Στην Άργενο

05/01/2016 - 23:23

Στην Άργενο πάλι, για να δούμε δύο ευεργέτες που άφησαν την «υπογραφή τους» στην αετοφωλιά που γεννήθηκαν.

Στην Άργενο πάλι, για να δούμε δύο ευεργέτες που άφησαν την «υπογραφή τους» στην αετοφωλιά που γεννήθηκαν.


Το σπίτι του Βαλέτα το 1993

Ο ένας έζησε μέσα στη Λεσβιακή Άνοιξη των Μυριβήληδων, των Βενέζηδων, των Μολίνων! Ο Γιώργος Βαλέτας γεννήθηκε εδώ το 1907.


…μετά την ανακαίνιση

Μεγάλος γραμματολόγος (τόμοι Νεοελληνικής Βιβλιοθήκης), εκδότης του πασίγνωστου περιοδικού «Αιολικά Γράμματα» (που εκδίδει ακόμα ο γιος του, συγγραφέας Κώστας Βαλέτας) διοργάνωνε κάθε χρόνο στη Μήθυμνα το «Συμπόσιο του Αιγαίου».


…σε λαογραφικό μουσείο

Εκεί ακούστηκε και η «Σαπφώ» του Στρατή Αναστασέλλη. Φιλόλογος, εξέδωσε έξι τόμους για τον Παπαδιαμάντη. Πέθανε στην Αθήνα το 1989.


…με πολύτιμα χρηστικά αντικείμενα

Χάρισε το σπίτι του και το 2007 ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε Λαογραφικό Μουσείο! Επίσης η θέληση του ήταν να τοποθετηθούν αντικείμενα από την Εθνική Αντίσταση. Είχε οργανωθεί στους Λογοτέχνες του ΕΑΜ.


…όπως «αρχέγονες» γραφομηχανές.

Ο δεύτερος έζησε στα τέλη του 19ου αι. και χάρισε στην «Άργεινο» δύο μνημειακές βρύσες, δύο μικρά μνημεία, που στολίζουν τα σοκάκια της*.


Μια μαρμάρινη βρύση

Η μια βρίσκεται κοντά στο σπίτι του Βαλέτα και είναι κατασκευασμένη ολόκληρη από μάρμαρο. Νεοκλασική, με ραβδωτούς πεσσούς και μια λεοντοκεφαλή στον αρχικό κρουνό, φέρει ένα παρείσακτο πρόσθετο αέτωμα.


…του 1888

Η επιγραφή της αναφέρει: «ΤΗΝ ΚΡΗΝΗΝ ΤΙΣ ΙΔΡΥΣΑΤΟ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΤΥΓΧΑΝΕΙ Ο ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΛΑΤΖΑΔΕΛΗΣ ΕΙΣ ΔΕΙΓΜΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΑΙΩΝΙΑΣ ΠΙΕΤΕ ΥΔΩΡ ΑΠΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΔΩΤΕ ΕΥΛΟΓΙΑΣ ΑΡΓΕΙΝΟΣ Α ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1888». Την ίδια χρονιά δωρίζει ακόμα μία κρήνη! Και αυτή νεοκλασική, με διακοσμητικό ένα απλό φυτικό μοτίβο και τον σταυρό, είναι κατασκευασμένη από καφετιά ηφαιστειακή πέτρα.


…και μια άλλη

Σε μάρμαρο έχει χαραχτεί με καλέμι, μόνο η επιγραφή της, που αναφέρει: «ΙΔΡΙΘΕΙΣΑ ΦΙΛΟΤΗΜΩ ΔΑΠΑΝΗ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ Ι Ι (;) ΑΛΑΤΖΑΔΕΛΗ ΚΑΙ ΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΙ ΑΡΓΕΙΝΟΥ ΑΝΑΤΕΘΕΙΣΑ 1888 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Α».


…από ηφαιστειακή πέτρα

Το 1993, το σχολείο είχε 11 μαθητές. Άλλοι 16 με το λεωφορείο πήγαιναν στο γυμνάσιο και στο λύκειο του Μανταμάδου. Το παλαιότερο σχολείο «Αρρένων» βρισκόταν στην αυλή της εκκλησίας.


…χάρισε ο Ευστράτιος Αλατζαδέλης

Όμως τώρα το σχολείο είναι κλειστό και τα παιδιά πηγαίνουν στην Συκαμιά. Τα δε μικρότερα στο νηπιαγωγείο του Λεπέτυμνου.


…στο χωριό με το κλειστό, πια, σχολείο.

*Μάκη Αξιώτη. Βρύσες στη Λέσβο 1994. Σελ. 73 και 94.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey