσες των ταξί.


Χθες 11.30 το πρωί η απεργιακή συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά λύκεια της Μυτιλήνης είχε μαζέψει αρκετό κόσμο. Λίγα μέτρα πιο πέρα ήταν ο χώρος συγκέντρωσης των σωμάτων ασφαλείας.

Ούτε οι μικροπωλητές που βρίσκονται στην είσοδο της κεντρικής αγοράς δεν εργάστηκαν χθες. Είχε σταματήσει κάθε οικονομική δραστηριότητα στο κέντρο της πόλης.


Λίγο μετά τις 10.00 το πρωί, οι είσοδοι του super market «Βερόπουλος» στο πάρκινγκ της Μυτιλήνης ήταν ερμητικά κλειστές. Στο εσωτερικό του καταστήματος δε διακρινόταν κανένας εργαζόμενος ή πελάτης, το ίδιο και στα ταμεία

Την ίδια εικόνα συναντούσε κανείς και στους άλλους εμπορικούς δρόμους της πόλης, στα περίχωρα της Μυτιλήνης και στα γύρω χωριά, όπως στους Ταξιάρχες, στη Βαρειά και στο Ακρωτήρι.


Κλειστό και το super market «Μασούτης» της Μυτιλήνης

Γενικευμένη αντίδραση
Τέσσερις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες Πέμπτη στη Μυτιλήνη, που έδειξαν τη γενικευμένη αντίδραση στο προωθούμενο από την κυβέρνηση ασφαλιστικό νομοσχέδιο.


Ούτε το «AB Βασιλόπουλος» λειτούργησε χθες το πρωί

Έμποροι, επιχειρηματίες, δικηγόροι, λογιστές, υπάλληλοι, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, πυροσβέστες, λιμενικοί, αστυνομικοί, αγρότες, συνεταιριστικοί υπάλληλοι, επαγγελματίες από τα χωριά και την πόλη, αναρχικοί, αντιεξουσιαστές βρέθηκαν στους δρόμους της Μυτιλήνης.


Οικογενειακώς κατέβηκαν χθες οι αγρότες στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου στο ΙΚΑ

Η μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση ήταν αυτή που διοργάνωσε το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο στην Πλατεία Σαπφούς. Η συγκέντρωση είχε προπαγανδιστεί καλά όλες τις προηγούμενες ημέρες, με αφίσες, πανό, δημοσιεύματα στον Τύπο και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο.


Η οδός Ερμού χθες το πρωί στην περιοχή της παλιάς αγοράς. Όλα τα καταστήματα κλειστά

Παράλληλα, ήταν εμφανές ότι κινητοποιήθηκε όλος ο κομματικός μηχανισμός του ΚΚΕ στο νησί και έτσι ήταν πάρα πολλοί οι κάτοικοι των χωριών της Λέσβου που συμμετείχαν στη συγκέντρωση. Πολύ δυναμική ήταν η κινητοποίηση των αγροτών, που είχαν δώσει ραντεβού στις 11.00 το πρωί στο ΙΚΑ Μυτιλήνης.


Η ΕΛΜΕ Λέσβου έκανε αισθητή την παρουσία της και σε αυτήν την απεργιακή συγκέντρωση

Εκείνη την ώρα πάνω από 300 αγρότες είχαν συγκεντρωθεί κι όσο περνούσε η ώρα τόσο αυξανόταν ο αριθμός τους.


Η πλατεία Σαπφούς και το τμήμα της προκυμαίας μπροστά από αυτή γεμάτα διαδηλωτές χθες το μεσημέρι

Μεγάλη συμμετοχή
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από τα κεντρικά λύκεια της Μυτιλήνης από την ΑΔΕΔΥ, πρωτοβάθμια σωματεία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.


Η παρουσία των αγροτών σφράγισε τη χθεσινή πολύ μαζική κινητοποίηση και έξω από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Εκεί είδαμε πανό της ΑΔΕΔΥ, της ΕΛΜΕ Λέσβου, των νοσοκομειακών γιατρών, της Εργατικής Λέσχης, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών και του αναρχικού χώρου.


Οι λογιστές φωτογραφίζονται έξω από την κλειστή Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης

Περίπου στην 11.30 όσοι συμμετείχαν σε αυτήν τη συγκέντρωση πραγματοποίησαν πορεία από τα κεντρικά λύκεια προς την πλατεία Κυπρίων Πατριωτών, στη συνέχεια, διαμέσου των οδών Καβέτσου, Σμύρνης, Ελευθερίου Βενιζέλου, βγήκαν στην προκυμαία και έφθασαν ως το παλιό Λιμεναρχείο περίπου στις 12.00 το μεσημέρι.


Πάρα πολλοί οι διαδηλωτές στην πλατεία Σαπφούς

Ήταν αδύνατο να προχωρήσουν πιο κάτω γιατί τα δύο διαζώματα του δρόμου ήταν γεμάτα από αγρότες, οι οποίοι με πορεία είχαν πάει από το ΙΚΑ ως την πλατεία.

Γεμάτο με κόσμο, αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ ήταν και το πεζοδρόμιο της προκυμαίας από την πλευρά του λιμανιού. Πάνω στην πλατεία Σαπφούς συνεχίζονταν οι ομιλίες και οι χαιρετισμοί.


Το ΠΑΜΕ από νωρίς χθες το πρωί έκλεισε τη Γενική Γραμματεία και ανήρτησε τα πανό και τις σημαίες του. Διαδηλωτές, τρακτέρ, αγροτικά αυτοκίνητα και δημοσιογράφοι έγιναν για πολλή ώρα ένα έξω από την είσοδο του κτηρίου

Περί τις 12.30 οι δικηγόροι, που είχαν πάει με δικό τους πανό στην πλατεία, αποχώρησαν και με πορεία πήγαν στην τέταρτη συγκέντρωση, αυτή που είχαν κάνει το Συντονιστικό των Επαγγελματικών και Επιστημονικών Φορέων της Λέσβου έξω από τη Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης.


Πάνω στα τρακτέρ κι πυροσβέστες διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Λίγο αργότερα, επαγγελματίες και επιστήμονες έκαναν πορεία ως τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου. Τη Γενική Γραμματεία είχαν κλείσει από νωρίς το πρωί μέλη του ΠΕΚ και είχαν αναρτήσει πανό που έγραφε: «Γενικός ξεσηκωμός. Στο νέο έγκλημα κανείς συμβιβασμός».

 

Η κινητοποίηση του Συντονιστικού
Στις 10.30 οι επαγγελματίες και οι επιστήμονες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συντονιστικού τους βγήκαν από το Επιμελητήριο Λέσβου και με πορεία έφθασαν ως τη Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης, που ήταν ήδη κλειστή.

Συμβολικά έκοψαν μια πίτα που πάνω έγραφε «καλή αγωνιστική χρονιά 2016».
Νωρίτερα το Συντονιστικό είχε κάνει περιοδεία στην αγορά για να διαπιστώσει πόσες επιχειρήσεις ήταν κλειστές και πόσες ανοιχτές.


Μαζική η συμμετοχή επαγγελματιών και επιστημόνων στη χθεσινή κινητοποίηση. Στην κεφαλή της πορείας διακρίνονται τα μέλη του Συντονιστικού

Διαπίστωσαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων ήταν κλειστές και προέτρεψαν και τις υπόλοιπες να κάνουν το ίδιο. Επίσης, όπως ανέφεραν τα στελέχη του συντονιστικού, το πρωί είχαν παρέμβει και είχαν αναγκάσει να κλείσουν τα σούπερ μάρκετ που βρίσκονται στην περιοχή του Καρά Τεπέ Μυτιλήνης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey