Οι επιτιθέμενοι ναυαγοσώστες τον κατηγορούν για αδιακρισία και η Ένωση των Ναυαγοσωστών τούς καταγγέλλει

Έδειραν φωτορεπόρτερ για το κουμάντο της παραλίας! pics

08/12/2015 - 14:53

Με μηνύσεις ένθεν κακείθεν ολοκληρώθηκε ο κύκλος τραμπουκισμών που ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής στην παραλία της Εφταλούς, μετά από τις επιθέσεις κατά του βραβευμένου φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Άρη Μεσσίνη από ναυαγοσώστες της «Lifeguard Hellas».

Με μηνύσεις ένθεν κακείθεν ολοκληρώθηκε ο κύκλος τραμπουκισμών που ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής στην παραλία της Εφταλούς, μετά από τις επιθέσεις κατά του βραβευμένου φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Άρη Μεσσίνη από ναυαγοσώστες της «Lifeguard Hellas».

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», ο φωτορεπόρτερ κατηγορήθηκε από τους εν λόγω ναυαγοσώστες ότι επιθυμούσε να απαθανατίσει «Μουσουλμάνες την ώρα που άλλαζαν στη σκηνή τους» και κάποιο διάστημα πριν… «είχε χαστουκίσει εθελόντρια»! Και όλα αυτά εκ των υστέρων, αφού προηγήθηκε ξύλο, αλλά και κλήση στην Αστυνομία κι ενώ οι παραλίες εξακολουθούν και είναι τσιφλίκι οιωνδήποτε στήνουν σκηνή και μένουν για μέρες, χωρίς καμία κρατική επίβλεψη!

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εν λόγω ναυαγοσώστες αποκαλούν την ακτή «παραλία τους».
Για το συμβάν πήρε θέση η Ένωση Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας (ΕΣΝΕ), οι Ισπανοί Ναυαγοσώστες, η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, ο Διεθνής Οργανισμός «Committee to protect Journalism» και οι παρόντες φωτογράφοι, όλοι υπέρ του Μεσσίνη.

Ενώ κατά του φωτορεπόρτερ τάσσονται στελέχη αραβικής ΜΚΟ, που δρουν στην παραλία της Εφταλούς και δηλώσεις τους κατά του Μεσσίνη κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την καταγγελία για ξυλοδαρμό.

Ούτως ή άλλως ο ντόρος που ακολούθησε την ανάρτηση της είδησης από το emprosnet.gr ήταν μεγάλος, ενώ εντυπωσιακή ήταν και η ταχύτητα απόπειρας διάψευσης από πλευράς των ναυαγοσωστών περί του ξυλοδαρμού.

20 χρόνια φωτορεπόρτερ
«Είναι δυνατόν να μπήκα στη σκηνή ή να προσπαθούσα να φωτογραφίσω γυμνές γυναίκες; Είμαι 20 χρόνια σε αυτό το επάγγελμα και γνωρίζω πολύ καλά τους νόμους που το διέπουν. Δεν θα τραβούσα ποτέ φωτογραφίες ανθρώπων που δεν το επιθυμούν» αναφέρει στο «Ε» ο Άρης Μεσσίνης, ο οποίος κάνει λόγο για άτομα που έχουν στήσει ιδιωτική επιχείρηση, δηλώνοντας ναυαγοσώστες και λειτουργούν με φασίζουσες πρακτικές.

Το πρωί της Παρασκευής, ο Άρης Μεσσίνης βρισκόταν στην παραλία της Εφταλούς. Έχει επισκεφτεί πολλές φορές τη Λέσβο το τελευταίο διάστημα, έχει βοηθήσει στη διάσωση προσφύγων και έχει μείνει στο νησί συνολικά παραπάνω από δύο μήνες.

Τι συνέβη;
Μας περιγράφει τα γεγονότα: «Ήρθε η βάρκα με τους πρόσφυγες, οι οποίοι σκόρπισαν στον ανοιχτό χώρο. Εκεί έχουν στηθεί σκηνές. Εγώ βρίσκομαι στο χώρο όπου οι πρόσφυγες είναι τυλιγμένοι με κουβέρτες, ένας ηλικιωμένος Άραβας (σ.σ. από ΜΚΟ) κάθεται μπροστά από τη σκηνή και μου φωνάζει να μην τραβάω. Του εξηγώ ότι είμαι επαγγελματίας φωτογράφος, ότι τηρώ τους κανόνες που επιβάλλει η ελληνική νομοθεσία κι ότι όποιος δεν θέλει να φωτογραφηθεί, μπορεί να μου το ζητήσει. Ήρεμα και απλά.

Κι εκείνος φωνάζει με ντουντούκα: “Lifeguards, come and kick somebody out of here” (σ.σ. “Ναυαγοσώστες ελάτε να πετάξετε κάποιον από δω”).
Έρχονται και μου λένε να φύγω γιατί ντύνονται μέσα. Απάντησα ότι δεν με ενδιαφέρει γιατί δεν έχω σκοπό να πάω μέσα. […] μου ρίχνει μπουνιές και μου κάνει ο ξυρισμένος κεφαλοκλείδωμα. Με έριξαν τέσσερις κάτω και με βαρούσαν στο κεφάλι. Ευτυχώς έχω μάθει από τη δουλειά μου, να προφυλάσσω το κεφάλι μου.

Ακόμα και ένας πρόσφυγας εκτός από δυο γυναίκες συναδέλφους προσπάθησαν να μπουν στη μέση για να τους σταματήσουν. Ο Άραβας πέταξε και πάτησε την κάμερα της συναδέλφου Nicole Tung και την έπιασε από το λαιμό. Μια άλλη συνάδελφο άρχισαν να της φωνάζουν σεξιστικά. Με ξανάπιασαν με κεφαλοκλείδωμα και άρχισαν να με σέρνουν. Μας απείλησαν ότι “έχουν βγει μαχαίρια. Πάρτε δρόμο, θα γίνει φονικό”.»

Ο ναυαγοσώστης
Παρά τις φωτογραφίες για τα παραπάνω περιστατικά, ο Σ.Μ., ο ναυαγοσώστης, επικοινωνώντας μαζί μας, διαβεβαίωσε ότι δεν έπεσε ξύλο. Μάλιστα μας έστειλε ένα κείμενο όπου μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι: «Οι γυναίκες άλλαζαν μαζί με τα παιδιά στην τέντα που έχει στηθεί για αυτές. Οι άντρες βέβαια είναι ξεχωριστά. Τότε ένας φωτογράφος έβαλε την κάμερα μέσα στην σκηνή των γυναικών και άρχιζε να φωτογραφίζει. Οι Σύριοι αμέσως έβαλαν τις φωνές, προσβεβλημένοι στο μέγιστο.

Ο φωτογράφος τους απάντησε: “Εδώ δεν είναι Συρία, είναι Ευρώπη και θα κάνω ό,τι θέλω”. Έλεγε συνεχώς συγκεκριμένες φράσεις και υπάρχουν δεκάδες μάρτυρες που τα άκουγαν: “This is not your fucking country” και “This is Greece and I do what I want”.»

Η Ένωση Ναυαγοσωστών
Η Ένωση Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υπογραμμίζει ότι «ο άνθρωπος που φέρεται να κατηγορείται για την ανωτέρω πράξη (του ξυλοδαρμού) κατά του κ. Μεσσίνη, παρά τις επανειλημμένες προτροπές μας για το αντίθετο, δραστηριοποιείται στο νησί της Λέσβου εντελώς αυτόνομα και ουδόλως σχετίζεται με την οργανωμένη δράση της Ένωσής μας.

Για τη δράση του αυτή μάλιστα, έχουμε επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί έντονα, καθώς λόγω του τρόπου που λειτουργεί αντί να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια, το μόνο που πράττει είναι να παρεμποδίζει το έργο της Ένωσης». Οι Ισπανοί Ναυαγοσώστες είναι στο πλευρό του Μεσσίνη και πρόκειται να καταθέσουν κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ), αλλά και ο διεθνής οργανισμός «Committee to protect Journalism» δηλώνουν την αμέριστη συμπαράστασή της στους δύο ανταποκριτές ξένου Τύπου που δέχθηκαν βίαιες σωματικές επιθέσεις από εθελοντές ναυαγοσώστες, ενώ φωτογράφιζαν οικογένειες προσφύγων στη Μυτιλήνη.

Προσυπογράφοντας την ανακοίνωση της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, στην οποία ανήκει ο Άρης Μεσσίνης, η ΕΦΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την εμφάνιση αυτόκλητων «υπερασπιστών» των προσφύγων, οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν να ελέγξουν τη δημοσιοποίηση της προσφυγικής κρίσης, περιορίζοντας την ελευθερία του Τύπου.

Έντυπη έκδοση της Εφημερίδας Εμπρός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey