Θεοφάνεια, με την ευχή για ειρήνη και λύτρωση

08/01/2016 - 13:23

Ο καθαγιασμός των υδάτων στον εορτασμό των Θεοφανείων, είχε, όπως αναμενόταν, ιδιαίτερο και έντονο συμβολισμό στη Λέσβο, οι θάλασσες της οποίας αποτελούν γέφυρα αλληλεγγύης και ελπίδας για χιλιάδες ανθρώπους  τον τελευταίο ειδικά καιρό. 

Ο καθαγιασμός των υδάτων στον εορτασμό των Θεοφανείων, είχε, όπως αναμενόταν, ιδιαίτερο και έντονο συμβολισμό στη Λέσβο, οι θάλασσες της οποίας αποτελούν γέφυρα αλληλεγγύης και ελπίδας για χιλιάδες ανθρώπους τον τελευταίο ειδικά καιρό.

Με την καρδιά και το μυαλό στη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση και στους χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν από τις απέναντι ακτές στην «πρωτεύουσα της αλληλεγγύης», αλλά και σε εκείνους που δεν το κατόρθωσαν, χάνοντας τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου, εκατοντάδες Μυτιληνιοί έστειλαν προχθές ένα ακόμη μήνυμα ειρήνης και λύτρωσης για τους σημερινούς πρόσφυγες.

Πιο χαρακτηριστικός εορτασμός των Θεοφανείων, σε πνεύμα της αλληλεγγύης, ήταν εκείνος που έγινε στην Επάνω Σκάλα, όπου παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, πετώντας στη θάλασσα ένα στεφάνι με το σήμα της ειρήνης, αλλά και άσπρα λουλούδια στη μνήμη των αδικοχαμένων.

Το κλίμα ήταν συγκινησιακά φορτισμένο στον εορτασμό ιδιαίτερα στην Επάνω Σκάλα, την κατεξοχήν προσφυγική περιοχή της Λέσβου από τις ενορίες των Αγίων Θεοδώρου, Γεωργίου και Νικολάου, αλλά και στην Σκάλα Λουτρών, στο λιμανάκι της Σκάλας Συκαμιάς και του Μολύβου, στις νέες πιο χαρακτηριστικές περιοχές της προσφυγιάς, στις οποίες αφικνούνται καθημερινά εκατοντάδες πρόσφυγες από την ανατολή.

«Να σταματήσει το έγκλημα…»
Από την Επάνω Σκάλα όπου επέλεξε ο δήμαρχος Λέσβου να παραστεί στον εορτασμό προχθές, ο κ. Γαληνός έστειλε το δικό του μήνυμα για την ημέρα: «Το στεφάνι που έπεσε στη θάλασσα, ήταν αφιερωμένο στην ειρήνη. Ήταν μια ευχή για ειρήνη σε όλο τον κόσμο που βασανίζεται, και στους πρόσφυγες και ζητήσαμε ακόμη μια φορά από τη διεθνή κοινότητα να σταματήσουν το έγκλημα που συντελείται στα απέναντι παράλια από τους Τούρκους διακινητές.

Έγκλημα που έχει δύο σκέλη, την εκμετάλλευση αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων που έχουν φύγει από το θάνατο για να βρουν μια καλύτερη ζωή, και το δεύτερο που τους οδηγούν στο θάνατο, βάζοντας τους να ταξιδέψουν σε σαπιοκάραβα κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες. Εύχομαι αυτό το έγκλημα να το σταματήσει άμεσα η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση…», είπε χαρακτηριστικά.

Τιμώντας τη μνήμη των προσφύγων που πνίγηκαν στα νερά της Λέσβου, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου της προσφυγικής Επάνω Σκάλας, Μάκης Βενέτας, έστειλε και εκείνος το δικό του αντίστοιχο μήνυμα.

Από την τελετή στην παραλία της Επάνω Σκάλας

Και σε όλη τη Λέσβο
Συγκινησιακά φορτισμένο ήταν το κλίμα στον αγιασμό των υδάτων και στη βόρεια Λέσβο, στη μεγάλη πύλη εισόδου χιλιάδων ανθρώπων, ενώ και στη Φυκιότρυπα της Μυτιλήνης, λίγα μέτρα από εκεί που έχει στηθεί ένας πρόχειρος καταυλισμός των προσφύγων, οι χειμερινοί κολυμβητές έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα, στέλνοντας ευχές για ειρήνη. Πολύς κόσμος παρευρέθηκε και στον καθαγιασμό των υδάτων στο λιμάνι της Μυτιλήνης, χοροστατούντος του μητροπολίτη Μυτιλήνης, κ.κ. Ιακώβου, με χειμερινούς κολυμβητές να πέφτουν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον σταυρό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey