Χρήσιμα συμπεράσματα έβγαλε η λαϊκή συνέλευση για τη λειτουργία της Κομνηνάκη, με τη συμμετοχή των περιοίκων

Είπαν ναι στην πεζοδρόμηση της Κομνηνάκη!

27/01/2016 - 14:12

Με αρκετό κόσμο να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της δημοτικής αρχής για ανοιχτή διαβούλευση, προκειμένου να εξεταστεί και να συζητηθεί από μηδενική βάση το κυκλοφοριακό θέμα της οδού Κομνηνάκη αλλά και η χρήση του Πάρκου Χατζηδήμου, πραγματοποιήθηκε η «λαϊκή συνέλευση» των πολιτών την περασμένη Κυριακή.

Με αρκετό κόσμο να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της δημοτικής αρχής για ανοιχτή διαβούλευση, προκειμένου να εξεταστεί και να συζητηθεί από μηδενική βάση το κυκλοφοριακό θέμα της οδού Κομνηνάκη αλλά και η χρήση του Πάρκου Χατζηδήμου, πραγματοποιήθηκε η «λαϊκή συνέλευση» των πολιτών την περασμένη Κυριακή.

Παρουσία του προέδρου της δημοτικής κοινότητας Μυτιλήνης Πάνου Πίτσιου, του αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής Νίκου Καρασάββα, αλλά και του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, που κατάφερε να προσέλθει και εκείνος κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, ακούστηκαν πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις από τους άμεσα ενδιαφερόμενους περιοίκους και καταστηματάρχες της επίμαχης περιοχής και αποτυπώθηκε η βούληση όλων να μπει επιτέλους μία τάξη στον κατ’ ευφημισμό ως σήμερα ολοκαίνουριο «πεζόδρομο» της Κομνηνάκη και να λειτουργήσει τελικά στην πράξη ως τέτοιος.

Έτσι, από το αποτέλεσμα της συνέλευσης, η δημοτική αρχή προσανατολίζεται να βάλει άμεσα μπάρες στην οδό, από το ύψος του Πάρκου Χατζηδήμου ως το «Μουσικό Καφενείο», αλλά όλα αυτά μένει να αποδειχθούν στην… πράξη.
Κάτι λιγότερο από 50 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της δημοτικής αρχής να συζητηθούν τα προτεινόμενα μέτρα για την κυκλοφοριακή ρύθμιση στην Κομνηνάκη.

Η δημοτική αρχή είχε προσκαλέσει τους περιοίκους και τους καταστηματάρχες της περιοχής για να καταλήξουν από κοινού στα μέτρα που πρέπει να επιβληθούν προκειμένου να εξαφανιστεί η «σύγχυση και η αναρχία» που επικρατεί στο κομμάτι αυτό του ιστορικού κέντρου της πόλης, όπως χαρακτηριστικά έγραφε στην τότε ανακοίνωσή της.

Αποδεκτή λύση ως το… πάρκο Χατζηδήμου
Οι καταστηματάρχες που παρευρέθηκαν εξέφρασαν τη βούλησή τους ο δρόμος να λειτουργήσει πραγματικά ως «πεζόδρομος», αλλά υπήρχαν και δικαιολογημένες ενστάσεις από περιοίκους, που με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην Κομνηνάκη θα είχαν πρόβλημα στην πρόσβασή τους κοντά στα σπίτια τους με τα οχήματά τους.

Η συζήτηση που έγινε είχε και στιγμές έντασης, όπως ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενο, με τους κ.κ. Πίτσιο και Καρασάββα, που εκπροσώπησαν τη δημοτική αρχή, να δείχνουν διάθεση να συγκεράσουν τις αντικρουόμενες γνώμες. Παρ’ όλα αυτά δεν αποτυπώθηκε σε καμία περίπτωση εκ μέρους των τοπικών αρχόντων η διάθεση να διευθετήσουν αποφασιστικά το θέμα του Πάρκου Χατζηδήμου, που στην πραγματικότητα αποτελεί και το «κλειδί» για την ομαλή λειτουργία της Κομνηνάκη, αφήνοντας τη λειτουργία του πρωτότυπου «πάρκου-πάρκινγκ» στο ιστορικό κέντρο της πόλης εκτός του... κάδρου προβληματισμού.

Ωστόσο, φαίνεται ως ελάχιστη παρέμβαση η βούληση να εξασφαλιστεί η αποκλειστική δουλεία εισόδου στο εν λόγω πάρκο μόνο των περιοίκων, αφήνοντας δηλαδή τη λειτουργία της Κομνηνάκη από το πάρκο μέχρι το τέλος της προς το ύψος της εφορίας για τα… επόμενα στάδια «διαπραγμάτευσης».

Θα μπουν μπάρες;
Στο «δια ταύτα» των αποτελεσμάτων της συνέλευσης -που από ένα σημείο και μετά έγινε παρουσία και του δημάρχου Λέσβου κ. Γαληνού- αυτά βοήθησαν τη δημοτική αρχή να διευκολυνθεί στη λήψη απόφασης να γίνει η Κομνηνάκη πραγματικά πεζόδρομος. Και αυτό που φαίνεται εκ πρώτης είναι η διάθεση της δημοτικής αρχής να περιφρουρήσει τον πεζόδρομο της Κομνηνάκη, βάζοντας μπάρες από το ύψος του «Μουσικού Καφενείου» μέχρι εκείνο του Πάρκου Χατζηδήμου.

Εξάλλου η συντριπτική πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στη συνέλευση πείστηκαν πως θα ήταν συμφέρον για όλους να φύγουν τα οχήματα από το δρόμο, τουλάχιστον μέχρι το σημείο εισόδου στο πάρκο.

Και η εξέλιξη αυτή από μόνη της είναι σημαντική. «Για πρώτη φορά εξασφαλίσαμε το συντριπτικό “ναι” των άμεσα ενδιαφερομένων για τη λειτουργία του δρόμου, το “ναι” για να εφαρμοστεί η πεζοδρόμηση της Κομνηνάκη. Μέχρι τουλάχιστον το σημείο του πάρκου. Σίγουρα υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις μεμονωμένες που πρέπει να δούμε, αλλά η συνέλευση μάς βοηθά καταλυτικά να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση αλλαγής των δεδομένων στο ιστορικό μας κέντρο» σχολίασε στο «Ε» ο Πάνος Πίτσιος.

 

Και για την «Κυπρίων Πατριωτών»
Αξίζει να σημειωθεί, σε ό,τι αφορά τις σχεδιαζόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο ιστορικό κέντρο, πως σήμερα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Κυκλοφοριακού (στη συνεδρίαση της Ποιότητας Ζωής) και μία εισήγηση της δημοτικής κοινότητας Μυτιλήνης για την πλατεία Κυπρίων Πατριωτών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Πάνο Πίτσιο, έχει γίνει εισήγηση για την πλήρη αποτροπή της εισόδου στην οδό Καβέτσου (σ.σ. που σήμερα γίνεται παράνομα) στα οχήματα που εξέρχονται της Ερμού και περνούν μπροστά από τα Κεντρικά Λύκεια, με την επέκταση της νησίδας που υπάρχει στο «τρίγωνο».

Η εισήγηση αυτή, που εξασφαλίζει μεταξύ άλλων και τη νομιμότητα των υφιστάμενων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, όπως επισημαίνει ο κ. Πίτσιος, θα εξασφαλίσει και κάτι άλλο σημαντικό, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο: Θα πάψει ουσιαστικά να εξυπηρετεί όλους εκείνους τους οδηγούς που δε σέβονται την πρόσφατη πεζοδρόμηση της Ερμού και τη χρησιμοποιούν κανονικά ως κεντρική οδική αρτηρία για να έχουν γρήγορη πρόσβαση στην Καβέτσου.

«Με την αποτροπή της εισόδου τους στην Καβέτσου, όπως το κάνουν ως σήμερα πάμπολλοι από εμάς, παρακάμπτοντας τα κολωνάκια που υπήρχαν -και τώρα έχουν εξαφανιστεί- δίπλα στη νησίδα, οι παράνομοι ας το πούμε της Ερμού θα αναγκάζονται να πηγαίνουν αναγκαστικά μέχρι την Πλατεία Αλυσίδας.

Που σε καμία περίπτωση δεν τους εξυπηρετεί η όλη αυτή διαδικασία…» κατέληξε ο κ. Πίτσιος, αναμένοντας βέβαια το αν η Επιτροπή Κυκλοφοριακού θα κάνει δεκτή την εισήγησή του.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey