Τα «συν» και τα «πλην» από το προσφυγικό!

30/12/2015 - 14:20

Είναι πολλοί αυτοί που αναρωτιούνται και στη Λέσβο ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο νησί από το προσφυγικό τους επόμενους μήνες, αλλά και μακροπρόθεσμα.

Είναι πολλοί αυτοί που αναρωτιούνται και στη Λέσβο ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο νησί από το προσφυγικό τους επόμενους μήνες, αλλά και μακροπρόθεσμα.

Οι απαντήσεις θα ήταν εύκολες αν μοναδικό κριτήριο ήταν οι αφίξεις τσάρτερς και κρουαζιεροπλοίων και η εν γένει τουριστική κίνηση.

Ωστόσο, όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή θα έχει σημαντική πτώση, αφού οι προσφυγικές ροές αποτρέπουν την οργανωμένη τουριστική κίνηση, όπως άλλωστε έδειξε και η χρονιά που φεύγει με την ανακοπή της αυξητικής τάσης που παρουσιάστηκε στο νησί, πριν πλακώσουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Βέβαια, η εικόνα στο νησί, τουλάχιστον σ’ αυτήν τη φάση, δεν έχει καμιά σχέση με την αντίστοιχη εικόνα του καλοκαιριού, με τους χιλιάδες πρόσφυγες... χύμα στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης, αλλά δεν παύει η παρουσία των προσφύγων να είναι αισθητή και κυρίαρχη πολλές φορές όταν οι αφίξεις είναι μεγάλες και η διεκπεραίωσή τους σκοντάφτει. Αυτό όμως που είναι αναμφισβήτητο και ήδη συζητιέται έντονα στις παρέες είναι η συμβολή του προσφυγικού στην οικονομική και κοινωνική ζωή του νησιού.

Η παρουσία δεκάδων ΜΚΟ με τους εκατοντάδες εθελοντές και το προσωπικό που έχουν προσλάβει για τις ανάγκες διαχείρισης των προσφυγικών ροών που βγαίνουν στο νησί έδωσε εισόδημα σε νέους κυρίως ανθρώπους, αλλά προκάλεσε κίνηση και σε μια σειρά επαγγελματίες και μαγαζιά που παρέχουν υπηρεσίες παντός είδους στους πρόσφυγες αλλά και σε όσους δραστηριοποιούνται γύρω από αυτούς.

Είναι κοινό μυστικό ότι η αγορά κινήθηκε όχι μόνο κοντά στο λιμάνι, ενώ ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης και της βόρειας Λέσβου εμφανίζουν πληρότητα.

Όλα αυτά έχουν άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία του νησιού σήμερα με ορατά αποτελέσματα και το ζητούμενο είναι ποιες θα είναι οι μελλοντικές συνέπειες.

Η τεράστια προβολή της Λέσβου, ένεκα του προσφυγικού, που έχει γίνει γνωστή σ’ όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου και μάλιστα με θετικά σχόλια, θα έχει κάποιο αντίκρισμα στο νησί το επόμενο διάστημα, που μπορεί να λειτουργήσει αντισταθμιστικά στις απώλειες από την οργανωμένη τουριστική κίνηση; Δε μπορούμε να γνωρίζουμε, ωστόσο, πώς αυτή η δημοσιότητα θα λειτουργήσει μετά το προσφυγικό.

Στα ερωτήματα αυτά, κατά τη γνώμη μας, κανείς δε μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητες, γιατί υπάρχουν «συν» και «πλην» που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει σε βάθος χρόνου στην οικονομία και στην κοινωνία του νησιού μας. Υπό τις παρούσες συνθήκες ωστόσο αυτό που πρέπει να διαφυλάξουμε είναι να μη χαλάσουμε την καλή εικόνα που εκπέμπει η Λέσβος στη διεθνή κοινή γνώμη.

Αυτή είναι ένα «δυνατό» χαρτί, που καλούμαστε ως τόπος να παίξουμε, προσδοκώντας ότι θα κερδίσουμε!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey