Κοινή εκπαιδευτική δράση στο Τμήμα της Θάλασσας, για τη ρύπανση

Με στελέχη του Λιμενικού Σώματος

01/12/2015 - 16:01

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική δράση διοργανώθηκε την Πέμπτη στο Τμήμα Επιστημών Θάλασσας (ΤΕΘ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης για τη διαχείριση της θαλάσσιας ρύπανσης.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική δράση διοργανώθηκε την Πέμπτη στο Τμήμα Επιστημών Θάλασσας (ΤΕΘ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης για τη διαχείριση της θαλάσσιας ρύπανσης.

Ειδικότερα, στελέχη του Γραφείου Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, ο ανθυπασπιστής του Λιμενικού, Παναγιώτης Νικορέτζος, και ο αρχ/στής Γαβριήλ Χαλκιώτης, επισκέφτηκαν το Τμήμα της Θάλασσας, μετά από σχετική πρόσκληση, και παρουσίασαν εκπαιδευτική διάλεξη στους φοιτητές με θέμα «Διαχείριση της Θαλάσσιας Ρύπανσης από πλοία».

Ο κ. Χαλκιώτης παρουσίασε διεξοδικά το νομοθετικό πλαίσιο, τον τρόπο αντιμετώπισης των περιστατικών ρύπανσης από το Λιμενικό Σώμα, με επίδειξη των μέσων καταπολέμησης πετρελαιοκηλίδων, ενώ έγινε παρουσίαση υλικού από ασκήσεις αντιμετώπισης ρύπανσης.

Ο κ. Νικορέτζος έδωσε παραδείγματα από συγκεκριμένα επεισόδια απόρριψης επιβλαβών ουσιών στη θάλασσα και διευκρινίσεις για τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων.

Ακολούθησε συζήτηση όπου απαντήθηκε πλήθος ερωτημάτων, ενώ από τους διδάσκοντες καθηγητές του Τμήματος, δόθηκε η ευκαιρία για μια σύντομη παρουσίαση των επιστημονικών και τεχνικών δυνατοτήτων του Τμήματος, με τον σύγχρονο ωκεανογραφικό εξοπλισμό που διαθέτει (π.χ. ROV, ηχοβολιστικά) και τα αντίστοιχα εργαστήρια.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Βασίλης Ζερβάκης έκανε αναφορά στις ερευνητικές προσπάθειες του Τμήματος σχετικά με τη μελέτη της κίνησης των πετρελαιοκηλίδων μέσω ελεύθερα παρασυρόμενων πλωτήρων και μαθηματικών προσομοιώσεων.

Παρά τη δύσκολη συγκυρία με τις μεγάλες απαιτήσεις από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος λόγω της διαχείρισης αυξημένων μεταναστευτικών ροών, αλλά και την υποχρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τέτοιες εκπαιδευτικές δράσεις συμβάλλουν στη σύνδεση της θεωρητικής γνώσης με την εφαρμογή της νομοθεσίας στον τομέα της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος, ενώ επίσης προωθούν την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών για την ανάπτυξη της έρευνας σε τομείς που χρειάζεται η υποστήριξη της δημόσιας διοίκησης.

Έντυπη έκδοση της Εφημερίδας Εμπρός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey