Έκλεισε η υπόθεση της κληρονομιάς του Αγιασώτη «Σκρουτζ»!

22/01/2016 - 22:56

Σαν σήμερα πριν από οκτώ χρόνια ακριβώς, έφυγε από τη ζωή στα 84 του χρόνια ο Γιάννης Αγγελής και από την επομένη της ημέρας που ο ιδιόρρυθμος Αγιασώτης κατέληξε ξεκίνησε μία ιδιαίτερη δικαστική διαμάχη για την κληρονομιά της περιουσίας του.

Σαν σήμερα πριν από οκτώ χρόνια ακριβώς, έφυγε από τη ζωή στα 84 του χρόνια ο Γιάννης Αγγελής και από την επομένη της ημέρας που ο ιδιόρρυθμος Αγιασώτης κατέληξε ξεκίνησε μία ιδιαίτερη δικαστική διαμάχη για την κληρονομιά της περιουσίας του.

Ο Αγγελής είχε ζήσει μία ζωή στερήσεων και ανέχειας, κυκλοφορώντας ρακένδυτος, η οποία δε συμβάδιζε σε καμία περίπτωση με την οικονομική του κατάσταση που αποκαλύφθηκε μετά. Έτσι η υπόθεση της μεγάλης κληρονομιάς που άφησε πίσω του απασχόλησε τις δικαστικές αίθουσες και τον τοπικό Τύπο για πολλά χρόνια, αλλά μόλις πριν από λίγες ημέρες έκλεισε οριστικά, με την πιο κοντινή εν ζωή συγγενή του Ε.Α. να ορίζεται ως η μοναδική κληρονόμος, αποδεικνύοντας στο δικαστήριο ότι στη διαθήκη που είχε εμφανιστεί αμέσως μετά το θάνατό του είχε πλαστογραφηθεί η υπογραφή του θανόντος.

Την περιουσία βέβαια του Αγγελή διεκδικούσε και η Β.Κ., η γυναίκα που τον φρόντιζε τα τελευταία χρόνια και ισχυριζόταν βάσει της διαθήκης που εμφανίστηκε πως οριζόταν εκείνη ως γενική διαχειρίστρια της κληρονομιάς του Αγιασώτη «Σκρουτζ», η οποία υπολογίζεται κοντά στο 1 εκ. ευρώ. Και είχε φτάσει την υπόθεση μέχρι και στο Εφετείο για να τελεσιδικήσει πριν από λίγες ημέρες.

Η ιστορία του Γιάννη Αγγελή ήταν γνωστή σε λίγους, αλλά μετά το θάνατό του απασχόλησε όλη τη Λέσβο, καθώς ο Αγιασώτης γέροντας ζούσε συνειδητά σε ένα από τα πολλά σπίτια ιδιοκτησίας του, χωρίς ρεύμα και θέρμανση, παρά το ότι κουβαλούσε μαζί του βιβλιάρια από τράπεζες με οικονομίες δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Μεγάλο μπέρδεμα
Ανάμεσα σε αυτά, όπως είχε γραφτεί και σε παλαιότερο σχετικό ρεπορτάζ του «Ε», και ένα ομόλογο ύψους 400.000 ευρώ περίπου, που περιέπλεξε πολύ την ήδη μπερδεμένη υπόθεση από την εμφάνιση της διαθήκης του θανόντος.

Και αυτό γιατί για τη διαχείριση αυτού του ομολόγου, το 2014, πρώην στέλεχος τράπεζας της Μυτιλήνης καθώς και η Β.Κ., η γυναίκα που φρόντιζε τον Αγγελή (σ.σ. και ισχυριζόταν πως ήταν η κληρονόμος της περιουσίας του), καταδικάστηκαν αρχικά από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου σε έξι χρόνια φυλάκισης ο καθένας, με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε απάτη ο πρώτος και της απάτης η δεύτερη. Ωστόσο, η ποινή αυτή εξέπεσε μόλις τον περασμένο Νοέμβρη, με τους δύο αρχικά καταδικασθέντες να απαλλάσσονται από τις κατηγορίες.  

Η πραγματογνωμοσύνη της υπογραφής
Ωστόσο, η Β.Κ. δεν κατάφερε ποτέ να αποδείξει αυτό που ήταν το μείζον της όλης υπόθεσης. Ότι η ιδιόχειρη διαθήκη του Αγγελή που ανοίχτηκε και ανέδειξε το όλο ζήτημα της διεκδίκησης της μεγάλης κληρονομιάς του έφερε πράγματι τη γνήσια υπογραφή του. Και αυτό γιατί από την πρώτη στιγμή, η πρώτη ξαδέλφη του Αγιασώτη (και πιο κοντινή συγγενής) προσέβαλε τη διαθήκη, καταφέρνοντας τελικά να αποδείξει στο δικαστήριο ότι η υπογραφή της ήταν πλαστή. Με το δικαστήριο να εξετάζει το γεγονός πως ο γέροντας βρισκόταν στο τέταρτο στάδιο της νόσου «Πάρκινσον» την περίοδο που φερόταν να είχε υπογράψει τη διαθήκη, επιστρατεύοντας ειδική δικαστική γραφολόγο, που διορίστηκε ως πραγματογνώμονας, η οποία, αντιπαραβάλλοντας την επίμαχη υπογραφή με άλλες του Αγγελή στο παρελθόν, απεφάνθη: «Αναφορικά με τη φερόμενη ως υπογραφή του διαθέτη στην επίδικη ιδιόγραφη διαθήκη και στη σύγκρισή της με άλλες υπογραφές που τέθηκαν από αυτόν εν ζωή, η ως άνω γραφολογική πραγματογνωμοσύνη παρατηρεί διαφορές, κυρίως στην έναρξη και στο σχηματισμό του αρχικού γράμματος του ονόματος του διαθέτη “Ι”.

Επίσης η κρινόμενη υπογραφή χαράχθηκε χωρίς σπασμωδική κίνηση, διαπιστώθηκε διακοπή της γραφικής ροής και επανεκκίνηση σε σημείο τέτοιο που δεν εντοπίστηκε σε καμία από τις γνήσιες υπογραφές του αποβιώσαντος».
Έτσι το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο δικαίωσε την προσφυγή της πρώτης εξαδέλφης του Αγγελή, η οποία εντωμεταξύ απεβίωσε και τη συνέχιση της διεκδίκησης ανέλαβε η κόρη της, Ε.Α., που δικαιώθηκε και στο Εφετείο και θα απολαύσει πλέον όλες τις οικονομίες του ιδιόρρυθμού Αγγελή. Για την ιστορία, το Εφετείο έκρινε το αίτημα για νέα γραφολογική πραγματογνωμοσύνη ως αβάσιμο και την απόφαση του Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου ως ορθή.

 

Ποιος ήταν ο Αγιασώτης «Σκρουτζ»*
Ο Γιάννης Αγγελής ήταν ο μικρότερος από τα τέσσερα αδέλφια της οικογένειας που πέθαναν όλοι χωρίς να έχουν παντρευτεί και χωρίς να έχουν παιδιά. Κληρονόμησε τα τρία αδέλφια του και δούλευε ασταμάτητα αποταμιεύοντας τα χρήματά του, χωρίς να ξοδεύει τίποτα για τον εαυτό του.

«Απ’ ό,τι λένε εδώ στο χωριό, δεν πρόσεχε καθόλου τον εαυτό του και δε διέθετε χρήματα ούτε καν για την υγεία του» είχε πει στο «Ε», όταν πέθανε, ο τότε δήμαρχος Αγιάσου Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτου.
«Ένα πρωί είχε πάει βρόμικος και ρακένδυτος στην τράπεζα επιστρέφοντας από το κτήμα με ένα δισάκι στον ώμο για να καταθέσει τα χρήματά του.

Όταν τον είδε ο διευθυντής της τράπεζας, πήγε να τον διώξει, γιατί τον πέρασε για ζητιάνο, όταν όμως άνοιξε το δισάκι του, έβγαλε ολόκληρα πακέτα με χρήματα» είχε πει άλλος κάτοικος του χωριού. Λέγεται μάλιστα ότι, όταν βρισκόταν στο νοσοκομείο και χρειάσθηκε να τακτοποιήσει κάποια εκκρεμότητα σε τράπεζα, πήγε ο ίδιος ο διευθυντής του υποκαταστήματος στο νοσοκομείο για να τον εξυπηρετήσει!

«Κανείς δε μπορεί να πει ακριβώς ποια μπορεί να είναι η περιουσία του. Μπορεί να αποκαλυφθούν πολύ περισσότερα απ’ αυτά που νομίζουμε ή αυτά που συζητιούνται» είχε πει μιλώντας στο «Ε» άλλος κάτοικος της Αγιάσου.
Στην Αγιάσο, όταν ο Αγγελής πέθανε, όλοι είχαν έναν… κακό λόγο να πουν για το δύστροπο, φιλοχρήματο γέροντα, που δεν είχε φίλους.

Πριν καλά - καλά ξημερώσει, πήγαινε στα κτήματά του και επέστρεφε το βράδυ πια. Κάθε χρόνο οι λογαριασμοί του «φούσκωναν» από τις «παχυλές» επιδοτήσεις που εισέπραττε από τα κτήματά του, που μόνο στο Υποθηκοφυλακείο ξέρουν πόσα είναι.
«Όταν ερχόταν ψαράς στο χωριό και πουλούσε ψάρια, διέθετε ένα ευρώ για ν’ αγοράσει ψάρια. Και όταν τον ρωτούσαμε “αφού έχεις τόσα λεφτά, γιατί δε διαθέτεις περισσότερα για το φαγητό σου;”. “Γιατί κάνω οικονομία” μας απαντούσε» είπε άλλος συγχωριανός του.

«Ήταν ένας ακοινώνητος άνθρωπος, χωρίς τρόπους και το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να μαζεύει χρήματα. Είχε πάρα πολλά χρήματα, οι φήμες μιλάνε για εκατομμύρια ευρώ» είπε συνταξιούχος δάσκαλος του χωριού.
Στην κηδεία του δεν παρευρέθηκαν πάνω από πέντε άνθρωποι. Και αυτοί ίσως να πήγαν περισσότερο από περιέργεια. Φτωχός από συναισθήματα και οικογένεια έζησε ο μοναχικός, αλλά πάμπλουτος Γιάννης Αγγελής.

* Από το αρχείο του «Ε».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey