Βόρειος Άξονας 144

Στην Άργενο

20/01/2016 - 15:59

Αυτός ο «ορεινός κάμπος» της Αργένου, που φιλοξένησε τον παλιό οικισμό, γεμάτος από περιβόλια, δένδρα με φρούτα, ψηλές λεύκες και καρυδιές, παράγει καρύδια, αλλά και κάστανα από τον 19ο αιώνα.

Αυτός ο «ορεινός κάμπος» της Αργένου, που φιλοξένησε τον παλιό οικισμό, γεμάτος από περιβόλια, δένδρα με φρούτα, ψηλές λεύκες και καρυδιές, παράγει καρύδια, αλλά και κάστανα από τον 19ο αιώνα.


…με αμέτρητες Λεύκες

Αυτές οι καστανιές, υπέροχα αιωνόβια δένδρα, στολίζουν πανύψηλες το τοπίο, μέχρι το δάσος από τη βλάστηση του βουνού! Εκεί πεύκα, αχλαδιές, τετραμίθρες, αρκομηλιές με στρώμα φτέρης , φτάνουν μέχρι τα απόκρημνα βράχια του Λεπέτυμνου.


…πανύψηλες καστανιές

Οι νεροσυρμές κατέβασαν μια φορά τόνους νερό στο Ρέμα των Μύλων, και βρέθηκαν ριζιμιά πλατάνια στη θάλασσα. Αυτό το ρέμα κλείνει το πλάτωμα από τα ανατολικά.


…με πλατάνια

Εκεί συνεχίζονται τα οικιστικά λείψανα, γύρω από το αστέγαστο ιερό του Ταξιάρχη. Επίσης κάτω από τρία μεγάλα πλατάνια, υπάρχει η αστείρευτη πηγή.


…που στον ίσκιο τους

Παντού σκόρπια τα κομμάτια των πιάτων, των λαγηνιών, των ποτηριών, αυτών που πάντα κατοικούσαν εδώ. Αυτός ο οικισμός έβγαζε κρασί, αλλά και λάδι και γεννήματα.


…ρέουν αθάνατες πηγές

Σκόρπια υπάρχουν τα αλώνια, το ένα χαμηλά στο δρόμο. Έτσι και οι νερόμυλοι. Είδα και το σαπουνόχορτο, με ροζ ανθάκια, του οποίου η ρίζα είναι το χαλβαδόξυλο, απαραίτητο για το χαλβά (Saponaria officinallis).


…με τον Ταξιάρχη στα ανατολικά

Τα ζώα αποτελούν βασικό κεφάλαιο επιβίωσης του χωριού.


…και Σαπουνόχορτα

Γι’ αυτό το τυροκομείο υπάρχει και το 1928 και το 1988.
Ένα χιλιόμετρο δυτικά της Αργένου, ο τόπος λέγεται «Κομάνον».
Σε άλλα πλατάνια

Θεμέλια σπιτιών, καταστραμμένα καλντερίμια, τούβλα, κεραμίδια, πήλινοι σωλήνες νερού, γεμίζουν την πλαγιά του βουνού, επάνω από το δρόμο. Αυτό το χωριό το «Κομάνον», το 1620, είχε 20 οίκους χριστιανών.


…στον Κομάνο

Ο Γαβριήλ Μηθύμνης δεν θυμάται το όνομα της εκκλησίας. Πεντακόσια μέτρα από το παλιό χωριό, κάτω από το δρόμο, σκεπασμένο από δύο αιωνόβια πλατάνια, υπάρχει το αστέγαστο ιερό του ναού του χωριού.

Δύο επίκρανα, ένας αμφικιονίσκος, ένας κιονίσκος και οι πέτρες του λατρεύονται σαν Άγιοι Ανάργυροι.


…οι Άγιοι Ανάργυροι

Το χωριό, που, όπως λένε, εγκαταλείφθηκε από κατολίσθηση, το 1548 καταγράφεται δύο φορές. Έχει 27 χριστιανικές οικογένειες και μετά 35 (36 και 55 η Άργενος) και μόνο 3 οικογένειες Οθωμανών.

Ξαναγυρίζουμε πάλι στο φόρο των σιτηρών (από τα 2.846 Άσπρα πληρώνει για τις ελιές μόνο 72 και μετά 22 Άσπρα).


…και τα αλώνια

Εδώ φθάσαμε στο τέλος μιας πολύ μεγάλης διαδρομής που την αρχίσαμε στην Πρωτεύουσα και φθάσαμε στις βόρειες πλαγιές του υπέροχου βουνού, του πυρογέννητου Λεπέτυμνου, το Βόρειο Άξονα. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey