Το Νομαρχιακό Τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ για το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας

Εργασιακές συνθήκες γαλέρας

09/12/2015 - 16:59

Το πρόγραμμα «κοινωφελούς χαρακτήρα» που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και άλλους φορείς είναι ένα πρόγραμμα, βαθιά ταξικό, αντεργατικό  μνημονιακής έμπνευσης που έρχεται  υποτίθεται να αντιμετωπίσει, τον εφιάλτη της ανεργίας που μαστίζει την ελληνική κοινωνία.  Οι κυβερνήσεις, η Ε. Ένωση που με την πολιτική τους  εκτόξευσαν την ανεργία στα ύψη, αξιοποιούν τους ανέργους, ως εφεδρεία για τη μείωση του εργατικού κόστους, την κατάργηση κάθε εργατικού δικαιώματος.

Σε συνέχεια της απόφασης της ΕΓ του ΝΤ Λέσβου της ΑΔΕΔΥ της 27 Νοεμβρίου, σας κοινοποιούμε το ψήφισμα σχετικά με το πρόγραμμα της Κοιν.Εργ.

Το πρόγραμμα «κοινωφελούς χαρακτήρα» που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και άλλους φορείς είναι ένα πρόγραμμα, βαθιά ταξικό, αντεργατικό  μνημονιακής έμπνευσης που έρχεται  υποτίθεται να αντιμετωπίσει, τον εφιάλτη της ανεργίας που μαστίζει την ελληνική κοινωνία.  Οι κυβερνήσεις, η Ε. Ένωση που με την πολιτική τους  εκτόξευσαν την ανεργία στα ύψη, αξιοποιούν τους ανέργους, ως εφεδρεία για τη μείωση του εργατικού κόστους, την κατάργηση κάθε εργατικού δικαιώματος.

Το πρόγραμμα αυτό το ονομάζουν εκτάκτων αναγκών και  ειδικών συνθηκών, για να ξεφύγουν από την πάγια εργατική νομοθεσία, να καταπατήσουν κάθε έννοια εργατικού δικαιώματος και να καταργήσουν στην πράξη την συλλογική σύμβαση. Αυτή τη μισθωτή εξαρτημένη εργασία που αντιστοιχεί α) σε 19,81 ευρώ ημερησίως και 495,25 ευρώ μηνιαίως για τους ανέργους άνω των 25 ετών και β) σε 17,27 ευρώ ημερησίως και  431,75 ευρώ μηνιαίως για τους ανέργους κάτω των 25 ετών, την ονομάζουν κοινωφελή εργασία και τον άνεργο που θα εργαστεί με το πρόγραμμα αυτό τον ονομάζουν ωφελούμενο και όχι εργαζόμενο.  Οι όροι και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα εργαστεί για πέντε μήνες ο< ωφελούμενος> μοιάζουν με καθεστώς μεσαίωνα και γαλέρας. Οι κρατικοί φορείς, ΟΑΕΔ, Υπ. Εργασίας  και οι Δήμοι που υλοποιούν αυτό το πρόγραμμα γίνονται οι πιο βάρβαροι και στυγνοί εργοδότες, παραβιάζοντας κάθε έννοια εργατικού δικαίου. Εκμεταλλεύονται την ανάγκη των ανέργων για εργασία και συμπιέζουν ακόμα περισσότερο το κόστος εργασίας ανεβάζοντας στα ύψη την υπερεκμετάλλευση του εργαζόμενου. Ανοίγουν το δρόμο για  μισθούς και μεροκάματα πείνας και εξαθλίωσης για όλους τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.   

   Οι εργαζόμενοι στην κοινωφελή εργασία δεν έχουν δικαίωμα κανονικής και αναρρωτικής άδειας,, επιδόματος αδείας, δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων. Δεν δικαιούνται επίδομα παιδιών, προϋπηρεσίας κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσία. Πρόκειται για σύγχρονους σκλάβους. Χρησιμοποιούνται και  καλύπτουν  βασικές ανάγκες λειτουργίας των υπηρεσιών των Δήμων, καλύπτουν τα κενά που δημιουργούνται στις υπηρεσίες από την έλλειψη προσωπικού και αφού τους ξεζουμίσουν θα τους πετάξουν ως αναλώσιμους έπειτα από πέντε μήνες και πάλι στην ανεργία.

Συνάδελφοι/ σες, αυτή η βάρβαρη πολιτική που συνεχίζεται και σήμερα από την συγκυβέρνηση -παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους ότι θα καταργηθεί- γίνεται μέρα με την ημέρα καθεστώς . Με την νέα συμφωνία – συνθηκολόγηση με τους δανειστές η κατάσταση θα χειροτερεύσει ακόμη περισσότερο.  Στρατηγική επιλογή των δυνάμεων του κεφαλαίου, της Ε. Ένωσης  και των κομμάτων τους είναι η περεταίρω απορύθμιση της εργασίας, η μείωση του μεροκάματου και η συρρίκνωση – κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων με στόχο την κερδοφορία των επιχειρήσεων και των εργοδοτών. Απέναντι σε αυτή την πολιτική, αυτό που χρειάζεται είναι να σταθούμε όλοι μαζί ενωμένοι και να αγωνιστούμε για την ανατροπή της. Γνωρίζουμε τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που υποχρεώνονται να εργαστούν σε αυτές τις συνθήκες, τους καλούμε να οργανωθούν και να παλέψουμε όλοι μαζί,  έστω για τα στοιχειώδη δικαιώματα που έχουν απομείνει όπως: να εφαρμοστεί η  Συλλογική Σύμβαση της ΠΟΕ ΟΤΑ, στο μεροκάματο, στην ασφάλιση, στο ωράριο, τις άδειες.  Η δημοτική αρχή οφείλει να σεβαστεί τα εργασιακά δικαιώματα αυτών των εργαζομένων και να μην λειτουργήσει ως φορέας καταπάτησης των στοιχειώδη  δικαιωμάτων τους. Να τοποθετεί   όλους και όλες σύμφωνα με την ειδικότητα της πρόσληψης τους, ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ, τόσο γι΄ αυτούς που είναι σήμερα στα προγράμματα Κ.Ε. όσο και στα επόμενα.  Να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα στην κανονική και αναρρωτική άδεια. Να δοθεί το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, τα μέσα ατομικής προστασίας και το γάλα. Να γίνουν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ώστε να πληρωθούν έγκαιρα από τον ΟΑΕΔ.  Να εφαρμοστούν οι διατάξεις που μνημονεύονται στις επιστολές του υπουργείου εργασίας προς τον ΟΑΕΔ με αρ. πρωτ. , 414/09-09-2015 και 477/26-10-2015 καθώς και το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων που απορρέουν από τις συλλογικές συμβάσεις και την κείμενη νομοθεσία.

Το πρόγραμμα της κοινωφελής εργασίας που εισάγει τις πιο βάρβαρες εργασιακές σχέσεις με μεροκάματα πείνας και εξαθλίωσης χρειάζεται να ανατραπεί- καταργηθεί. Αγωνιζόμαστε για να δημιουργηθούν θέσεις μόνιμης σταθερής εργασίας με εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα για να ζούμε με αξιοπρέπεια..  Όχι σε κάθε μορφή  ελαστικής εργασία.

 Αγωνιζόμαστε ώστε να ανοίξει ένας άλλος δρόμος για την χώρα και το λαό, για να μειωθούν οι ώρες εργασίας και τα όρια ηλικίας για τη σύνταξη, για να βρουν οι άνεργοι εργασία. Να απαγορευτούν οι απολύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Να επιστρέψουν στην εργασία τους όσοι απολύθηκαν. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey